IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Бихме купили ваксина от всеки производител, одобрен от ЕК

До края на годината в България ще има достатъчно количество ваксини, увери здравният министър

13:26 | 22.01.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън Европейския съюз, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол днес в отговор на въпрос от депутата от БСП Георги Михайлов, който коментира, че е очевидно, че броят на поръчаните ваксини е крайно недостатъчен.

От опозицията разкритикуваха здравното министерство и изчислиха, че едва 750 хил. души ще бъдат ваксинирани до края на годината с поръчаните количества. Според левицата масовата ваксинация до края на годината изглежда като мираж.

В отговор здравният министър обясни, че всяка държава членка на ЕС е заявила първоначални количества ваксина от всеки одобрен производител и ЕК е изчислила квота за всяка държава. Доставките към момента са според издаването на одобрение от ЕК и според производствените възможности на производителя. Има обаче възможност количествата по квотите да се предоговарят в рамките на ЕС. 

Костадин Ангелов припомни, че досега две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и вече имат одобрение за употреба в ЕС - на Pfizer и на Moderna. Очаква се одобрение на ваксината на още един производител (на AstraZeneca - бел. ред.), което означава, че количествата и техните доставки ще се увеличат.

Към момента е предвидено България да получи 13 милиона дози ваксини, които гарантират достъп на цялото население на страната ни, заяви Ангелов пред депутатите.

Осигурили сме равни количества ваксини от всеки вид - с информационна РНК, антигенни ваксини и векторни ваксини, каза Ангелов. По думите му по три милиона български граждани ще могат да се ваксинират с тях.

В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата от различните групи, защото се очакваше да се доставят ограничени количества ваксини.

До края на годината в България ще има достатъчно количество ваксини, повтори министърът. Само от Pfizer се очакват 3,9 милиона дози, с които ще бъдат ваксинирани близо 2 милиона души, поясни Ангелов.

Работи се по изготвянето на план за масова имунизация, а центровете за ваксинация ще бъдат видими през Google maps, каза здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Комунистическите к.ретени не искат да се ваксинират, но като чуят руската дума спутник - виж това е нещо друго!!! Кратуните им разбират от ваксини, колкото *** от кладенчова вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
От комисарите по големи лицемери няма! Само нашите кратуни чакат от тях инструкции кво да правят ...https://***.dailymail.co.uk/news/article-9093819/Eco-warrior-Ursula-von-der-Leyen-used-private-jets-nearly-half-worldwide-missions.html?fbclid=IwAR0dGterNK0jGe_oj8uXwyEv3cUZKFP1j-sqhHhBorcH6qytWFMQ683mQBA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
що , орбан първа скорост ли е ... ?! то ако ние и още 5-6 държави сме на втора , според 4/5 от ЕС , шефа на най-голямата унгарска доказана !! г.е.й партия !! е на задна предавка даже , другите се въздържат от мнение ... :)))ако искаш спутник , фащаш ферибота , в крим и се ваксаш (цитирам мишето) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
neon7
преди 3 години
Европейската комисия мисли за вас!Вярвайте им!https://bg-voice.com/мария-габриел-се-срещна-с-бил-гейтс-ще/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
ся не разбрах само защо за Орбан може, наще не?Да не сме минали на втората скорост на европа без да разберем или как?Аз нищо не искам, ако не е задължително. Ако стане задължително ще го искам. Яко ще го искам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Модерна също е добра. Астри зенеки, спутници, китайски ваксини и тн. - мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Като искаш спутник, вокзал, чемодан, ушанката и към калната дупка расия.Тук е Европа. Развит и бял континент, поне повечето му части.А пуделът Орбан ако ще и жигулита да си внася, видяхме му депутатите, изловени на гей-партито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Щом сте осигурили равни неща аз искам да се боцна с Пфайзер както и вие се боцнахте със същото. Бива нали ? Другите зенеки и т.н. други да се боцкат с тях предпочитам да ми дадете една дъвка вместо ваксината на астра зенека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
орболандия не я ли числим към развития свят още?не бих се доверил на нищо, което не е задължително.Вярвам само на задължителните неща. Ваксината не е задължителна, значи не бих и се доверил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
"Нямаме нужда от обяснения, имаме нужда от ваксини", каза Орбан пред държавното радио ...рассияните имат публикувани само междинни резултати . няма пълни такива , в подадените документи за регистрация в ЕС също липсва пълният набор данни ... :))) ... изловиха ги , че са копи/пейстнали едни от най-добрите данни от изследвания сред пациенти , с цел да си завишът коефициентите ... ти би ли се доверил на такива резултати ... ?! орбан очевидно се доверява , но той държи на късо всички институции в държавата . обаче в развития свят този ентусиазъм липсва , и тука не говорим само за европа , а за целият свят ... турците също голем ентусиазъм , ама им теглиха тактично една на рассияните и поръчаха китайските шитове ... само виж списъка с държави дето е одобрена за спешна употреба и ще ти стане ясно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още