IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От пионер във ваксините Франция се превръща в топ скептик в ерата на COVID-19

Кампанията за ваксиниране в страната започва бавно, тъй като властите се сблъскват с недоверието на хората

08:35 | 19.01.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Недоверието на Одри Курж към новите ваксини срещу коронавируса е толкова дълбоко, че уведомила дома за възрастни хора в южния френски град Безие, в който работи, че няма да се ваксинира, нито ще поставя ваксина на обитателите на дома, пише Wall Street Journal.

„Имам мозък, мога да си създавам собствено мнение“, казва 33-годишната медицинска сестра. „Изпитвам известно недоверие към властите, когато виждам как се управлява кризата във Франция от самото начало“, допълва тя.

Кампанията за масова ваксинация във Франция започна тромаво с едва около 422 хил. души, които са получили ваксина повече от три седмици след като европейските регулатори разрешиха ваксините. Тя изостава значително от повечето останали развити страни. Голямата причина за това е, че френските власти се сблъскват с дълбоко вкоренено противопоставяне, което превърна Франция в един от топ скептиците към ваксините в света.

Допитване на Ipsos, проведено през декември, установи, че Франция е на последно място сред 15 страни по желание за ваксиниране срещу COVID-19, като само 40 на сто от анкетираните са заявили, че искат ваксина. Допитвания показват още, че над две трети от служителите в домове за възрастни хора, които са сред първите целеви групи на правителството за ваксиниране, не искат да се ваксинират.

Противопоставянето има своите исторически корени от XIX век, когато групи, противопоставящи се на ваксинирането, заклеймиха модерни техники за ваксиниране, открити от французина Луи Пастьор. През последните години то беше засилено от недоверието в управлението на президента Еманюел Макрон, който е изправен пред протести на „жълтите жилетки“.

Властите са изправени пред допълнителното бреме да смекчат опасенията на обществото към новата технология зад ваксините, разработени от Pfizer, BioNTech и Moderna. Тези ваксини разчитат на т. нар. информационна РНК, кръстена на молекулите, които пренасят инструкции към клетките да произвеждат протеини – технологията е изследвана от години в клинични изпитания, но никога не е използвана преди в масова ваксинация.

Скептици твърдят неправилно, че ваксините могат да променят човешкия геном. Регулаторите одобряват ваксините въз основа на проведени от компаниите изследвания, които са показали, че ваксините предотвратяват COVID-19 с 95% ефективност. Страничните ефекти като умора са често срещани, но острите „отрицателни последици“ са редки, твърдят регулаторите.

Усилията на правителството да смекчи скептицизма до момента удрят на камък. Властите създадоха сложни процедури за съгласие за първата целева група от населението – обитатели на старчески домове и служителите им, за да парира критиките, че натрапват ваксините на обществото.

Докато властите не успяват да убедят служителите и обитателите на домове за възрастни хора да се ваксинират, те предоставят ваксини за други целеви групи като здравни служители и всички хора от 75 години нагоре. Те също така опитват да опростят процеса, като позволяват устно вместо писмено съгласие от местните жители и скъсяване на необходимите медицински консултации преди да получат ваксината.

Служители в домове за възрастни хора като Курж обаче се оказват значително препятствие в кампанията. Тя казва, че не е против ваксините като цяло, но информационната РНК технология не е тествана адекватно и не е доказано ефективна въпреки факта, че регулаторите по света твърдят обратното.

„Има истински провал сред служителите в домовете за възрастните хора, свързан с вируса“, казва Сабрина Делири, чиято 80-годишна майка живее в старчески дом в западната част на Париж. Делири твърди, че заведението я информирало, че малък процент от служителите са се съгласили да бъдат ваксинирани. Към тревогите й се добавя и отказът на майка й да бъде ваксинирана, след като се разболяла от грип преди няколко години, въпреки че получила ежегодната си противогрипна ваксина.

Подобни битки между поколенията заради ваксината избухват в цялата страна. 80-годишният Ален Кардо, пенсиониран служител в областта на информационните технологии, не иска да бъде ваксиниран, но дъщерите му го притискат да приеме. Кардо казва, че чул много противоречащи си съобщения за ваксината по телевизията.
„Няма двама лекари, които да твърдят едно и също нещо. Ако се ваксинирам, това ще е под натиска на децата ми“, споделя Кардо.

Допитвания показват, че френското отношение към ваксините е политически оцветено, като критиците на управлението на Макрон от крайната десница и крайната левица е по-вероятно да са скептични към ваксината. Кардо е член на „Жълта сила“, част от движението на „жълтите жилетки“, и води кампания срещу Макрон от 2016 г. насам, когато беше министър на икономиката.

41-годишната основателка на „Жълта сила“ Софи Тисие написа неотдавна на страницата си във Facebook, че ваксините на базата на информационната РНК са опасност за човечеството. „Аз съм много, много, много скептична. Нямам доверие в това, което правителството казва на хората“, споделя Тисие.

Политици от опозицията също разклащат доверието на обществото в новите ваксини. „Няма да се превърна в опитна мишка на тези, които казват: Давайте, ваксинирайте се“, каза Жан-Люк Меланшон, лидер на крайнолявата партия „Непокорна Франция“, по националната телевизия миналата седмица.

