IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: След VІІ ще отидем и на VІІІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

Експертите са преценили, че реакторите за АЕЦ "Белене" могат да бъдат използвани на новата площадка на АЕЦ "Козлодуй"

12:39 | 20.01.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

"След 7-ми ще отидем на реализацията и на 8-ми реактор", каза премиерът Бойко Борисов, изслушвайки доклад за проекта за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" по време на заседанието на Министерския съвет днес.

В документа, подготвен от експерти и след разговори с представители на американската компания Westinghouse, е записано, че на втората площадка на съществуващата ядрена централа може да бъде използвано оборудването, закупено преди години за АЕЦ "Белене".

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност, посочват още от пресцентъра на правителството. Действията по проекта за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" са в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси.

Доклада представи енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя припомни пред своите колеги, че Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта позволява само три технологии - на американския реактор АР 1000, както и две руски, сред които и на реакторите за АЕЦ "Белене" - ВВЕР - 1000, каквито са и двата работещи в момента в АЕЦ "Козлодуй".

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене", коментира премиерът, след като изслуша доклада.

През октомври 2020 година Министерският съвет даде мандат на БЕХ да проучи възможностите за нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Идеята на Бойко Борисов тогава беше да бъдат водени преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Целта беше да бъде изграден "американски реактор", който използва "американско гориво".

Със заповед на министъра на енергетиката беше сформирана работна група от експерти от АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Козлодуй - Нови мощности“, както и с привлечени и международни експерти, които изготвиха доклада.

Премиерът определи документа като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта, посочват още от Министерския съвет.

„С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок“, категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка.

Теменужка Петкова ще трябва да даде разрешение и за продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
В съседната статия пише че през 2020г. половината ток в България е произведен от АЕЦ Козлодуй.Ако се построи нов реактор ДПС и Ковачки как ще източват държавния бюджет без огромните разходи по ТЕЦ-овете, студения резерв и въглеродните квоти дето ги пишат за сметка на данъкоплатците. Пък дежурно се плюе само по ТЕЦ АЕС за да си мислят идиотитее, че българските ченгета-приватизатори са нещо по-различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Що бе, я Белене що деца на хора от партията, изучи в чужбина, не случайно ще остане в историята като най-големият проект на МОН.Въпросът е ще разкараме ли "студените резерви", които ги плащаме, ама не ги ползваме? Той и сега аец-а не работи на пълна мощ, че да може и другите да си продават тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
решения в енергетиката ни извън 7-ми реактор в козлодуй , изискват потенциал , който икономиката ни НЕ притежава , и управляващите правят много плахи стъпки да наваксват изоставането от ЕС ...7-ми блок в козлодуй е по-малкото зло от 2 в беляНЕ ... 8-ми няма да има ... колко ще струва 7-ми ... ?! скоро ще го усетите , само да минат изборите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 години
Никъде не се споменава прогнозна цена на изграждането, прогнозна цена на тока, необходимост ако навлезнат електромобилите може би ще има, но дали няма да е по-евтино да накачурим покривите с панели? Разбира се последното е след адекватна държавна политика спрямо търговците на ток. Трябва да се анализира балансирането колко би струвало също така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
E той разчита, че всички като него са ****или и не вдяват!Ако няма благословия от САЩ, тия могат само по своя воля до тоалетната да отидат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
evtimvz
преди 3 години
Това го писах в Дневник, копирам го и тук.Борисов да не ни будалка с американските генератори за ток. Реакторите са руски и те са най-отговорната част. Един генератор за ток ползва парата от реактора. Той не излъчва радиоактивност. Опасни са реакторите, а те са руски. Нищо лошо за реакторите. Те може да са добри, но да не ни будалка, че са американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
abc
преди 3 години
Абе, този не се ли умори вече?! Аман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
"Б. Борисов: След V ще отидем и на V блок в АЕЦ "Козлодуй"Аман от престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още