IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел ще пита кои газови отношения с Русия са допустими за САЩ

Германският канцлер ще обсъди каква зависимост от Русия в енергийния сектор е допустима за новия американски президент

17:06 | 21.01.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел ще обсъди газопроводите и като цяло икономическите отношения в газовия сектор с Русия с новата администрация в Белия дом, предаде АР.

"Трябва да обсъдим кои икономически отношения с Русия в газовия сектор са приемливи и кои не", каза тя и добави: "Ще поставим всичко на масата и ще коментираме дали въобще искаме да имаме търговски отношения с Русия в газовия сектор и каква зависимост е допустима".

Германският канцлер коментира, че дори и САЩ и Русия не са спрели отношенията си в петролния сектор.

Германия не променя своето мнение за санкциите, които налага САЩ по отношение на "Северен поток 2", става ясно още от думите на германския канцлер. В Берлин гледат на ограниченията като "екстериториални санкции" и ги определят като недопустими.

Газопроводът е собственост на "Газпром", но инвеститори в него са и още няколко европейски компании, припомня АР. В момента строителството му е спряло заради американските санкции, като остават още около 150 километра, или 6% от трасето.

Преди дни икономическото министерство на Германия потвърди, че е получило информация за готвени санкции срещу кораба "Фортуна" и неговия собственик. Морският съд положи тръбите в германския участък на газопровода и се очакваше да продължи работата си от 15 януари във водите на Дания.

Информацията беше съобщена от германското издание Handelsblatt.

Ангела Меркел отбелязва, че с новия президент на САЩ Джо Байдън имат по-голямо припокриване на позициите, цитирайки заявките за връщането на страната в Парижкото споразумение и Световната здравна организация (СЗО).

Тя приветства топло избора на Байдън преди месеци, но сега предупреждава, че не всичко в отношенията ще бъде гладко. "Ще има различия и с администрацията на Байдън също", каза още Меркел, цитирана от АР.

В резолюция на евродепутатите, гласувана днес (21 януари), беше включен и призив ЕС да използва импулса от встъпването в длъжност на новата администрация в Белия дом, за да укрепи трансатлантическото единство в защитата на демокрацията и основните ценности срещу авторитарните режими.

Европейският парламент настоява и да бъде сложен край на "Северен поток 2", както и да бъде направен "критичен преглед на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи", посочват от пресцентъра на институцията.

В резолюцията, приета с 581 гласа "за", 50 "против" и 44 "въздържал се", европейските депутати настояват още за незабавното освобождаване на Алексей Навални от ареста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Не само за централна Европа, за всички държави в Европа. От години се строят конектури между всички държави в ЕС. Германия ще е газов хъб за Руския газ, цените ще се договарят от ЕС. Русия може да притисне държави като България до купува на супер високи цени, благодарение на продажни политици и русофилски ***, но няма как да стане с ЕС. Другото е че, ако утре ЕС разработи газово находище в Средиземно море, газ от там може да потече към всички държави в ЕС чрез конектурите. Но всичко това е голяма игра за много пари и изисква време и маневри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
газопроводът е в огромната си част за транзит през германия за централна европа , не е за консумация ... германците и в момента обогатяват в част от газопреносната си мрежа с водород . и това ще се увеличава в бъдеще ... борбата въобще не е за германския пазар ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
важеше си с пълна сила , най-скъпият газ в източна европа беше нашият ... задавал ли си въпроса , защо аджеба други държави на нашето дередже са газифицирани , и има газ по домовете на хората , а у нас няма ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Меркел казва че, ще обсъжда даден въпрос, а не че, ще пита някой си нещо. СП поток е почти готов, така че до сега едва ли Меркел е питала, по скоро е действала. Също така е приятно да гледаш как САЩ и Русия се карат кой да ни зарежда бензиностанциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
ей, не се интересувам от тая тема... ама даже и аз знам, че транзита е за сметка на продавача... може би за нас рова не важеше като васална държава, ама за немците си важи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
нали той е "правилният" , според Меркел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
СП2 ще има и ще се построи много скоро. Всичко е въпрос на бизнес и пазарлъци. Зарад зелената сделка швабите ще го окършат съвсем без йовтин газ. Така че по им е на сметка тръбата да иде директно при тях, отколкото да плащат транзит на Украйна и Полша. Ще има пазарлъци с Байдън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Хахаха.....изсмя се Стоянчо, на развален руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Така е.Като имаш над 170 чужди военни обекти с войска на територията си.Васал си, шпакли, дудуци - каквото господарите кажат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
Gerasim_Burgaski
преди 3 години
хо хо хо хо НЯМА ДА ИМА северен паток 2.еб@@@@си кефа!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още