IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в САЩ: Това не е закон и ред, това е хаос

Нито един главен изпълнителен директор на голяма американска компания вече не е привърженик на Тръмп, твърди професорът по мениджмънт Джефри Зоненфелд

16:46 | 07.01.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA</em></p>

Снимка: EPA

Най-тежките думи идват от Асоциацията на производствената индустрия: След насилствените протести в столицата Вашингтон тя нарече демонстрантите „въоръжени главорези". „Това не е визията на Америка, в която производителите вярват“, пояснява Джей Тимънс, председател на влиятелната National Association of Manufacturers (американският вариант на КРИБ, б. ред.). Той обвини американския президент Доналд Тръмп за щурма на Капитолия, „защото Тръмп отказа да признае поражението си на свободни и честни избори“.

Според него „Това не е закон и ред. Това е хаос. Това е правителството на тълпата. Опасно е“. Напускащият властта президент е „подбудил хората към насилие в опит да запази властта си. Всеки избран представител, който го защитава, нарушава клетвата си по конституцията и отхвърля демокрацията в полза на анархията“, посочва той.

Вицепрезидентът Майк Пенс трябва „сериозно да обмисли използването на 25-ата поправка“. Това би означавало, че президентът може да бъде отстранен от длъжност в последните дни на мандата си.

Не всички отиват толкова далеч. Но след въоръженото нападение над Капитолия, при което според полицията са убити четирима души, в сряда редица изпълнителни директори и асоциации се изказаха с ясни послания. „Главните изпълнителни директори са уплашени. Не им харесва идеята Америка да бъде определяна като бананова република“, казва Ричард Еделман, ръководител на PR агенцията, кръстена на него, пред Financial Times.

„Като американец, като колега на десетки хиляди служители на Johnson&Johnson в страната и като американски военен ветеран, служил в чужбина, за да защити нашата демокрация, съм шокиран от атаката срещу това, което нашата страна защитава от самото си създаване: свободни, честни и мирни избори“, казва Алекс Горски, главен изпълнителен директор на фармацевтичната и козметична компания Johnson&Johnson.

Главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара също се изказа по темата в Twitter: „Мирното предаване на властта е крайъгълен камък на американската демокрация и независимо от политическите убеждения, насилието на Капитолийския хълм не отразява това кои сме ние като нация“. Страната трябва да се събере и да се съвземе, казва още тя. 

Финансовите последици за републиканците

По този начин е заплашен не само имиджът на републиканската партия. Опитът на редица сенатори и депутати да не ратифицират резултата от изборите в сряда може да навреди на политиците и във финансов аспект.

Няма „нито един главен изпълнителен директор на голяма американска компания, който все още да е привърженик на Тръмп", казва професорът по мениджмънт Джефри Зоненфелд от елитния университет в Йейл пред CNBC. Това е особено горчив хап за Тръмп. В крайна сметка той обичаше да се позиционира като успешен бизнесмен и предпочиташе да се обгражда с шефовете на големи компании и банки.

Зоненфелд редовно организира конференции с ключови изпълнителни директори, за да обсъдят стратегията си към Тръмп. Последната конференция беше във вторник - с повече от 30 участници.

Според съобщения в медиите предмет на дискусията е бил и въпросът дали компаниите все още трябва да подкрепят финансово сенатори и членове на парламента, които не възнамеряват да верифицират изборните резултати. Почти всички присъстващи изпълнителни директори са обмисляли оттегляне на финансовата подкрепа от кандидатите, казва Зоненфелд.

Тексаският сенатор Тед Круз и много други републиканци, които се обявиха против ратификацията, досега са разчитали на влиятелни корпорации за свои донори, показват данни на анализаторската компания Opensecrets. Например Круз беше подкрепен от конгломерата Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет и производителя на оръжия Lockheed Martin.

Кели Льофлър, която загуби балотажа в Джорджия в сряда, също беше подкрепена от Lockheed и Koch Industries. Сега обаче изпълнителните директори се притесняват, че подобна поддръжка може да навреди на имиджа на техните корпорации.

Силицевата долина с ясно послание

В сряда имаше и ясни реакции от Силициевата долина. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук нарече деня „тъжна и срамна глава в историята на нашата нация“. Подбудителите на бунта  трябва да носят отговорност", пише още той. „Нашите идеали са особено важни тогава, когато са най-оспорвани“, допълва Кук.

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google и Alphabet, също описа сцените от Вашингтон в имейл до служителите като „шокиращи и плашещи всички нас“.

