IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Стойчев: Светът преминава към 5G мрежи, а ние нямаме правила за дигитализация

Нужна е парадигма за развитието на сектора Информационни и комуникационни технологии в България, посочи управляващият партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co

21:39 | 08.01.21 г. 3
Л. Стойчев: Светът преминава към 5G мрежи, а ние нямаме правила за дигитализация

Дигитализацията предстои и технологичният свят се готви да премине към 5G мрежи, а в България все още няма разписани поне общи правила какво означава понятието "дигитализация". Някои местни общини дори забраняват технологията поради конспиративни теории. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co.

Експертът е на мнение, че е нужна парадигма за развитието на сектора Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в България. Според Стойчев тя обаче в момента не съществува под каквато и да е форма в бюджета и предизборните политически програми.

„95% от малките и средни предприятия имат интернет - а останалите 5% как функционират, само 11% използват облачни услуги под формата електронни пощи. Всичко това е доказателство, че нещо не е наред" , смята управляващият партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co.

По отношение на насочването на 222 млн. лева към малките и средни технологични компании в нашата страна по европейските програми и фондове за четиригодишен период Людмил Стойчев потвърди, че идеята е добра, но 50 млн. лева годишно за индустрия, която се оценява на 10 милиарда, са „меко казано несъпоставими“.

„Всяка една инвестиция в българска компания с рисков капитал е чудесно нещо - това дава възможност на компанията да расте, да се развива и да предлага продукт, който може би е конкурентен на международната сцена.  Но тези инвестиции са предимно фокусирани в софтуерни компании, като едно от липсващите звена е отчетността", предупреди Стойчев.

Той изрази надежда, че България би могла един ден не само да следва, но и да изпревари световните събития в технологичния свят, но за тази цел са нужни качествени хора на правилните места – „тези, които могат да взимат трудни решения и да носят отговорност за тях; и тези, които поставят отчетността и метриката сред първите места в приоритети си“.

Людмил Стойчев напомни, че в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век България беше разпознаваема технологична нация откъм хардуер. „Сега ние сме разпознаваеми от гледна точка на софтуер. 2021 г. предначертава добри резултати за страната в трите подсегмента на информационните и комуникационни технологии“, прогнозира IT експертът.

Според него секторът Информационни и комуникационни технологии вероятно ще завърши с умерен ръст както по цял свят, така и в България. „Приходите няма да спаднат, ще бъдат на добро ниво за определени компании и сегменти, очаква той. - Но редно да се каже, че малките ИКТ компании започват вече да изпитват "жега" за приходи, клиенти и начин на работа - една не малка част от икономиката в момента се намира в на стагнация и тези компании, които я обслужват, работят с редуциран капацитет."

По думите на Людмил Стойчев българската икономика, както и всички останали, вече започват да се променят, но степента и обхватът на преструктурирането все още е невъзможно да бъдат измерени.

Каква ще бъде 2021 г. за ИКТ индустрията в България? Защо от 1991 г. има идеи за електронно здравеопазване, които още не се реализират?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
абсолютно прав си... и за лъчението и за облака, който е полезен само в някои частно случаи, в другите 90-95% получаваш по лоша и скъпа услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Автора на статията трябва вместо да ми рекламира 5Г-та да отговори защо не мога да си открия фирма 23:30 у дома излегнал се на дивана и на другия ден да мога да работя ? Относно 5Г - няма конспирация тук - то вреди когато се иползват мощности над определените норми и се прекали с насищане на полето. Да така е може да си прочетеш урока по физика. За да няма голямо облъчване трябва да има клетка на почти всяка сграда и точно тогава ще "напрегнем" полето :) ... а и знам КРС как ще регулират кой с колко излъчва ...... те и сега лъчат с повече от колкото трябва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
И защо трябва да ползвам облачна услуга от microsoft или amazon при условие, че съм си го направил сам у дома .... и пощата си ми е у дома и си ми е защитена криптирана и каквото се сетиш още и спам нямам и реклами нямам и ток и вода не плащам на никого сам си ги добивам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още