IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските температури ще подкрепят цените на енергията в Европа и през пролетта

Снежната буря „Филомена“ и рекордните пикове на британския пазар на електроенергия показаха, че времето е основният двигател на ценовото рали

14:30 | 17.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Първият мразовит епизод тази зима, който повиши европейските цени на електроенергията и природния газ до най-високите им стойности от години, може да е напът да приключи, но въздействието му ще се усети и през следващите месеци, пише Bloomberg.

Снежната буря „Филомена“, която удари Испания, до рекордните пикове на британския пазар на електроенергия, когато вятърът утихна – показаха, че времето е основният двигател на ценовото рали.

Прогнозите за бичи цени на газа от Goldman Sachs Group и Wood Mackenzie показват, че ентусиазмът още не е приключил. 

„Началото на годината беше много вълнуващо и има всички шансове и следващите няколко седмици и месеци да бъдат изключително волатилни“, коментира Бо Палмгрен, главен оперативен директор на датската търговска компания MFT Energy, ситуирана в град Орхус.

Това е ярка промяна отпреди година, когато пандемията парализира индустриалната активност и дори доведе до опасения, че цените на газа ще последват тези на петрола от изминалата пролет, когато преминаха на отрицателна територия заради безпрецедентното свръхпредлагане.

Сравнително рядкото метеорологично явление с потенциал да наруши полярния вихър - ветровете, които обикновено задържат студения въздух в далечния север - заплашва да причини допълнителен арктически студове в Северна Америка, Европа и Азия от края на януари.

Хората, които усилват отоплението си, биха могли да ускорят изчерпването на газовите запаси в региона, което ще настъпи през пролетта. Ефектът е, че цените през лятото ще се стимулират от търсенето да се запълнят тези запаси преди следващата зима.

„Настоящото застудяване в северното полукълбо проправя път за по-стегнат глобален пазар на газ през цялата година“, изтъква Масимо Ди Одоардо, директор европейски газ в Wood Mackenzie.

В сряда Goldman повиши прогнозата си за холандските фючърси за месец напред, регионалния бенчмарк, с 19%. Wood Mackenzie очаква средната цена да бъде със 75% по-висока от миналата година.

Ако студеното време се запази през следващия месец, цените на електроенергията в Германия и скандинавския пазар могат да нарастат с до 10% поради повишаването на търсенето, посочва Арне Бергвик, главен анализатор в шведската компания Jamtkraft AB.

Очаква се температурите в Северозападна Европа да са предимно под сезонните норми през следващия месец. Това би трябвало да подкрепи цените на  газа и електроенергията, както и фючърсите върху въглерода, които достигнаха нови върхове в рамките на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
зелените пegeрасти ше изпукат най напред ... пegaлът на бой и студ не носи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Е ква стана тя.Както казала мравката на щуреца-И когато сняг забръска.що ше правиш ти зимъска?Хвана мраз, слънцето се скри зад дебелите облаци и вятърът реши , че не му се духа и опряха пак до газовите централи.Е слава богу тях все още ги има, но след десетина петнайсет години зелените екстремисти може и да успеят да ги затворят, и когато пак се повтори нещо подобно и слабият вятър доведе до спирането на Вятърните паркове в Северно море и край британските брегове,тогава ще стане наистина забавно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
нещо спрехте за "зелената сделка " да бръщолевите , а ... пурко ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още