IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа ще съжалява, ако открадне финансовия бизнес на Лондон

На континента не трябва да се поддават на изкушението, предупреждава Bloomberg в редакционен коментар

23:02 | 21.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Излизайки от Европейския съюз, Великобритания предостави на бившите си партньори в лицето на Европейския съюз златна възможност: да се възползват от част от доходоносния бизнес с финансови услуги, който Лондон отдавна доминираше. Това е изкушение, на което европейските служители е добре да не се поддават, пише в редакционен коментар Bloomberg.

Сключената в последния момент сделка за Brexit през декември остави без отговор много важни въпроси, включително кое е това, с което ще се замени свободният достъп до пазарите на ЕС, от които някога се ползваха финансовите компании на Великобритания, цитира Bloomberg TV Bulgaria.

Двете страни се стремят да постигнат някакво споразумение до март. Междувременно базираните във Великобритания фирми не могат да предоставят редица услуги на клиенти от ЕС, включително кредитни рейтинги и търговия с акции и деривати. Търговията с акции на базираните в ЕС компании вече е прехвърлена почти изцяло в Париж и Амстердам.

Лесно е да се види загубата на Обединеното кралство като справедлив резултат: искахте да излезете, така че сега понесете последствията, посочва Bloomberg.

Тази седмица Европейската комисия разкри план за засилване на международната роля на еврото, намаляване на зависимостта от ненадеждни външни лица и осъществяването по-голяма финансова дейност в регулаторната си рамка.

Има причина Лондон да се превърне в глобален център: концентрирането на дейност на едно място има много предимства. Търговията е по-евтина и по-ефективна. Компаниите могат по-лесно да постигнат икономии от мащаба. Принудителното преместване към континента ще спечели на ЕС някои работни места, но също така ще навреди на клиентите и инвеститорите, които печелят от лондонския ефект на агломерацията. Да не говорим, че ЕС, със своите слабо капитализирани банки и непълен финансов съюз, е недостатъчно подготвен да се справи с това, допълват коментаторите.

Без съмнение с времето ЕС ще развие сравнително предимство в определени области особено ако успее да създаде по-дълбок политически и икономически съюз. Но бъдещите победители и губещи трябва да се определят чрез конкуренция, а не чрез ненужни бариери пред търговията.

Решението не е трудно. ЕС и Великобритания трябва взаимно да предоставят на фирмите си пълен достъп, стига техните регулаторни режими да останат приблизително еквивалентни. Двете страни вече са постигнали временни сделки за еквивалентност в няколко области, при които преходът от Великобритания към континента можеше да застраши финансовата стабилност. Такива споразумения трябва да се направят постоянни, да се разширят до възможно най-много услуги и да се засилят, за да се гарантира, че ЕС няма внезапно и едностранно да отмени достъпа. В замяна на това Обединеното кралство трябва да даде уверението, че няма да отслаби неправомерно разпоредбите в опит да привлече определени бизнеси.

Накратко целта трябва да бъде запазване на търговията толкова свободна, колкото беше, когато Великобритания все още беше част от ЕС. Ето защо на първо място щеше да е най-добре за всички засегнати, ако Великобритания не беше предприела Brexit, но след като това е факт, липсва призив за компенсиране на щетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 2
Боян
преди 3 години
Брутално си неграмотен откъм история да та светна Българи към 1000 година говорим, от тия 2, 5 милиона(техните наследници) за които говориш 5 - 10 милиона са турци, 3-4 милиона са гърци 1-2 милиона сърби 3-4 милиона румънци 1 милион украинци и 2 милиона македонци. За англичаните си пълен *** само *** в САЩ са 100 милиона, я сметни в другите държави колко са различни националности и ще разбереш че англичани има само в Англия и те са не повече от 35 мил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
Чачо
преди 3 години
Аха! Значи капиталите да се движат свободно, но не и хората?Сиреч дайте си паричките на наше разположение, пък вие го духайте!Да, ама не!Ингилизчетата да го духат сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Патриот съм, но си давам ясна сметка за какво иде реч. През средните векове и Анлия и България са имали по 2.5 милиона души население. В момента населенито на Великобритания е 65(цитирам по памет), на САЩ е 335, на Канада 35, а на Австралия 25 милиона. Поне 50% от народите на тези страни са с английки корени. Като ги сравним с нашите си 7 милиона и съм наясно, че има нещо грешно в показния ни национализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
"Съединението прави силата", но англичаните с тяхното високомерие не се учат от опита на другите. Бяхме сами срещу целия свят - нямаше как да спечелим. Англичаните сега ще го пробват - прав им път. Няма как хем да са извън ЕС хем да ползват всички облаги както вече се спомена и колкото и да е бюрократичен ЕС има 8 пъти по-голямо население, доста по-голям БВП, инвеститори и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Aз не разбрах, ако някой иска да си премести компанията, какво го спира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Европа ще съжалява, ако открадне финансовия бизнес на Лондон Старият пират заплашва с абордаж!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 3 години
Европа не може да открадне финансовият бизнес на Великобритания. Всички предпочитат Лондон не заради мрачното му време, а заради законодателството и правната система. Доколкото може да съществува независима съдебна власт, то английската е такава. На континента тя е много по-податлива на политически и икономически въздействия. Отложете траура за финансовата смърт на Лондон..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Хайде ако може блумбърг да не дава наклон на ЕС къде как и с какво да търгува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
FNM
преди 3 години
Не мисля така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 години
На фона на ЕС, британците са една плюнка. Вноските, които правят държавите в бюджета на ЕС са точно съобразно предимствата, които ползват. Да искаш да прибираш кинтите без да плащаш дължимото е добра стратегия, но няма как да сработи като си плюнка. Та такива жалостиви стойки с прикрити заплахи просто са излишни. Плащаш ползваш, не плащаш не ползваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още