IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата икономическа политика, от която се нуждае България

Новата роля на държавата може да се постигне чрез промяна на нейните функции, пише в новата си книга Валентин Съйков

08:28 | 20.01.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Unplash.com</p>

Снимка: Unplash.com

Oт Валентин Съйков

В началото на третото десетилетие на XXI век България е изправена пред редица предизвикателства. Най-голямата опасност идва от триадата: демографска криза, незадоволителни темпове на растеж и структурни слабости на икономиката. Тя ни тласка надолу по пътя на постоянното намаляване на населението и задълбочаващото се изоставане от нашите партньори в Европейския съюз и от другите развити икономики в света.

Основен инструмент за справяне с демографската криза е ускореното икономическо развитие на страната. В нашите условия това означава достигане и надминаване на средното европейско равнище по основните икономически и социални показатели най-късно до 2050 година.

Програмата на българското правителство за 2017 – 2021 година започва с думите: „Вярваме, че не държавата създава икономика, заетост и доходи, те са функция на реалния сектор. Държавата създава правилата и формира бизнес средата. Тя е длъжна да създава добри правила и да следи за спазването им, да поддържа добра бизнес среда, за да може предприемачите да се чувстват сигурни и мотивирани, да развиват бизнеса си и да правят нови инвестиции. Всички опити на държавата да създава мащабна изкуствена заетост за сметка на данъците, събрани от гражданите, водят единствено до натрупване на нови задължения за бъдещите поколения“. 

Поотделно взети, твърденията от програмата са верни. Държавата наистина трябва да създава подходяща среда за развитие на бизнеса. Тя в никакъв случай не трябва да създава „изкуствена заетост“. Само че това в днешния свят вече не е достатъчно. Ние се нуждаем от нова роля на държавата, която да започне да дърпа активно икономиката напред.

Магистралният път за запазване и утвърждаване на България като модерна и силна държава преминава през изработването на национална доктрина, която да бъде приета от мнозинството от населението и от водещите политически сили. В нея трябва да бъдат формулирани ясни цели за развитието на страната поне за тридесет години напред и да бъдат очертани средствата за тяхното постигане.

Новата роля на държавата може да се постигне чрез промяна на нейните функции, а необходимите за новите дейности финансови и човешки ресурси ще се вземат от съкращаване на досегашните неефективни разходи и раздути щатове и най-вече от спиране на чудовищните кражби на обществени средства.

В моята книга „2050 година е фатално близо. Ще я има ли България и след това?“ съм предложил шест възможни направления на нова икономическа политика за България.

Коренна промяна в образованието, което да получи практическа насока за да се осигури максимално добра реализация на младите хора на пазара на труда и да се отговори на нуждите от кадри на съвременния бизнес. Училищното образование трябва да прекрачи смело в дигиталната ера. За това са необходими млади, високообразовани учители, които са на „ти“ със съвременните технологии. Тези млади хора трябва да бъдат привлечени към каузата на образованието с достойни възнаграждения и с много други мерки, които да направят труда им привлекателен. Трябва да се възроди професионалното обучение в средното образование, както и да се наклони балансът във висшето образование в полза на техническите специалности. За да развиваме днес Индустрия 4.0 трябваше още преди десет години да сме започнали да подготвяме кадрите за нея.

Сериозни инвестиции в научно-изследователската и развойната дейност с цел внедряване на върховите постижения на науката и технологиите в производството у нас. Новите технологии, разработвани  в Българската академия на науките или в частни лаборатории с държавни субсидии, могат да се предоставят на бизнеса не безвъзмездно, а като своеобразен стоков кредит, който да се връща след усвояване на производството. 

Целево стимулиране на създаването на ефективно работещи малки и средни предприятия във всяка община, които да дават поминък на хората по места. Мнозинството от българските общини са със съсипана икономика, рушаща се инфраструктура и продължаващ отлив на населението към големите градове и чужбина. Наливането на европейски средства по програми не може да запълни всички дупки и най-вече не може да бъде заместител на липсващата икономическа дейност по места. Силна и богата община, привлекателна за живот на хората, се създава на първо място с добре работещи, печеливши предприятия на нейната територия. Успешният бизнес на местните хора, комбиниран с привличането на инвестиции в модерни, високотехнологични предприятия е много по-надеждна гаранция за устойчиво развитие на местните общности, отколкото усвояването на средства за строителство на стадиони и спортни площадки  в обезлюдени райони, където не се чува детска глъч.


Валентин Съйков

Намесата на държавата в това направление може да се търси в две посоки. Първата е разбиване на властта на местните феодали, които са хванали целия живот на хората в мъртва хватка и задушават в зародиш всяка инициатива, парите от която не текат директно в техните джобове. Втората е активно подпомагане и дори иницииране на откриването на малки и средни предприятия, чиято продукция е необходима на вътрешния пазар или може да намери реализация навън. Това може да стане след анализ на вътрешното производство и потребление и на външнотърговския оборот, който да открои кои са възможните пазарни ниши. За тях държавата може да разиграе своеобразни ваучери, предоставящи различни икономически стимули за откриването на съответните производства в определени общини с изоставащо развитие. 

Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Правиш малка грешка - другарят Борисов не я СТИСКА тая власт.НАРОДЪТ му я дава, вече 14 пъти, предстои 15-ти, след месец.Ще попиташ - защо бе хора народът му я дава властта на него, вместо да я даде на мен например ?Ами защото помним каква беше България през 1989 и през 2009, когато такива като тебе управляваха, и каква е сега.НИКОГА, през ЦЯЛАТА си 1340-годишна история, България не е била по-богата, успешна, просперираща и уважавана по света. Никога не сме имали такъв рекорден БВП, такива рекордни Експорт, Депозити, Резерви, Фондове. Отворете които искате статитики през годините и вековете назад.Никога не е имало такова грандиозно Строителство. Цели Промишлени Зони и Жилищни квартали никнат като гъби за месеци.ТРИ Магистрали се строят едновременно.Над 200 000 обяви за работа в сайтовете, заплатите растат.Представям си я Крушовицата, Пинокио или Рада дъ Дийп как обикалят с токчетата по чакъла на обектите из България, като Бойко. Или Бабишкян с шкембето.И вие сега вие искате някой учиндолски чалгар или кюстендилска слива или някой от шепата дрогирани *** дето се въргаляха по кръстовищата да дойде да управлява ?Нещо сте в грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria работи съвместно с партньори от САЩ, по Проект за производство на 100% СО2-Неутрални БиоМетан, БиоЕтанол, БиоДизел, Пелети и Прахово Гориво за Газо-Прахови Горелки и Турбини, за пълна замяна на вносния Природен Газ и стартиране на Експорт на чисти Горива и Системи за десетки и стотици милиарди Евро.Проектът предвижда производство и на десетки други търсени продукти на извънредно ниска себестойност, като Храни, Фуражи, Високо-Протеинови Брашна, Масла, Пулпове, Влакна, Торове, Структурни Материали и много други, както и умножаване в пъти на БВП-то ни и въвеждане на Минимална Заплата от 2500 Евро и Минимална Пенсия от 1000 Евро, плюс редица бонуси, ваучери, Базов Доход и др., до 2030 г.Предвиждаме също така ликвидиране на Демографската Криза и РЪСТ на Населението до и над 10 Милиона - чрез връщане на повечето емигранти, плюс няколко милиона квалифицирани чужденци да се заселят с цел бизнес и работа тук.България има всички шансове да се нареди сред най-богатите и проспериращи страни в ЕС и света до 2030 г.https://vertikalna-ferma-alle.bghttps://biodizel.alle.bghttps://nula-energia.alle.bghttps://bgsprint.alle.bggrainis***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Пропуснал си че сега прилапаха заедно с 2-3 университета сума ти пари за "иновативни центрове" :)Ще видиш, като стане вече късно... някои чак тогава виждате очевидното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Журналист. Призоваващ за комунистически малък Китай.Нищо ново :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Новата икономическа политика, от която се нуждае България Не.Нуждае се от Комисията Калашников.Да разследва от "прехода" насам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
cherney
преди 3 години
Изключително глупава статия, загубих си времето. Общо взето, предлага се тежък социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
За каква научно изследователска дейност бълнува този комуноид, тези хрантутници от БАН не са продуцирали нито едно наистина значимо изобретение за над 100 години история, а са опукали стотици милиарди левове финансиране... Тези ли ще има даваме още пари за "иновации"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
"Нова икономическа политика" е името на програмата на владимир ленин след идването му на власт чрез болшевишката революция... Този цитира ленин и най-вероятно му се възхищава и бил член на бкп преди 10.11... Ето такива са причината за тежкото положение и ликвидираната икономика у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
човекът убаво го е написал , ама го е пречупил през личната си призма на търговията с недвижими имоти . не че грешни тези проповядва , а непълни бих забелезАл . във всичките му изброени приоритети липсва основното - хората . най-важният и ценен капитал . грамотни и работливи хора могат и в пустинята да изградят рай - примери по света бол . нека се запознае с опита на чехия , словакия и полша , донякъде и унгария , в тази област . и защо тези държави успяха да спрът изтичането на човешки капитал , дори успяват в последните години да спрът и демографската криза ... характерна за всички постсъветски общества . какво ги отличава от БГ ... :))) ... после да реди общи приказки ... м/у два огледа на терени ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ss_sgp
преди 3 години
Новата политика, от която се нуждаем е известна от поне 30г - да спре да се краде. Това е. Всичко друго е следствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още