IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Чобанов: Само частните инвестиции могат да стимулират икономиката ни

Разходите през 2020 г. се увеличиха драстично, но данъчните приходи не намаляха и по отношение на дефицита България се справя доста добре, посочи финансистът

11:50 | 07.01.21 г. 1
Димитър Чобанов: Само частните инвестиции могат да стимулират икономиката ни

"За съжаление сценарият на ЕК показва, че през първите две тримесечия нещата в България ще са изключително негативни и може би, погледнато на фона на по-широката картина, българската икономика ще бъде най-зле от 27-те", коментира той.

Според Чобанов това се дължи на факта, че частните инвестиции в България не са на достатъчно ниво, както и поради загубата на работни места в най-засегнатите от пандемията отрасли.

"Виждаме, че Бюджет 2021 е тотално ориентиран към изборите. Някои от мерките, които са предназначени условно казано за подпомагане на икономиката, всъщност имат за цел да съберат повече гласове. Фокусът на мерките, заложени в бюджетната рамка и плана за възстановяване, е главно насочен върху потреблението, което през 2020 година се увеличи, а не спадна. Така че, потребителското търсене не е проблемът", подчерта Димитър Чобанов.

Преподавателят в УНСС изказа тезата, че частните инвестиции и тяхното насърчаване са изцяло пренебрегнати от управляващите, което е грешен ход според него, тъй като само по този начин може да бъде стимулирана българската икономика и да бъдат привлечени както местни, така и чуждестранни пазарни участници.

"Този аспект трябва да е сред първите места в дневния ред на бъдещото правителство, т.е. да бъде успокоена бизнес средата у нас, да се редуцира несигурността и да се промени облика на България като една привлекателна инвестиционна дестинация", съветва финансистът.

По отношение на дефицита доц. Чобанов сподели, че няма повод за притеснения, тъй като този на касова основа е далеч по-нисък, отколкото дефицитите на западноевропейските икономики.

"Макар и разходите през 2020 г. да се увеличиха изключително драстично и тази тенденция да продължи през годината, данъчните приходи не намаляха и затова България по отношение на дефицита се справя доста добре", смята той.

Какво е състоянието на фиска в началото на годината? Ще се отразили ваксинацията на българското население върху икономическата активност? Ще сработи ли в нашата страна Планът за възстановяване и устойчивост?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 3 години
Дали? Така ли правят в другите държави? Държавите наливат яко пари, печатат трилиони.. частниците ги взимат/без това да се брои за държавна помощ, хитро нали/ и инвестират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още