IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източноевропейците във Великобритания са намалели до нивата от 2015 г.

Лондон регистрира най-сериозно изселване, след като секторът на услугите беше силно засегнат от ограничителните мерки

15:50 | 14.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на източноевропейците, живеещи в Обединеното кралство през миналата година, се е понижил до нива, за последно наблюдавани през 2015 г., съобщава Bloomberg.

Чуждестранните граждани, пребиваващи на Острова, са намалели през годината до юни, като най-голям е спадът сред гражданите на така наречените страни от ЕС8, присъединили се към Европейския съюз през 2004 г., според данни на Службата за национална статистика. Те включват Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

британско британско

Данните повдигат въпроси дали тези работници ще се върнат, след като Covid-19 утихне. Имиграцията беше посочвана като основен проблем още при референдума за Brexit през 2016 г., като според мнозина свободата на движение в блока предизвиква за британските граждани твърде голяма конкуренция за работа в собствената им страна. Бизнес организациите настояваха за по-голяма гъвкавост при наемането на работа в сектори като здравеопазването и строителството.

Двоен удар

Двойният удар на Covid-19 и Brexit може да обясни спада в броя на източноевропейците в страната. Първото блокиране на Великобритания през пролетта на 2020 г. затвори предприятия и училища и може да е накарало някои работници да напуснат. Лондон регистрира най-сериозно изселване, след като секторът на услугите беше силно засегнат от ограничителните мерки.

Въпреки спада поляците все още са най-разпространената чужда националност, показват статистическите данни. В Лондон малко над една пета от жителите на града не са британци, което е най-високият дял от всеки друг регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
юрист
преди 3 години
''....като според мнозина свободата на движение в блока предизвиква за британските граждани твърде голяма конкуренция за работа в собствената им страна...'' Нима...И защо тогава в тоталджобс-а британските работодатели и ейч-ар фирми продължават да публикуват обяви за свободни позиции от всички нива на средния мениджмънт- защо тези позиции не са вече заети от британските граждани с квалификацията, изискуема за позицията;0 Да не би, защото британците са забравили как се работи или пък защото няма достатъчно количество висококвалифицирани британски граждани, които да заемат местата на освободените или напуснали ЕС граждани- висококвалифицирани специалисти,м... Ето как самата обективна действителност опровергава на практика лъжите на брекзитърите, че източноевропейците заемали работните места на британците в ю.к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Интересно дали има връзка с тонажа набран зарзават тая година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Източно европейците след падането на комунизма бягаха към САЩ. След разширяването на ЕС ходиха към по богатите държави на съюза. Сега ще спрат да ходят към Великобритания и ще си цъкат на континента. За ЕС е добре бялото и християнско население да си стои в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още