Някои от първите антиваксър групи се появиха във Франция към края на XIX век, след като Луи Пастьор създаде техниката за използване на отслабени вируси за стимулиране на имунитета. Универсалната лига на антиваксърите е основана във Франция през 1880 г. и се противопоставя на предложения ваксината за вариола да стане задължителна. Лигата пише до френското правителство три години по-късно, за да се противопостави на държавна пенсия за Пастьор, като нарича откритията му „разочарования и бедствия“.

Съпротивата процъфтява през XX век. Националната лига за свобода във ваксинацията, френска организация с идеална цел, създадена през 1953 г., е една от най-старите антиваксърски групи. Франция възприема по-бавно ваксини срещу заболявания като морбили и рубеола от САЩ и някои други развити страни.

Франция има по-малък дял ваксинирани срещу морбили, отколкото повечето страни в Европа – 90% от малките деца са получили поне една ваксина спрямо 95% в Германия, Испания и Швеция, и регистрира периодични епидемии през годините. Експерти твърдят, че най-малко 95 на сто от хората трябва да бъдат ваксинирани, за да се спре епидемията от силно заразни болести като дребната шарка. Правителството направи ваксинирането срещу морбили, заушка и рубеола задължително през 2018 г.

74-годишният адвокат от Гренобъл Жан-Пиер Жозеф казва, че никога не се е ваксинирал по препоръка на дядо си, който бил лекар. „Дядо ми казал на майка ми, че ваксините са лъжа“, споделя той.

Жозеф е представлявал клиенти, които съдили правителството при предишни кампании за ваксиниране като силно критикуваните му усилия да се пребори с епидемията от свински грип през 2009 г. Този път Жозеф лобира пред роднините и колегите си да не приемат ваксината на Pfizer. „Много хора се страхуват, защото знаят, че това не е нормална ваксина“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Нали разбираш български: https://bpa-pathology.com/horata-umirat-s-a-ne-ot-koronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Много хора се страхуват, защото знаят, че това не е нормална ваксина,и правилно се страхуват ... "филантропът" да не би да е нормален ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Били Инжексията станаха "филантропи" лекари, донори и шефове на Здравни Организаци..."а сега новото амплоа на "филантропа" :Основателят на Microsoft и един от най-богатите хора в света Бил Гейтс, финансира развитието на технология за затъмняване на Слънцето. Проектът предвижда разпръскването на фини частици във високите слоеве на атмосферата потенциално би отразило слънчевата светлина, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект, съобщава Форбс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
California health officials are asking vaccine providers to stop administering a batch of Modernas Covid-19 jab, after an unusually high number of adverse reactions were linked to the drug.https://***.newswars.com/california-halts-injections-of-moderna-covid-vaccine-batch-due-to-higher-than-usual-number-of-adverse-events/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
мише , ти в болница и санитар не можеш да работиш ... понеже смяташ , че знаеш много ...google --> протокол от аутопсия --> imagesми на теб терминологията в 100% от нещата дето ще прочетеш са ти терра инкогнита . абсолютна . ти не можеш да разчетеш един такъв протокол ... за какво ти е да се потиш с останалите от 80% , според иво христов , върху теми извън възможностите ти ... ?! ... хората учат по 7-8-10 години за да станат патоанатоми . кой ти брои мнението ... ?! ... достатъчно ти е да знаеш , че даден летален случай е от усложненията предизвикани от ковид19 ... другото и да ти го обяснят нема да го схванеш , щото ти липсат 10 години специално образование ... :)))дай некой новоОмрел нюз да подъвчем ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
аа не ве, ората са вярвали на ваксините през 19 век, защото тогава наистина лекарите са били водени от други идеали .... От средината на 20йсти век бате, от как такиа без кьорава диплома кат Били Инжексията станаха "филантропи" лекари, донори и шефове на Здравни Организаци, преврнали болниците у магазини ... мноо ясно че никой нема им верва грам, щот "филантропите" наистина не ги eeбee особено ако изпотрепат ората, само и само да имат повече власт ресурси, те не че са се и крили някога какъв им е замисъла, даже напоследък съвсем явно го заявяват, че им дишаме въздуха едва ли не. Последния цирк с Ковидната инфеция е върха на сладоледа, нема кьорав умрел САМО от тва, викат му "пандемия", забранени аутопсии, блокиране на болници и всьо и вся, рекламна кампания на некви ваксини дет са в тестов период, боднали 10ма и 2 умрели и после вервай ни ....... Ехеее ама ний колците с доматито не ядем, после Ковид 65, ваксина номер 168 и къде ше му излезе края ве ало ?? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
то тия дето сте с "мозъка" сте сравнително константна величина по цял свят ... според иво христов в БГ са 80% , малко е избурил , ама горе-долу е улучил ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 3 години
Французите са интелигентни хора и разбират когато ги правят на маймуни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
демокрация, баце... вие кво сте опаквали? манипулирайте хората от сутрин до вечер.. дръжте ги неуки и нискообразовани зада ви бачкат като роби.. и после като се счупи стомната се сещема за лъжливото овчарче... ама късно либе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Поредните лъжи за ваксините се преповтарят и тук. Добре, че хората имат мозък. Същот така навсякъде по света където имат мозък хората над 50-60% НЕ ИСКАТ да се ваксинират. В САЩ и Холандия е същата история
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още