IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще са двигателите на акциите при Байдън?

Най-голямото неизвестно е каква част от ръста на пазара през тази година вече беше калкулиран при миналогодишния подем

11:05 | 22.01.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кое е по-важно за акциите и икономиката? Това не е абстрактен академичен въпрос, а по-скоро ядрото на дебата между биковете и мечките на фондовия пазар. Отговорете на този въпрос и вероятно ще мога да ви кажа как изглежда вашето портфолио и дали вярвате, че акциите ще поскъпнат или им предстои значителна корекция (или по-лошо), пише Бари Ритхолц за Bloomberg. 

Проблемът с тези бинарни дебати е, че те обикновено игнорират сложността на пазарите. Колко бързо ще се възстанови постпандемичната икономика? Надценяваме или подценяваме бъдещите печалби? Ще останат ли инвеститорите ентусиазирани относно акциите при продължаващото им поскъпване? Тези дискусии са леко забулени догадки за това как ще изглежда светът през следващите 12 месеца при администрацията на Байдън, включително дали очакваните подобрения в икономическата активност и корпоративните печалби вече са отразени в пазарните цени.

Моето биче настроение сега се дължи главно на циклични и инерционни причини, въпреки че има и други - признавам скромни - данни, подкрепящи тази гледна точка. Нека разгледаме потенциалните двигатели на пазарите през 2021 г.:

Пазарно рестартиране: Какво се случва, когато пазарите паднат с 30% или повече? Преди миналата година имахме само пет примера след 1950 г., когато индексът S&P 500 е спадал толкова много: 1970, 1974, 1987, 2001 и 2008. През последващите спадовете петгодишни периоди средната възвръщаемост е с около процентен пункт годишно повече от средното за всички петгодишни периоди.

Уговорката е, че това е твърде малка извадка, за да се въодушевяваме прекалено. И все пак трябва да се припомни 1987 г., когато пазарите се сринаха не поради икономическо свиване, а по-скоро в резултат от портфейлното застраховане и тромавата ръчна инфраструктура на Нюйоркската фондова борса. Тези външни ефекти напомнят за 2020 г., когато съвсем различен (биологичен) фактор удари пазарите.

Стимулите през 2020 г.: Доколко Законът за грижите облагодетелства икономиката в САЩ? Приет на 27 март 2020 г., той включваше 2,2 трилиона долара директни стимули както за физическите лица, така и за малкия и големия бизнес. Помощнит пакет не само беше много по-голям от отговора на голямата финансова криза от 2008-09 г., но и дойде след около осем месеца - далеч по-бързо от тогавашния стимул.

Това предизвика огромен икономически ефект, като повиши общите лични доходи на американците след облагане с данъци с над 1 трилион долара, или с 8% от март до ноември 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.

Нарасна и нормата на спестяване. Кредитните просрочия спаднаха и в момента са сред най-ниските в историята. А продажбите на дребно не само се възстановиха, но и скочиха над нивата отпреди пандемията.

Вбесявам либертарианските си приятели, когато им казвам следното: Фискалният отговор на Конгреса не само предотврати нова голяма депресия, но и препотвърди, че Джон Мейнард Кейнс е бил прав.

Стимулите през 2021 г.: Успехът на кейнсианския отговор на коронавирусната криза вероятно ще повлияе на политиките на администрацията на Байдън. Новият президент настоява за помощен пакет от 1,9 трилиона долара, може би придружаван от временно затваряне и задължително носене на маски. Но това е само началото.

Десетилетията на безхаберие вероятно ще доведат до мащабно реновиране на националната инфраструктура в продължение на години. Да се надяваме, че новата администрация ще използва 50- или дори 100-годишни облигации, за да си фиксира за в бъдеще днешните свръхниски лихви.

И няма да става въпрос само за освежаване на пътища, магистрали, мостове, тунели и летища. Очаквайте някаква форма на инициатива за „интелигентни пътища“ и имплантирани радиочестотни устройства за самоуправляващи се автомобили.

Това е бъдещето и то идва - единственият въпрос е колко скоро ще пристигне. Част от това ще бъде част от „Зеления курс“ и ще включва данъчни кредити за повече инсталации за производство на енергия от слънце/вятър, електрически превозни средства и чисти (зелени) сгради, може би дори разширяване на мрежата за зареждане на електрически коли.

Още повече стимули: Вероятно е и голямо разширяване на Obamacare. Добавянето на 35 милиона платени потребители към системата на здравеопазването се оказа полезно за болници, фармацевтични фирми и здравни работници. Здравният сектор на борсата тръгваше нагоре всеки път, когато Obamacare оцеляваше след поредното решение на Върховния съд. Добавянето на още 25 милиона души в редиците на здравно осигурените ще подкрепи още повече този сектор, който представлява значителна част от продажбите на дребно.

Данъци: Всички тези програми ще объркат икономиката с години, а не само с месеци. Те ще бъдат на обща сума от 5 до 8 трилиона долара през следващите 5 до 10 години. Но ще бъдат компенсирани от увеличение на данъците върху лицата с годишен доход над 400 хил. долара. Очаквайте и с няколко пункта по-висока пределна подоходна ставка.

Корпоративните данъци вероятно ще се увеличат доста, до около 28%. Ключовият неизвестен въпрос е алтернативният минимален корпоративен данък. Настоящите догадки са за ставка от около 12%, насочена към компании като Apple и Facebook, които въпреки че са изключително печеливши, не плащат почти никакви данъци. Разбира се, дори и при по-високи данъци, ние все още разглеждаме мащабен многогодишен план за стимулиране.

Има много фактори, които движат пазарите, сред които е правителство, което представлява 20-25% от икономиката. Ако видим още по-голям стимул през 2021 г., той би трябвало да достигне приходите и печалбите на компанията. Най-голямото неизвестно е каква част от тазгодишните корпоративни печалби вече беше калкулирана при миналогодишния борсов подем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
Texas AG threatens to sue Biden admin over this issuehttps://***.youtube.com/watch?v=BqA5tK2KXz4------------------------------------------------------------ей го "думам ти дъще сещай се снахо" ... Тексасци не са доволни, кво следва .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
спокойно, това ще е алтернативен ръст - иновация в ръста. нов вид ръст. К-образно възстановяване или на български - фифти-фифти, койт рискуа пичели, кой не - не. ентерпренюшипс, май френд.слагай зелената шапка, зелените чорапи и беш към розово-зелено-лилявото бъдеще.така ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ми ше изядат тва дет Тръмп напрай за 4 години и после по нанадолнището към разпада .... Тексас и някои други Републикански Щати ги виждам как ше го траят тоя мавзолея още малко и фюу отделяне от Комунизма ... щот с 52 хил. безработни ош от първия му ден нема как да стане ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
АА, да не се окаже, че ръста тази година, сме го изяли през миналата година и на практика няма да има ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Упс, освен двигатели има и спирачки:Харолд Джеймс, историк от Принстънския университет: Тук има поразителни паралели със страните, които се разпадат или са на ръба на гражданската война: САЩ в началото на 60-те, Германия след 1919 или Съветският съюз в началото на 90-те. Пучовете и превратите принадлежат на този свят не забравяйте преврата от август 1991 г. срещу Горбачов, твърди историкът, сравнявайки първия президент на СССР с Байдън. Съветският съюз потушаваше етническите конфликти, които след това избухваха и тласкаха обществото към насилие и дезинтеграция. Езикът и действията на президентството на Тръмп разду дългогодишното расово разделение, характеризиращо се с неравен достъп до физически, финансови, академични и политически ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Кои ще са двигателите на акциите при Байдън? 100% зелената печатница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още