IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските акции отбелязват най-дългата седмична серия ръстове от 2009 г.

Индексът Borsa Istanbul 100 напредна с 3,4% през първата седмица на януари, достигайки нов рекорден размер

10:53 | 09.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турският фондов пазар записа най-продължителната си печеливша седмична серия от над 11 години насам на фона на увеличения апетит за рискови активи и преминаването към по-традиционни парични политики в страната.

Индексът Borsa Istanbul 100 напредна с 3,4% през първата седмица на януари, достигайки нов рекорден размер, като отбеляза и десета поредна седмица на ръстове. Това прави ралито, започнало след смяната на турското икономическо ръководство в началото на ноември, най-дългото от май 2009 г. насам.

Чуждестранни инвеститори са купили турски ценни книжа на стойност 1,6 млрд. долара, като от смяната на финансовия министър и гуверньора на централната банка насам лирата е поскъпнала с 13% спрямо долара. В същото време оптимизмът около напредъка при разпространението на ваксините срещу коронавируса и надеждите за повече стимули във водещите икономики прехвърлиха интереса и към развиващите се пазари.

Прогнозите за турския пазар зависят до голяма степен от чуждестранните инвеститори, тъй като ентусиазмът за акции на местните е почти сигурно, че ще се стопи, коментира Хайдар Акун, управляващ партньор в Marmara Capital в Истанбул.

„Имаше еуфория сред местните инвеститори след лесните ръстове при всички компании с малка капитализация, но това ще приключи в някакъв момент“, заяви той. „Ще се случи или чрез затягане на правилата за маржин търговия, изоставянето на забраната за продажби на късо и увеличаването на дневните ценови маржове до 20% от 10% - или най-вероятно след ново увеличение на лихвите, което ще намали апетита на местните инвеститори за ценни книжа“, коментира още Акун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на турските лири причинява неограничени щети.Пандемията COVID-19 е силен стимулатор за щети.Република Турция пренебрегва злокобна практика. За отлагане на държавен крах, правителството взима заеми за да плаща щети. Ако не се допускаше грешката при парите, Република Турция нямаше да има сегашните дългове.Вариантите са два:Първи: Лошата употреба на пари сътворява рецесия. Актуална е заплаха за катастрофална криза. При запазени условия няма възможност за устойчив просперитет.Втори: До два часа време, след въвеждане на подобрен основен подход за емитиране на турските лири ще се прекрати развитието на турската стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още