IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ намаляват емисиите, но създават и проблеми за околната среда

С навлизането на зелената енергия съществено намалява замърсяването на въздуха, почвите и водите

10:50 | 18.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) намаляват съществено емисиите въглероден диоксид в Европа през последните години, показва проучване на Европейската агенция по околна среда (EEA), цитирано от Ройтерс. Въпреки това те не са с нулев отпечатък и създават някои проблеми за околната среда.

През 2019 година възобновяемите ресурси имат дял от 34% при производството на електроенергия в ЕС. За сравнение, изкопаемите горива като газ и въглища допринасят за 38% от произведената електроенергия в общността.

От 2005 година насам делът на зелената енергия в ЕС расте непрекъснато, емисиите намаляват и се вижда ясно намаление на ключови проблеми за околната среда. Сред тях са и окисляването на почвите, еутрофикацията на водите и замърсяването на въздуха.

Но и самите зелени технологии създават някои проблеми, посочват от Агенцията след анализ на няколко метода за производство на електроенергия, включващи въглища, газ, петрол и зелени технологии. Експертите оценяват ефекта от производството в целия жизнен цикъл на технологията.

Според данните най-тежко върху проблемите на околната среда се отразяват въглищните централи. Но и ВЕИ централите не са с нулево отражение върху околната среда. Например при изгаряне на отпадъци и биомаса се появява проблем с токсичност на водите и замърсяване на въздуха с прахови частици. При изграждането на централи пък понякога се използват и полезни за земеделието площи.

Но това има съществено по-малко отражение върху околната среда от въглищата, допълват още от Агенцията. През 2018 година в ЕС е имало 379 хил. смъртни случая, свързани със замърсяването на околната среда, допълват оттам.

За да бъдат постигнати целите на ЕС за намаляване на емисиите, възобновяемите ресурси трябва да имат дял от 70% от произведената електроенергия до 2030 година. Затова и общността трябва да обърне внимание на потенциалните проблеми с околната среда, които могат да възникнат от масовото навлизане на зелената енергия.

Сред препоръките на Европейската агенция по околна среда например са рециклиране на материалите, използвани от централите, за да се намалят отпадъците, а някои от материалите да се използват повторно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
ВЕИ намаляват емисиите, но създават и проблеми за околната среда дубрУтру..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още