IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илияна Йотова: Поне три партии извън НС могат да влязат в новия парламент

Вицепрезидентът очаква силна предизборна кампания в социалните медии

13:00 | 17.01.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Поне три партии, които в момента не влизат в рамките на парламента, имат шансове да се преборят за места в следващото Народно събрание, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

„Този път заявките на участниците са много сериозни. Има поне три партии извън парламента, които имат сериозни шансове за участие в следващото Народно събрание“, посочи вицепрезидентът.

Тя прогнозира, че ако в изборния ден се допуснат фалшификации и не се въведе видеонаблюдението, „могат да станат неприятни инциденти“. 

 „Датата 4 април беше избрана от президента след мащабни консултации. Датата е седмица бонус след 28 март, за да може да се организират и реализират необходимите промени за безопасни и прозрачни избори“, изтъкна Илияна Йотова.

Тя поясни, че президентът Румен Радев е започнал с консултациите още през декември.

„Но нито правителството, нито ГЕРБ се отзоваха на поканите. Има сякаш мълчалив отказ през последната година да се направят сериозни промени в законодателството, за да бъдат изборите прозрачни, честни и достъпни за българските граждани... Пет години въпросът за машинното гласуване не е приключен - прави се крачка напред, две назад като при танго танц... Нямаше политическа воля и за организиране на гласуването на българската общност зад граница“, изтъкна вицепрезидентът.

Йотова очаква една различна предизборна кампания с фокус върху социалните медии.

„Необходимо е да се осигури равнопоставеност на партиите. Ваксините като участник в тези избори ги забравяме. Сега съм по-голям оптимист за провеждането на изборите, отколкото в началото на консултациите“, изтъкна вицепрезидентът.

Според Йотова ГЕРБ си търси предварително алиби за изборите. Тя нарече „бягство от политическа отговорност“ прехвърлянето на организацията на изборите на Централната избирателна комисия.

„Учудвам се защо не се отваря Изборният кодекс, където могат да бъдат регулирани и други текстове, а се прави поправка за гласуване с подвижните секции през Закона за извънредните мерки. Това е несериозно“, изтъква Йотова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Защо е само една датата!?По света хората имат седмици да гласуват, и ли пощата им се дава и лично, а някои както в Прибалтика и по интернет гласуват дори. На българина един ден му е малко. В един ден гласуват едва 30-40%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Датата я обяви Румен Радев. Ако имаш възражения, отнеси ги към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Добре е, че от време на време идват избори, което е повод да се сетим кой е вицепрезидента и за какво точно му плащат. Иначе съм сигурен, че ако питаш 10 човека, 9 от тях няма да му знаят името. А това е втората най-висока длъжност в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
марин
преди 3 години
Дали си дава сметка, че с избора на тази дата /4 април/ предварителнооряза шансовете на т. нар. "извънпарламентарна опозиция"? Точно тези партии - на Слави, на Квартета и ДБ разчитат на гласовете на нашенците от Западна Европа и Америка, на които, с решението да гласуват на Великден, поставят допълнителни препятствия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
За да може отново червената мафия да управлява зад кулисите. Подобно на първото правителство на мадридския крадец със синя кръв и големи дългове от хазарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още