IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След експлозията на Тръмп-интернета – има ли нужда от нови правила?

Twitter и Facebook трябва последователно да прилагат своите правила - срещу всички и навсякъде по света

18:40 | 12.01.21 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

В продължение на години @Realdonaldtrump управляваше интернета – поне в САЩ. Американският президент използваше профила си в Twitter, за да уволнява министри, да тормози шефове на компании и да подхранва най-низките инстинкти на своите фенове. Трябваше да се стигне до насилственото нахлуване в сградата на Конгреса и пет смъртни случая, за да може мнозина да разберат, че тролските армии на Тръмп са изключително реални. Но и за да се срине интернет властта на президента - като рухнала кула от играта „Дженга“.

Първо Facebook и Twitter блокираха временно акаунтите на Тръмп. Тогава Apple заплаши десния алтернативен на Twitter Parler, че ще бъде изгонен от App Store, ако не модерира призивите за насилие от феновете на Тръмп. През уикенда Apple блокира приложението, а конкурентът Google също премахна Parler от магазина си.

Amazon също реагира през уикенда и обяви, че от понеделник вече няма да предоставя своите сървърни капацитети за уеб хост на услугата.

Но най-големият удар беше перманентното прогонване на Тръмп от Twitter - някога той изгради политическата си марка на платформата като предприемач в сферата на недвижимите имоти. Вероятно никога Доналд Тръмп нямаше да стане президент без акаунта си @realdonaldtrump.

Мнозина може да се сдържат с аплодисментите за Twitter. Решението за прилагане на собствените си правила срещу „прокламирането на насилие“ в момента не е много последователно. В крайна сметка и преди Тръмп бе управлявал атаката срещу американския парламент в Twitter, така че отдавна имаше причина за намеса.

Има още една причина, поради която Facebook и Twitter сега предприемат действия: и двете компании, които отдавна са остро критикувани, знаят много добре коя партия ще заеме постовете в министерства и от коя партия ще са председателите на водещите комисии, ще гласува за нови закони за поверителност и ще вика изпълнителните директори пред Конгреса - демократите.

Независимо от това изхвърлянето на Тръмп е абсолютно правилно. Фактът, че платформите - от App Store до Twitter, от Reddit до Discord, действат синхорнно, дори дава надежда, че „Make America Great Again“, накратко MAGA и QAnon тълпата, няма да намери толкова бързо нов дом, където oа продължат да се размножават и да заразява със своята дясна конспиративна мания още повече хора. Вярно е, че най-радикалните от тях ще използват интернет форуми, които не се нуждаят от приложение, или Telegram, приложението за съобщения, популярно сред вярващите в конспирации.

Но колкото по-силно се преследват чак до задънените дупки на интернет конспиративни движения като QAnon и техните приятели, толкова по-малко хора ще се поддадат на техния конспиративен култ. Доскоро алгоритъмът на YouTube или тенденциите в Twitter представяха това съдържание на обикновените хора. По този начин те ги завличаха в спирала от объркани теории, които им вкараха в главата например теорията, че в Капитолия върлуват детеубийци вместо законно избрани политици.

Платформите осъществяваха допълнителното разпространение на тези култове и им даваха своя дял от приходите от реклама. Бъдещият интернет на Тръмп между уебсайта „8kun“ и месинджър услугата Telegram, от друга страна, може да бъде подобен на Darknet - ако го търсите, ще го намерите. Но повечето вероятно няма да го  потърсят. С изключение на агенциите за сигурност, които трябваше да наблюдават паралелния свят на армията на Тръмп много преди атаката на Капитолия, подобно на вътрешна терористична мрежа.

Уникално в исторически план е, че най-големите световни интернет компании в съгласувани действия грабнаха мегафона от ръцете на най-могъщия човек в света. Но всичко това доказва и колко важна е дискусията за това къде свършва силата на големите технологични компании.

Но може да се остави и за друг ден. Тръмп отприщи гнева и възбуди страстите у насилниците срещу политическите си опоненти и се опита да използва физическо насилие, за да премахне разделението на властите. Той сам се лиши от правото си да говори с милиони с помощта на Twitter.

Сега Twitter и Facebook трябва да започнат да прилагат правилата си последователно и навсякъде. Свободата на изразяване, с която досега те оправдаваха своите разпуснати отношения с Тръмп, със сигурност може да бъде водещ принцип.

Буйна тълпа, като тролската армия на Тръмп, обаче няма мнение, тя прогонва други мнения и се опитва да ги заглуши. Извън САЩ това е още по-вярно: Когато в социалните медии в Мианмар и Шри Ланка бяха организирани геноциди, Twitter и Facebook реагираха първо с незаинтересованост, а след това - твърде късно.

