IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Intel ще иска повече от инженерни умения

Пат Гелсингер застава начело на компанията в момент, в който TSMC се превръща във все по-голям конкурент

19:38 | 18.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Колко трудна ще бъде работата на новия главен изпълнителен директор на Intel? Най-големият конкурент на компанията точно подсказа, пише Wall Street Journal.

Пат Гелсингер няма да оглави компанията до средата на февруари, но резултатите на Intel за четвъртото ѝ фискално тримесечие, които ще бъдат обявени утре, вероятно ще дадат ясен сигнал поне за първоначалния път, по който той ще поеме. Intel обеща да използва случая, за да информира инвеститорите за продължаващите си производствени проблеми. Освен това компанията ще посочи дали възнамерява да се придържа към дългогодишната си практика да бъде единственият производител на чиповете, които проектира, или ще възложи дял от производството на част от бъдещите дизайни на други играчи, най-вероятно на Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC).

Дългата служба на Гелсингер като инженер в Intel категорично предполага, че производителят на чипове все още нe е готов да се откаже от производството. Но конкурирането с развиващата се TSMC ще бъде тежка задача.

В четвъртък TSMC съобщи, че приходите ѝ за 2020 г. са нараснали с 31% - най-добрият растеж от повече от десетилетие, до рекордните 45,5 млрд. долара. А търсенето на производствените услуги на TSMC е толкова голямо, че тя планира да вложи рекордна сума в капиталови разходи за предстоящата година, така че да увеличи капацитета си.

Производителят на чипове очаква да похарчи между 25 и 28 млрд. долара през 2021 г., с което удвоява средните годишни капиталови разходи на Intel за последните пет години.

Intel е много по-голяма компания. Годишните ѝ приходи за 2020 г. се очаква да достигнат 75,3 млрд. долара или с 5% повече спрямо предходната година. Но скорошният тласък благодарение на бума на продажбите на персонали компютри и на търсенето на центрове за данни няма да реши производствените ѝ главоболия.

В момента Wall Street очаква приходите на Intel за 2021 г. да се понижат със 7%, което би бил най-големият спад за компанията от повече от десетилетие. Според FactSet прогнозата за TSMC е за 20% скок на приходите за тази година до 54,4 млрд. долара.

Intel твърди, че е постигнала значителен напредък в своя 7-нанометров производствен процес, който е и източник на скорошните ѝ проблеми. Но в момента TSMC прави по-напреднали чипове при 5 нанометра. Компанията вече разработва 3-нанометров процес, който според казаното в четвъртък ще започне да произвежда чипове в по-големи обеми до втората половина на 2022 г. Това означава, че дори Гелсингер да постигне успех във възстановяването на производствения процес на Intel, компанията все пак ще изостава значително.

Макар че тазседмичните резултати ще бъдат представени от сегашния изпълнителен директор Боб Суон, който остава начело до 15 февруари, на Гелсингер ще се падне задачата да убеди служителите, клиентите и инвеститорите на Intel, че бъдещето на компанията си струва чакането. Възможно е и той да е човекът, който ще заинтригува заинтересованите страни с още по-радикални възможности, като създаването на съвместно предприятие с TSMC. Някои анализатори дори препоръчват Intel напълно да излезе от производството.

Последното е малко вероятно. Намирането на купувач за производствената част на Intel би било голямо препятствие. Но дори и стратегия за ограничено външно производство ще е свързано с доста разходи, като се има предвид, че Intel ще трябва да плаща на производствен партньор, но и да финансира собствените си производствени мощности.

С други думи пред Гелсингер няма лесни възможности. Неговото назначение беше приветствано от Wall Street. Сегашното предположение е, че лидер с технически познания е по-подходящ за справяне с проблемите на Intel. Иронията е, че убеждаването на много от заинтересованите страни, че компанията поема в правилната посока, ще изисква по-скоро търговски умения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Intel както всички големи компании систематично се източват от своя мениджмънт чрез обратно изкупуване на свои акции, при които се теглят кредити с цел да се купуват акциите на определени акционери на завишена цена... Така хем меринджеите получават все по-тлъсти бонуси, а огромните дългове остават в баланса на източваното предприятие... Няма смисъл от едно технологично предприятие, което не инвестира в подобряване на своите продукти и разработка на нови, а налива всичките си пари в бонуси на меринджеи и банкери т.н Intel е една финансова пирамида, а не компания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Възстановяването на Intel ще иска повече от инженерни умения Смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още