IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Демокрацията надделя“ – Байдън стана 46-ият президент на САЩ

Новият държавен глава наблегна в речта си на единството и възстановяването, послания, които използваше и по време на кампанията си

19:04 | 20.01.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;EPA/David Tulis / POOL</p>

 EPA/David Tulis / POOL

Ерата на Тръмп приключи след четири години на ожесточени спорове: Джо Байдън официално положи клетва като 46-и президент на Съединените американски щати.

Церемонията по встъпването в длъжност се проведе в Капитолия във Вашингтон, но без допускането на публика заради опасенията от нови стълпотворения. Присъстваха бившите президенти Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама, но досегашният държавен глава Доналд Тръмп не присъства на церемонията. Вместо това той напусна Белия дом тази сутрин след церемония по изпращането в база Андрюс по пътя си към Флорида, където се очаква да прекара голяма част от времето си след президентството. На Капитолия обаче бяха вицепрезидентът на Тръмп Майк Пенс и лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл. Всички участници в събитието носеха предпазни маски за разлика от Тръмп, който отказваше да прави това при публичните си появявания.

Съдията на Върховния съд Джон Робъртс закле Байдън, използвайки библия, която е в семейството на президента от 1893 г., твърди Wall Street Journal. Същата библия e използвана, когато Байдън положи клетва като вицепрезидент през 2009 г. и 2013 г. и всеки път, когато той е полагал клетва като сенатор. Библията, която е дебела 12 сантиметра, има келтски кръст на корицата.

Същата библия е била използвана и от покойния му син Бо за церемонията по полагане на клетва като главен прокурор на Делауеър. Байдън, на 78 години, е най-възрастният президент, встъпил в длъжност, и вторият президент – католик.

По-рано днес предшественикът Тръмп обеща завръщане на публичната сцена. „Ще гледам. Ще слушам - каза той. „Ще се върнем под някаква форма“. Тръмп е оставил бележка за своя наследник, преди да напусне Белия дом.

В своята встъпителна реч Байдън наблегна на теми като единството и възстановяването - послания, към които той се връщаше многократно по време на кампанията по пътя си към Белия дом. 

"Това е денят на демокрацията, историята и надеждата, на обновлението и на решителността", каза Байдън. „Америка беше поставена на изпитание отново и Америка се изправи пред предизвикателството“. "Волята на хората беше чута и волята на хората беше послушана", каза Байдън.

"Америка се справи с предизвикателството. Днес празнуваме триумфа не на кандидат, а на кауза – на демокрацията. Волята на хората бе чута и изпълнена", каза Байдън в речта си. "Демокрацията е безценна и крехка. И в този час, приятели мои, демокрацията е победителка". 

Байдън благодари на присъстващите си предшественици и специално спомена възрастния и болен Джими Картър, който не присъства за първи път на такава церемония. 

Байдън спомена и нападението над Капитолия, като заяви: "Имаме много да поправяме, да възстановяваме, да лекуваме, да изграждаме и да печелим. Малцина са били в по-трудни времена от тези, в които сме сега".

Новият президент посочи коронавируса, теориите за превъзходството на бялата раса, екстремизма, гнева и разделението сред основните предизвикателства пред мандата си.

"Обединени, ние можем да направим велики неща – да възстановим работни места, децата ни да учат в безопасни училища, да надделеем над смъртоносния вирус, да направим Америка водеща сила за добро в света", каза още Байдън.

Президентът Байдън призова в своето встъпително обръщение за миг тиха молитва за тези, които са загубили живота си заради Covid-19, описвайки този момент като първото му действие като президент. "Навлизаме в може би най-тежкия и смъртоносен период на вируса", каза той и добави, че политиците трябва да са обединени, за да се изправят срещу пандемията "като една нация".

В речта си Байдън също обеща да възстанови отношенията с чуждестранни съюзници. "Ще ремонтираме съюзите си и ще бъдем активни в света. Не за да се справяме с вчерашните предизвикателства, а за да се изправим пред утрешните. (...) Не да бъдем пример за сила, а сила за пример".

Встъпването в длъжност на новия президент бележи рязък обрат за американския електорат, коментира Bloomberg. След четири бурни години, управлявани от Тръмп - който никога не е заемал публична длъжност преди това - избирателите се обърнаха към човек, прекарал повече от четири десетилетия във Вашингтон, включително 36 години като американски сенатор от Делауеър и осем години като вицепрезидент на Барак Обама.

Малко преди речта на Байдън Камала Харис същи се закле като първата жена вицепрезидент на Съединените американски щати. 56-годишната Харис положи клетва пред съдията от Върховния съд Соня Сотомайор, която влезе в историята през 2009 година като първата латиноамериканка в съдебната институция. Камала Харис пристигна за церемонията със съпруга си Дългас Емфох. Тя бе облечена в лилаво - като жест към Шърли Чисхолм - първата афроамериканка, която бе кандидат за президент на САЩ през 70-те години.

След полагането на клетвата се очаква Байдън да подпише редица изпълнителни заповеди. Те включват отнемане на разрешението за нефтопровода Keystone XL и отмяна на забраната за пътуване от няколко до голяма степен мюсюлмански и африкански държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
С подзаглавие:Демократи от всички страни - съединявайте се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 3 години
Работното заглавие на "1984" било "2021"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Демокрацията надделя, но без допускането на публика заради опасенията от нови стълпотворения. - хахаха толкова за победата на демокрацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
kane
преди 3 години
заех позиции за погроми и протести, а то нищо такова не се случи - разочарован съм от десните още повече, уж са бивши воени, имат оръжие и са надъхани, а се напикаха от страх - страхливци, поне една две локални сгради да бяхте щурмували та да си върна парите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
туканка нали се разправяше , че тромбонът про.ста.кел щел да си управлява пак ... :))) ... че байдън немало да го докара до встъпване в длъжност ... некое ново коментарче по темата ... :))) ... некой да си посипе главата с пепел от кумува срама ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Да живей Демокрацията, Ура другари! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Демокрацията надделя Байдън стана 46-ият президент на САЩ Клептокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още