IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рамадан Аталай: Нови ядрени мощности са предизборни обещания

Тази нощ е сработила аварийната защита на V блок на АЕЦ "Козлодуй", но няма причина за опасения, посочи депутатът

08:29 | 22.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Oliver Bunic Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic Bloomberg

Заявките за изграждането на нови ядрени мощности у нас бяха определени от депутата от ДПС Рамадан Аталай като мечти и предизборни обещания. Другият вариант е това да са претенции на производителите на ядрени решения, допълни още той пред БНТ.

"ДПС са против ядрената енергетика", заяви депутатът, който е член на енергийната комисия в Народното събрание. Според него страната ни трябва да заложи на нови технологии, сред които и водород, и зелена енергия.

Аталай беше категоричен, че няма източник за финансиране на нови ядрени мощности. Според него това означава, че седмият блок в АЕЦ "Козлодуй" ще се строи със собствени средства на ядрената централа.

По оценки на премиера строителството на един блок е 10 млрд. лева, посочи депутатът и попита къде ще бъдат калкулирани изтеглените кредити за строителството на нов блок. Не е ясно и къде ще бъде продавана енергията, ако се стигне до изграждането на два нови блока в Козлодуй. 

Аталай даде разяснение и за аварийното спиране на пети блок в АЕЦ "Козлодуй" тази нощ. Около 1 часа е сработила автоматичната защита на блока, извършени са проверки и предстои включването на тази мощност в паралел, обясни още депутатът, който е член на енергийната комисия в Народното събрание.

Рамадан Аталай обясни още, че Европейската комисия (ЕК) не одобрява механизма за капацитет, по който двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн да излязат на свободния пазар. По оценка на Брюксел страната дължи около 300-400 млн. лева за инвестицията в AES TEЦ Марица Изток 1 и е надплатила 300-400 млн. лева на КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3.

По тази причина и той предложи пакет промени в Закона за енергетиката, който включва и отпадане на функцията на НЕК като обществен доставчик. Тези промени обаче бяха отхвърлени от депутатите от мнозинството. Експерти критикуваха идеята с мотив, че тя поставя под заплаха енергийния сектор като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
По отношение на енергетиката, българите имаме два дълбоко вкоренени страха: Първият, че отново ще въведат режим на тока и вторият, невъзможността да си плащаме сметките. Не е чудно, че политиците са се научили да играят на тези страхове и то не само днешните управляващи, ами и повечето правителства, които сме имали досега. Добре помним как навремето другата партия плашеше хората, че ако не построим "Белене," токът щял да стане 110 волта. Накратко, ядрената енергетика у нас винаги е била политически въпрос. Г-н Аталай може да си позволи да говори каквото си иска, защото партията му разчита на етнически вот, но при другите съвсем не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
ДПС е икономическа групировка. Просто играят с националистически страсти, за да се възползват от етнически вот. Подобно на нашето ВМРО, което не много тайно спонсорира субекти в Македония, да говорят против България.Подобно на Обама, който спонсорираше крайни групировки, с които водеше война.Какъв път извървя нашето ВМРО - от осъждането на сръбският цар на смърт, заради престъпленията му срещу българите (изпълнена от Владо Черноземски) до продаване на паспорти на македонци. Деградацията ни като народ и общество е тотална ... блажени са вярващите като khao, че оставката на Бойко ще ни спаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
в икономическата логика на някои преложения на ДПС откривам равенство с моята , не много често , но щом го забелязвам значи е значимо за регистриране . което започва да води до едни по-общи мисли , кой съм и за кого и какво гласувам всъщност ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още