IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоинвеститори, бъдете готови да загубите всичко

Британските регулатори са притеснени от нестабилността на цените, сложността на предлаганите продукти и липсата на регулация за защита на потребителите

08:45 | 13.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британските регулатори излязоха с изрично предупреждение към потребителите, които искат да се възползват от новия криптобум: „Бъдете готови да загубите всичко“, пише Bloomberg.

„Инвестирането в криптовалути или инвестиции и заеми, свързани с тях, обикновено включва поемане на много високи рискове за парите на инвеститорите“, се казва в изявление на британския финансови надзор (Financial Conduct Authority - FCA ). „Ако потребителите инвестират в тези видове продукти, те трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари“. предупредиха регулаторите.

Притесненията на FCA включват нестабилността на цените, сложността на предлаганите продукти и липсата на регулация за защита на потребителите при много от продуктите.

Цената на биткойна, най-голямата криптовалута в света, се увеличи повече от четири пъти през изминалата година, събуждайки спомени за манията от 2017 г., когато бе първото по-значително поскъпване на криптовалутите, преди цените да се сринат също толкова бързо.

Шеметното препускане на биткойна пое по друг път в понеделник, след като двудневният срив в стойността притесни инвеститорите, че бумът може да е загубил инерция.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтиня с до 18% в неделя и понеделник, достигайки до 33 500 долара. Това е най-голямото двудневно поевтиняване от май миналата година насам и последва рекордния ръст до почти 42 хил. долара на 8 януари.

Във вторник биткойнът успя да си върне част от загубеното в неделя и понеделник с поскъпване от 7,7% до 34 286,97 долара.

Към 8:45 часа българско време цената на биткоина продължава да се понижава с близо 3% до 34,029,11 долара.

Според привържениците на биткойна този път различното е, че към актива имат интерес все повече институционални инвеститори и все повече се възприема като убежище от отслабването на долара и инфлационния риск. Според други обаче ралито няма основателна причина, разпалвано е от фискалните и парични стимули, а самият биткойн никога няма да е надеждна валутна алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 2
cherney
преди 3 години
Негграмотник, HSBC хвърлят прах в очите на такива като теб. Изолират coinbase и binance, но въртят бизнес с PayPal. Тоест, не правят нищо. Но понеже главата ти е куха, ти си мислиш, че нещо кой знае какво се е случило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
не виаш ли HSBC какви мерки предприема ве папагал ? Дан би да го праят зарад твойте 2 леа ? Те изобще не го праят за Червей от Тиквесторо и за некви босоноги със скъсани джобове, а за големи суми да не избега капитала от Лондона шот ако парите си тръгнат ше стане там кат Чирпан ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Не можеш да изгубиш повече отколкото си вложил. Всичко губят само тези, които са *** на път за кланицата. Не ме интересува, че биткойна не струва и цент докато ми помага да изкарвам добри пари. А когато изчезне ще потърся друг инструмент на негово място за същата цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Това беше изкуствено предизвикана манипулация за да се уплашат колкото могат и да продадат преди да го качат нагоре за пореден път. И съм изумен колко клакьори се намират да повтарят нечии лъжи дори и за без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
nikiangel
преди 3 години
Нищо не стои зад криптото, освен *** и спекуланти. И двете породи мечтаещи за бързо забогатяване.Е...някои ще забогатеят, повечето обаче ще изгубят всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
studioaa
преди 3 години
Малко хора използват маржин особено у нас при положение, че лихвите се сериозни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
cherney
преди 3 години
И как не можем да разкешваме при положение, че аз направих подобна операция онзи ден? Да, ти не знаеш как става и по-добре да не се излагаш с подобни приказки, че изглеждаш крайно глуппав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Тесла инвееститори гответе се да загубите всичко, защото тесла е по-зле даже от биткойн...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
HSBC Blocks Transactions From Crypto Exchangeshttps://cryptopotato.com/hsbc-blocks-transactions-from-crypto-exchanges/---------------------------------------------------------------------------------бауу, не бе нема загубите сичко просто не мое си го земете и да го разкешите .... :)) Ееееми така е с тия екелтронни щуротии, има акаунти на Тромпета после изведнъж ги нема, има 30 хилки на пичкенкойна после изведнъж не мое ги земеш .... :)) Английските регулатори зарад Брекситот впрочем го праят тва, за да нема бесни кражби и разпродажби на имоти и на квото и да е друго същевременно изнасянето на мангизите им под формата на крипто идиотия .... Сега ората видеха за какво точно служи Криптото, а то е играчка измислена от глобалягите за глобалягите и капитала да си трамбова безнаказано навсякъде по света, ДА ама совите не са това което са .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Криптоинвеститори ..... смех, смех, смех!Криптобалъци от всички страни, занулявайте!Виж криптоспекуланти - тук вече си граничим с реалността.Или с подлостта да поддържаш лъжа, но кой ти изпада вмислене по същество..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още