IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мекият подход на ЕС към Китай противопоставя Брюксел и Вашингтон

Евроадминистрацията се бави с налагането на ограничения на вноса на китайски стоки, свързани с принудителен и детски труд

08:36 | 23.01.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Новият американски президент Джо Байдън се опитва да идентифицира съюзниците на Америка, които да му помогнат да се справи с Китай. Европейският съюз (ЕС) обаче все повече се очертава като водещия икономически блок, който се чувства комфортно в компанията на Пекин, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Вашингтон във вторник драматично увеличи залозите в глобалния дебат за забрана на вноса от Китай, като декларира, че репресиите над малцинството на мюсюлманските уйгури в региона Синдзян са геноцид. Великобритания и Канада побързаха да приветстват твърдата позиция на САЩ, но Европейската комисия (ЕК) и повечето от 27-те членки на ЕС не последваха примера. Вместо това те отдават приоритет на инвестиционното споразумение с Китай.

„Вече изоставаме много от други държави, като САЩ и Канада, и тази липса на действия води до това, че европейските потребители в крайна сметка купуват продукти, опетнени с принудителен труд“, коментира Анна Кавацини, германски евродепутат от Зелените.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел и на ЕК Урсула фон дер Лайен неколкократно изразиха надеждите си за съживяване на трансатлантическите връзки. Китайските трудови лагери обаче са очевидна точка, по която САЩ и ЕС изглеждат разделени.

САЩ вече забраниха вноса на продукти от Синдзян, като памук и домати, и вероятно ще затегнат още ограниченията. В Синдзян се произвеждат 85% от китайския памук, а групите за човешки права оценяват, че една от всеки пет памучни дрехи по света съдържа памук, произведен в този регион.

ЕК, която договаря търговските политики от името на най-големия икономически съюз, вече се приближава към подобно решение в отговор на нарушаването на човешките права, но е далеч от това да изясни дали директните ограничения на китайския внос биха били част от отговора на ЕС на случващото се в Синдзян.

Мека политика

Представители на ЕК казват, че Брюксел работи по т.нар. дю дилиджънс законодателство, което ще гарантира, че китайският бизнес, който изнася за ЕС, уважава правата на човека и климатичните правила. Законодателството на ЕС обаче се „кове“ и приема бавно, като процесът може да отнеме повече от година.

Комисията посочи, че може да излезе с допълнително предложение за „устойчиво корпоративно управление“ до юни, посочва изданието. В момента тече и обществена консултация, която ще продължи до 8 февруари. Текстовете вероятно ще включват санкции за европейските компании, чиито доставчици не изпълняват стандартите за съответствие с нормативните актове за устойчивостта и труда. Не става ясно обаче дали Брюксел ще наложи директни ограничения на вноса заради нарушаване на човешките права.

Последна актуализация: 12:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Доста странен извод.Как достигна до него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Ти предпочиташ "твърдите неща", така ли? Е, всеки със секcyалните си фетиши. Не те съдя. Обаче силно се надявам да си жена с мъжки ник. Иначе е гнycно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Нормално. Брюксел си е царство на меките неща, като например меки *** и меки китки,така че е нормално и подходът да е мек..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Връзката е, че репресираните граждани мюсюлмани са бъдещите бежанци мюсюлмани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Имхотеп
преди 3 години
А каква е връзката между бежанци мюсулмани и граждани на някоя държава мюсулмани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Може би е малко неудобно ЕС да налага санкции на Китай по повод правата на угурийските мюсулмани. В ЕС бежанците мюсулмани биват затваряни в лагер, където живеят в мизерни условия. Малки деца живеят в палатки без топла вода по време на зима. Наскоро Макрон поде открита война срещу исляма като се затварят джамии и всеки мюсулманин може да изчезне под предлог че е терорист. В много държави от ЕС лидерите открито говорят за мюсулманите като за лош материал хора. По границите се стрела срещ бежанците, а сега тече разследване за малтретиране на бежанци от страна на ФРОНТЕКС. Зелената сделка,борбата с климатичните промени и короновируса изглежда по приличен повод за ограничаване на вноса от Китай, но бюрократите в Брюксел работят с числа а не с гръмки популистки изявления. Трябва да се намери начин ограничаването на вноса от Китай да не се отрази драстично на стандарта на европееца, а това изисква време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още