Свободните и безопасни избори и мирното разрешаване на различията са от основно значение за функционирането на демокрацията. „Беззаконието и насилието на Капитолийския хълм днес е антипод на демокрацията, осъждаме ги с всички сили“, посочи той.

Изпълнителните директори на Twitter и Facebook не се изказаха публично, но виртуално изразиха позициите си към американския президент, като временно блокираха акаунтите му, за да не нажежава ситуацията допълнително.

Причината беше видео в Twitter и туит, в който Тръмп отново защити неоснователните си твърдения за измама при изборите. „Това е тъмен момент за историята на страната ни“, пише шефът на Facebook Марк Зукърбърг до своите служители.

Финансовият бранш обръща гръб на Тръмп

Wall Street също реагира с ужас. Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на най-голямата американска банка JP Morgan Chase, беше първият, който се изказа. „Осъждам насилието в нашата столица", каза Димън. „Нашите избрани политици са отговорни да изискват прекратяване на насилието, да приемат изборния резултат и да подкрепят мирното предаване на властта“.

Подобни изявления направиха и изпълнителните директори на Citi и Goldman Sachs, Майкъл Корбат и Дейвид Соломон. Събитията в сряда бяха „отвратителни", каза Корбат. Соломон изрази загриженост относно американската демокрация и имиджа на САЩ в света.

„С течение на годините нашата демокрация изгради имидж в света, от който нашите граждани се възползват. Напоследък обаче пропиляваме това с тревожна скорост. Атаките срещу Капитолия причиняват допълнителни щети”, каза Соломон. Той призова за „реинвестиране в демокрацията и възстановяване на институциите, превърнали Америка в необикновена нация“.

Wall Street осъществи значителен обрат през последните няколко месеца. Много финансови компании се бяха възползвали значително от намаляване на данъците на Тръмп и неговата офанзива за дерегулации. През лятото, след като мнозина разбраха, че Тръмп ще нанесе много щети с пагубното си управление на коронакризата, Соломон и други банкери се дистанцираха все по-ясно от него.

Стив Шварцман, основател на най-голямата компания за дялови инвестиции Blackstone, беше сред най-големите финансови поддръжници на президента. Но и той също се отвърна от Тръмп в сряда. „Бунтът, който видяхме след речта на президента днес, е ужасяващ и е оскърбление на демократичните ценности, които са важни за нас като американци", каза той. „Както казах през ноември: резултатът от изборите е много ясен и трябва да има мирно предаване на властта“, посочи Шварцман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 20 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Г-н Попов , няма как да не сте забелязали , че написаното от Вас и екипа Ви е одобрявано само от един двама дежурни трола ... за един журналист това е показателно , за човек на заплата/хранилка/ е без значение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 3
baba_meca
преди 3 години
Те индианците са умрели демократично и законнно, робството също е било демократично и законно, гражданската война в САЩ също е демократична и законна, нападат други държави и избиват населението им и лидетрите им също демократично и законно например Ирак, Сърбия... какъв е проблема, че не ми е много ясно!??!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 3 години
Тръмп не е добър или лош, той е ***. В даден момент е добър ***,а в друг лош ***. Прилагателните и определенията обаче не променят неговата същност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 14
Boicho Popov
преди 3 години
Да, такова е подзаглавието, и както е показано, е цитат, при това на достатъчно известен източник. Както цитираме Тръмп, така цитираме и Байдън. И лагерите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
cyclop
преди 3 години
Бойчо, подозирам ви, че с госпожа редакторката цъкате минуси светкавично, и аз ти сложих един, да е честно XD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
cyclop
преди 3 години
"Нито един главен изпълнителен директор на голяма американска компания вече не е привърженик на Тръмп"... е подзаглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 3 години
Една любопитна снимка, подарък, за обогатяване на анализаhttps://static.politico.com/e3/a6/c752e08c4c9eb187a9abd0016ad4/210106-riot-ap-773.jpg...странен линк, може да не се отвори, но аз съм стар човек, не разбирам много от технологии, но вие, младите анализатори би трябвало да си намирате такива неща сами... Преди да анализирате в крайности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 12
Boicho Popov
преди 3 години
Къде в този анализ съм написал дали Тръмп е добър, или лош?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
cyclop
преди 3 години
Антифа-провокатори дойдоха, полицаи им отвориха вратата, случиха се безредици, Бойчо е доволен, пише Анализ Тръмп Лош. Когато от другия отбор трошаха, палеха и унищожаваха бизнеси, градовете бяха с превзети от съмнителни типове централни части, и падаха паметници, беше ли "тъжна и срамна глава в историята на нашата нация , имаше ли анализ, пропуснал съм го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още