IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Ужасно съжалявам, но биткойнът е силно спекулативен актив

Криптовалутата дава възможност за „странен бизнес“, коментира управителят на ЕЦБ

18:16 | 13.01.21 г. 38
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Биткойнът има роля в улесняването на престъпната дейност, намекна президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на онлайн конференция, като заяви, че криптовалутата дава възможност за „странен бизнес“.

„За тези, които са предположили, че това може да се превърне във валута - ужасно съжалявам, но това е актив и е силно спекулативен актив, който е свързан с някакъв странен бизнес и някаква интересна и напълно осъдителна дейност за пране на пари“, каза Лагард в онлайн събитие, организирано от Ройтерс.

Коментарът по време на разговор, фокусиран основно върху икономическите перспективи на еврозоната, показва, че водещите политици забелязват спекулативна треска, която обхваща пазарите на криптовалута.

Цените на биткойна се увеличиха повече от двойно от ноември и надхвърлиха рекордните 41 000 долара по-рано този месец.

биткойн биткойн

Биткойн предлага на потребителите известна степен на анонимност, което го прави популярно средство за престъпно поведение. Във вторник германската полиция свали, най-големия, според тях, нелегален пазар в света "Darknet", платформа, която около половин милион души използваха за търговия, включително биткойн.

Централните банки, включително ЕЦБ, са все по-фокусирани върху разработването на собствени цифрови валути. Отчасти те са стимулирани от вниманието, което се отделя на криптовалутите и желанието да предложат официална дигитална алтернатива на парите в брой.

Загрижеността относно прането на пари и възможността на финансовите фирми да знаят самоличността на своите клиенти бяха сред основните теми в дебата за криптовалутите. Докато критиците казват, че инструменти като биткойн улесняват незаконния трансфер на средства, защитниците на криптовалутите смятат, че мрежата, известна като блокчейн, позволява по-лесното проследяване на парите и всъщност може да помогне на правоприлагащите органи.

Министерството на финансите на САЩ наскоро предложи банките и другите посредници да проверят самоличността на клиентите за определени трансакции.

Биткойн се търгува с ръст от 3,3% до 34 557,4 долара към 16:56 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Въпреки, че криптовалутите в момента са един голям балон, това въобще не значи, че те са безполезни, а още по-малко обречени... Представете си ситуация, при която кешът е забранен и тогава:1. Как ще се укриват данъци?2. Как ще се правят забранени от властта покупки?3. Как ще се избягва проблема с блокиране достъпа до банкова сметка на дисиденти, които са срещу властта?За съжаление в момента криптовалутите са много неефективни и изиксват голямо количество енергия за извършване на транзакции, но в бъдеще това може да се промени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
въпрос на време... защото ? с биткоин по лесно ще си направят бяджета за кю-то... или щото ти си казал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Ти сигурно се шегуваш...За какво друго може да ползваш биткойн освен за транзакции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 5
cherney
преди 3 години
Този процес вече е в ход. Въпрос на време е и мейджър компаниите да държат част от резервите си в биткойн. А дали съм умен или не няма как аз да преценя. Но при сегашната стойност на 1 биткойн съм 500.000 лева горница над инвестицията си.А ти можеш да се смееш, колкото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
вместо да пишеш общи приказки, напиши един железен аргумент защо това е валута, защо не е понци схема и защо не е игра за спекуланти.нито изброените компании имат нещо общо с това, нито това че институции купуват не го прави леджит. те и друг път са спекулирали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 3 години
хахахаха, незнам как да ти отговоря на този виц... ако решили, ако баба била мъжка!...освен да питам, що тия компании не си държат кеша в биткоин, ами в долари ? демек, що не са решили, а ?... или и от тях си по умен, хахахаа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 7
cherney
преди 3 години
Дай пример за международна договорка между всички страни по който и да е въпрос. Поне един пример. В момента, в който ЕС и САЩ наложат рестрикции на биткойн, ще разцъфне в Китай, Индия и Бразилия. А твърдението, че Лагард ще резне нечие кранче е напълно смехотворно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 8
cherney
преди 3 години
Това, което не разбираш е, че тоя свят не се управлява от Кристин Лагард а от Amazon, Microsoft, Google, Facebook и Tesla. И ако тези компании решат да държат част от кешовите си резерви в биткойн, Лагард ще запее нова песен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 3 години
разбери го, човека има интерес... всяка понци схема има нужда от нови вложители, рекламира колко печели зада се набутаме и ние..иначе греда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
Ха ха..големи папагали сте ей..ми тя ти казва официално че ще ти резне кранчето,той била ***...Как може да имате акъл на кокошка не разбирам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още