IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти критикуват идеята за отпадане на НЕК като обществен доставчик

Предложението ще доведе до спиране на централите на лигнитни въглища и заплашват енергийната сигурност, посочват от ИЕМ

18:26 | 11.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Отпадането на функцията на Националната енергийна компания (НЕК) като обществен доставчик среща сериозни критики сред енергийните експерти. Идеята беше лансирана от депутата от ДПС Рамадан Аталай в края на декември 2020 година.

Според оценката на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) отпадането на задължението на НЕК да изкупува енергия по дългосрочни договори и да не получава компенсации от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) ще доведе до спиране на електроцентралите на лигнитни въглища у нас.

"Това ще доведе не само до загубата на мощности, но ще бъде и пряк удар върху всички свързани по производствената верига лица в енергийния сектор и извън него", пишат експертите в своята позиция.

В мотивите си Рамадан Аталай обяснява, че предложените промени са във връзка с пълната либерализация на енергийния пазар, която се очаква да бъде извършена до лятото на 2021 година.

Енергийната компания ще продължи да изпълнява функциите си на производител на електроенергия и на доставчик от последна инстанция за клиентите, присъединени към мрежата, посочва още депутатът.

Според ИЕМ обаче липсват анализи как това предложение, както и другите идеи за енергийния сектор на Аталай, включително и за механизъм за капацитет (за компенсиране на дългосрочни енергийни договори), ще се отразят на енергийната сигурност на страната. Не е ясно и как промените ще се отразят върху направените инвестиции в енергетиката и привличането на нови инвеститори в страната.

Инвестициите са важен акцент на фона на предстоящите предизвикателства, свързани със Зелената сделка на ЕС за България.

От Института критикуват още и момента, в който се правят предложенията за законодателни промени - броени месеци преди края на мандата на парламента. Подобни промени не трябва да бъдат правени прибързано, още повече, че не е приета и стратегията за развитие на енергийния сектор до 2050 година.

Отпадането на НЕК като обществен доставчик без решение за дългосрочните договори ще доведе до сътресения и проблеми с разплащанията по цялата верига: мини - топлоцентрали, коментират и от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

От организацията са категорични, че НЕК трябва да бъде преструктурирана, но преди това трябва да бъдат решени търговските въпроси. Енергийната компания може да бъде печелившо публично предлагано предприятие, смятат още в БЕМФ. За целта трябва да бъде извършена реформа и да бъде освободена от всички неприсъщи дейности.

По отношение на предложението за компенсация на дългосрочните договори в него са заложени неизяснени схеми за ценообразуване. "Те ще повлияят на финансовите потоци на дружествата, а оттам и на възможността им да си изпълнят ефективно задълженията", посочват в позицията си експертите.

Предложението на депутата за компенсиране на производителите един път в годината ще доведе до сериозни финансови последици на всички по веригата. 

В заключение от БЕМФ посочват, че страната подготвя поредни непазарни практики в областта на енергетиката - непазарни национални практики - цесия на дълга на Топлофикация София и поредна финансова инжекция за въглеродните квоти на ТЕЦ "Марица изток 2".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
БЕХ ЕАД - Български ЕНЕРГИЕН Холдинг ЕАД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
НЕК ЕАД - Национална електрическа компания ЕАД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още