Социална мрежа, която иска да популяризира здравословния дебат по целия свят, трябва да се гордее, че не предлага „дом“ на онези, които са насилници (във всеки един смисъл на думата). За целта Twitter и Facebook сега трябва последователно да прилагат своите правила - срещу всички и навсякъде по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 1 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 3 години
*** това с акцията е друга компания бе, тея не са листнати на борсата. вси се подведоха и наляха пари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
това вече не е добре... айде за твитер и фейса си е заслужил... но чак да му спират магазините и плащанията е прекалено... следващите избори ще дойде подобен клоун, но този път няма да е некадърник като него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
Stripe вече няма да обработва плащания за уебсайта на кампанията на г-н ТръмпShopify , компанията, която управлява сайтове за електронна търговия за повече от един милион търговци, заяви в четвъртък, че е затворила два онлайн магазина, свързани с г-н ТръмпSnapchat, YouTube, Twitch, Reddit и Twitter - също наскоро ограничиха или спряха г-н Тръмп за техните услуги.PGA на Америка обяви в неделя вечерта, че бордът на директорите му е гласувал да прекрати споразумението за игра на PGA Championship - едно от четирите престижни световни големи шампионати за мъже в голфа в Националния голф клуб Тръмп в Бедминстър, Ню Джърси, през 2022 г.JPMorgan Chase , Goldman Sachs , BlackRock, Bank of America и Wells Fargo заявиха, че спират даренията чрез своите PAC.American Express и Mastercard заявиха, че вече няма да дават политически принос за политици, които са се опитали да блокират удостоверяването на резултатите от изборите.Morgan Stanley заяви, че е спрял вноски за членове на Конгреса, които са гласували против удостоверяването на резултатите от изборите, но не е спрял вноски на борда.Адвокатската колегия на Ню Йорк започна разследване дали Рудолф У. Джулиани, личен адвокат на г-н Тръмп, трябва да бъде отстранен от членството си, се казва в изявление на организацията в понеделник.мише , този настрои бизнсът с/у себе си , аут е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
Signal следи, нали и Илон ги похвали--------------------------------------------------ние на работа го ползваме това, но ми е много дървено едно такова в сравнение с Телеграм .... Акцията (SIGL) им ударила небесата от 0.36 на 70 сега корекция на 10 .... Идеята ми беше че FB и TWTR си вкараха голям автогол с тия блокади, а месинджъри и платформи бол ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
пфффф са всеки кой как има възможност ше прай платформи и ше го кани тоя, не че е мноо убаф а че 80млн. са гласували за него и ше се домъкнат зарад него и то само от Сашево, а останалите Орбанисти и Тръмписти ?? ..... глей що стаа с Врабчо кораба им опустял и след 2 години акциите на 2 леа, ама толко ви е пипето на вас ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Тази кафява зараза, която пълзи в сащ вече е стигнала и до наш бойчо. Колко ли още заразени има като него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ти как мислиш мише , нема ли го банннат и от там ... :))) ... да не са лyди да си създават регулаторни проблеми ... само у главите на форумните гурута тва са едни сайтчета дето теглиш приложениице писано от трима ентусиасти и си цъкаш прозззтотиики на воля ... и други на твоят акъл ти отговарят ... утече тая , остана само пейката пред блока за такива седенки ... са се загледах ... то още един куп платформи са го резнали рижият макак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
"Ами ако утре Топлофикация реши да спира парното на произволен принцип на българи, зашото са се изказали неласкаво за някой или група хора?" ... не е на произволен принцип , а на причинно-следствен ... :))) ... в китай точно това се случва от началото на годината ... говориш прозззтотии или с/у правителството --> нисък социален рейтинг --> без хубава работа , без кредити , без жени(щот жените гледат къв рейтинг имаш) , без да се возиш във влак , защо не и без парно ... :))) ... бая държави обмислят въвеждането на такава система ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
R.I.P. импа ... амин !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 0
Venislav
преди 3 години
Поне за мен най-сериозния проблем беше премахването на Парлер от сървърте на Амазон. До къде точно стига принципа - Частна компания, да прави каквото иска? С едно такова действие Амазон убива бизнес конкуренция на Туитър. Нали за това имат протекциите за платформи - за да не ги съдят за нещата които се пишат по тях.Ами ако утре Топлофикация реши да спира парното на произволен принцип на българи, зашото са се изказали неласкаво за някой или група хора?Ако утре Фермерските щати решат че няма да продават храна на градовете?Къде спира ескалацията? Политиката е политика, бизнеса да е бизнес. Не искаш Тръмп на платформата си - ОК. Банваш цяла компания, защото Тръмп можело да отиде там? Тръмп ако почне да звъни на хората през Верайзън, трябва да им *** кабелите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още