IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на биткойна изтри над 100 млрд. долара от целия крипто пазар

В четвъртък цената на най-голямата криптовалута се понижи с 8% до 31 007 долара

21:50 | 21.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цената на биткойна намаля за втори пореден ден в четвъртък, с което загубите на дигиталната валута достигнаха над 10% през последните 48 часа, а крипто пазарът изтри милиарди долари, предава CNBC.

Цената на биткойна намаля с 8% в четвъртък до 31 007 долара, като падна под прага от 32 хил. долара за първи път от 11 януари, сочат данни на сайта CoinDesk.

Най-скъпата дигитална валута в света имаше няколко луди седмици, като за кратко достигна 41 940 долара по-рано този месец, след което цената й рязко спадна. Причината за сегашните колебания за момента не е ясна, но инвеститори смятат, че вероятно става дума за естествена корекция.

„Корекциите са естествена част от всеки пазар и са особено естествени в екосистемата на биткойна“, коментира Майкъл Соненшайн, главен изпълнителен директор на компанията Grayscale Investment. „От 2016 – 2017 г. преживяхме шест корекции от приблизително 30% или повече по пътя към нови върхове“, допълва той.

Етерът, който е втората по големина криптовалута по пазарна стойност, поевтиня с близо 9% за последните 24 часа до цена от 1182 долара. Валутата достигна исторически връх от 1439 долара във вторник, сочат данни на Coin Metrics.

Общата пазарна стойност на всички криптовалути е намаляла с над сто милиарда долара през последните 48 часа – от около 1,07 трлн. долара до 918 млрд. долара.

„Мисля, че трябва да приемем, че има огромна волатилност при биткойна и той все още е на много начален етап на развитие“, казва Антъни Скарамучи, основател на SkyBridge Capital.

Новите движения в цената на биткойна се случват, след  като новият американски финансов министър Джанет Йелън предупреди, че криптовалутите се използват „основно за незаконно финансиране“. Бившият гуверньор на Федералния резерв заяви, че правителството ще трябва „да проучи начини да ограничи употребата им и да гарантира, че през тези канали не се осъществява пране на пари“.

Сривът се случва на фона на положителни новини за биткойна, чиято стойност все още е с над 140% нагоре през последните три месеца. В сряда компанията за управление на активи BlackRock, която отговаря за управлението на над 7,8 трлн. долара, подаде отделен проспект за два фонда, които може да купуват биткойн фючърси при най-силния знак до момента, че институционални инвеститори се насочват към виртуалната валута.

Забележителният ръст на криптовалутата е стимулиран отчасти и от твърденията, че тя предлага съхранение на стойност подобно на златото във времена на безпрецедентни икономически стимули, които според някои инвеститори може да доведат до рязък ръст на инфлацията.

Но скептиците се тревожат, че биткойнът е просто още един пазарен балон, който ще се спука. Криптовалутата е известна с волатилността си – цената й се изстреля до близо 20 хил. долара в края на 2017 г. и се срина на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
верно ли има толкова прозти дето да инвестират дългосрочно в тая пирамида ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
nikiangel
преди 3 години
Всичко се развива, включително и балоните.Не може да очакваме в 21ви век "инвеститорите" да кълват на луковици нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Този биткойн е тотално безумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Е ко, стана половината от пазара на медта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Корекциите са естествена част от всеки пазар и са особено естествени в екосистемата на биткойна, коментира Майкъл Соненшайн, главен изпълнителен директор на компанията Grayscale Investment. От 2016 2017 г. преживяхме шест корекции от приблизително 30% или повече по пътя към нови върхове, допълва той..."Кви ти 30%.Едната корекция беше с над 80%,(от почти 20к до 3.2к) а още една имаше с над 50%(от почти 15 к до под 7к)И всеки,който инвестираше дългосрочно и се възползва от тези корекции, за да допълни портфейла си, сега е повече от доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още