IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа от февруари

На европейските пазари природният газ поскъпна с 16% от началото на годината, посочват от газовата компания

18:43 | 11.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повишение на цената на природния газ в рамките на около 7,5% от 1 февруари, заяви "Булгаргаз" в своето искане до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В заявлението си от газовото дружество очакват регулатора да одобри цена от 28,92 лева за мегаватчас.

На 1 януари 2021 година КЕВР подкрепи искането на "Булгаргаз" за намаление на цената на природния газ до 26,93 лева за мегаватчас. В нея вече се калкулира и газа, идващ от Азербайджан.

Повишението за февруари се мотивира с по-скъпия газ на европейските пазари. В първите дни на януари природният газ е поскъпнал с над 16% в Европа, посочват още от компанията.

По закон газовата компания информира обществеността за очакваните ценови промени месец преди да внесе заявлението си в КЕВР. Изпълнение на това изискване от "Булгаргаз" посочват, че очакват тенденцията за поскъпване на суровината да продължи и през март.

Прогнозата е, че в началото на февруари ще се наложи да поискат още едно повишение на цената - до 30,22 лева, или с около 12,5% спрямо действащата сега цена на природния газ.

В тези цени не са включени цените за достъп и пренос, както и акциз и данък добавена стойност (ДДС).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
Какво общо имат големите проекти на Газпром с цената на газа?Има си формули по които се изчислява цената на газа. Тази цена е свързана с цената на други енергоносители като петрола и цената на газта в газовите хъбове в Европа.И защо си се загрижил как Газпром ще изпълни договора с Китай? Нека те си търсят решение. /Ако наистина имат проблем с количеството. По други данни в находището има по-газ от очакваното но съвсем достатъчно да изпълнят договора с Китай./ На Лентата не бива да се вярва много много.Вторият газопровод Силата на Сибир 2 който се строи с Китайски пари на практика ще свърже цялата газопреносна мрежа на Русия. След приключването Китай ще може да получава газ от находища които сега снабдяват Европа. Защо не напишеш, че 2020 доставеното количество газ по Силата на Сибир е с 10-20% повече от договореното? Това е признак, че находището ще свърши скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Големите руски енергийни проекти, които са големи празни приказки ще ги плащате вие : "Ключевой проект государственной компании Газпром в 2020 году столкнулся с колоссальными проблемами: выяснилось, что объемов добычи газа на одном из крупнейших месторождений России Чаяндинском недостаточно для заполнения газопровода Сила Сибири. Под угрозой 30-летний контракт на поставку газа между Россией и Китаем. Газпром рискует потерять более 1,5 триллиона рублей. К этому привели спешка с геологоразведкой, систематическая халатность и преступный подлог, допущенные руководителями компании, регулярное игнорирование технологических нарушений и даже последствия импортозамещения. Великий русский авось и его ужасающие последствия ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още