IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът харесва Байдън, но губи вяра в САЩ

Само в Русия мнозинството участници в допитване на германска фондация не одобряват смяната на ръководството във Вашингтон

12:31 | 23.01.21 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън е популярен в голяма част от света и се очаква да осигури по-голямо лидерство на САЩ по въпроси като борбата с COVID-19, тероризма и климатичните промени, показва изследване в редица страни, цитирано от Bloomberg. Доверието както в САЩ като страна, така и в способностите на Байдън да изпълни обещанията си е ниско.

„Искахме да знаем дали има промяна на администрацията и дали, ако САЩ са готови да ръководят отново, ще има ли кой да ги последва“, казва Михаел Брьонинг, изпълнителен директор на нюйоркския офис на германската фондация „Фридрих Еберт“, която поръчала допитването.

Отговорът на участвалите в допитването 12 400 души в Бразилия, Франция, Германия, Япония, Кения, Индия, Индонезия, Мексико, Русия, Южна Африка, Турция и САЩ бил: „Да, но“.

„Доверието в САЩ наистина е доста размито“, казва Брьонинг и допълва, че международното доверие в САЩ е намаляло близо до нивата на Русия и Китай. „Това е много далеч от образа на светещия град на хълма“, допълва той. Байдън Байдън

В допитване на института YouGov дали одобряват Байдън и дали смятат, че той ще осигури по-голямо глобално лидерство от предшественика си Доналд Тръмп, участниците показали почти същия ентусиазъм като при допитването от 2009 г., когато Барак Обама замени Джордж У. Буш, още един непопулярен на международната сцена американски президент.

Общо 89% от кенийците, 73 на сто от германците и над 60% от французите, индийците, индонезийците, мексиканците и южноафриканците заявили, че одобряват Байдън. Дори в страни, които Тръмп ухажваше много по време на президентския си мандат като Индия и Бразилия, Байдън е смятан за добре дошла промяна. Само в Русия повече участници в допитването не одобряват смяната на ръководството във Вашингтон. Байдън Байдън

На въпрос дали новият американски президент трябва и ще изпълни конкретни цели като съживяване на иранското ядрено споразумение от 2015 г. или Парижкото споразумение за климатичните промени допитването показва скептицизъм към шансовете му за успех. Байдън подписа заповед за връщането на САЩ в Парижкото споразумение веднага след встъпването си в длъжност в сряда.

Резултатите са сходни с тези от друго неотдавнашно допитване, ограничено този път до европейски страни, което беше публикувано на 19 януари от базирания в Брюксел институт Европейски съвет за външни отношения. Според изследването популярността на Байдън в чужбина е подкопана от песимизъм, включително вярването, че американската политическа система е счупена, че вече не може да се разчита на Вашингтон за предоставянето на сигурност на съюзниците и че Китай ще бъде по-голяма глобална сила след десет години.

„Предишни допитвания показват, че промяната на президента предвещава сходни промени в нагласите към САЩ“, казва Джон Рей, директор на допитванията в YouGov Blue, който провел анкетата. Той дава за пример големия ръст както на доверието в новия президент, така и в САЩ при встъпването в длъжност на Обама през 2009 г. „Това вече не е така“, допълва Рей. Байдън Байдън

Допитването на фондация „Фридрих Еберт“ е проведено онлайн през декември, след като победата на Байдън на изборите стана ясна, съобщава Рей. В анкетата на YouGov са участвали близо 1000 души от всички 12 страни, а резултатите са повлияни от променливи като възраст на анкетираните, пол, образование и религия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
е "харесва го" за тва в тубата на официалния им канал на белио им дом, където са сложили виделото на инагурацията лайковете 12k са по-малко от дислайковете 60k и коментарите са блокирани, иначе е пич с москвич ..... :))The Inauguration of the 46th President of the United Stateshttps://m.youtube.com/watch?v=q5iCPKDp4V4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на долари причинява неограничени щети, рецесия и кризи.Със злокобната процедура, колкото повече е икономическия растеж в САЩ толкова са по-големи щетите. Президентът няма шанс за избавление на САЩ от стопански колапс. Джо Байдън е жертва на лошо прилагане на долара. След достатъчно време, е с обществено признат политически провал.Сгрешената употреба на долара е заплаха за катастрофална криза в САЩ.Чрез държавни заеми (с които се плащат щети от опасното ползване на долара), правителството е с шанс да отложи начало на криза, за сметка на бъдещи завишени щети, рецесия и кризи.Ако не се допускаше грешката при долара, САЩ нямаше да имат сегашни дългове.Заплахата за щети от емитиране на пари в САЩ е прекратена, след като се въведе подобрено емитиране на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Bones
преди 3 години
Отдавна не бях влизал, ама след подобни коментари няма как да не се запиша. Като торни бръмбари сте, уважаеми водачи на тролеи. Каквото ви повърнат от ""медиите"" го превръщате в топче, с което си играете докато не се омажете до ушите. Не е ирония. Направо ви съжалявам, *** смотани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
за другите не знаем , ама ти каква рядка диря си оставил без да сваляш гащите докато тичаш към нужника ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
georgi_shum
преди 3 години
***.ло.ум.ниk какво очакваш да чете :)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 3 години
малеее, ти какви малоумщини четеш... не е истина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Светът харесва Байдън, но губи вяра в САЩ Божке ***, изходи се по темата. Ама я да се опитам да ограмотя гилдията на преститутките и троловете:Байдън отива при Дълбоката държава и се примолва:- Искам да Ви се продам.- Много си малък, стани на 40 години и тогава ела.Всички обичат Реймънд е една холивудска бозичка - сладичка.Всички обичат Байдън е преституция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
фиг.1
преди 3 години
Винаги е било "Светът срещу Русия" и така ще бъде до веки веков. Не че няма свестни руснаци, имам приятели руснаци и много ги уважавам, но просто избягвам да говоря с тях за политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
а така де , и аз това казвам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
не уики, а извор на човешкото познание! В уикито няма друго освен правда и истина. Ама яко истини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още