IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще измести ли Китай САЩ като топ инвестиционна дестинация?

Пекин е хвърлил око на американския пазар на ДЦК, който отново показа уязвимост миналата година

16:27 | 14.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайският дракон е готов за действие. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Китайският дракон е готов за действие. Снимка: Bloomberg

Китай вече не чака удобен момент и не крие силата си. Тези дни отминаха, пише за Wall Street Journal Кевин Уорш, бивш член на борда на Федералния резерв и почетен преподавател по икономика в Hoover Institution към Станфордския университет.

Икономическият растеж на Китай през 2020 г. значително надвиши този на САЩ и всички други големи икономики, които претърпяха тежка рецесия. Скорошният авантюризъм на Китай у дома и в чужбина може да бъде обяснен до голяма степен икономически. Лидерите му предизвикат света, черпейки увереност от по-доброто макро представяне на страната и от нарастващата си вяра в превъзходството на китайския икономически модел.

Отвори се нов фронт в състезанието за водеща велика сила между САЩ и Китай. Пекин все още не е готов да предизвика директно американския долар, но той е хвърлил око на облигационния пазар в САЩ, който отново показа уязвимост миналата година. Китай предприема стъпки за изместване на американските ДЦК като най-важния и надежден актив в света. Американските политици трябва да обърнат внимание на това.

Има знаци, че Китай започва да намалява директните си покупки на щатски държавни ценни книжа. Това е трудно да се знае с точност: официалните валутни резерви на Китай възлизат на повече от 3 трилиона долара, като страната контролира и други мащабни капиталови фондове. Съставът на чуждестранните резерви на Китай и размерът на доларовите му активи са държавна тайна.

Но според статистиката на Министерството на финансите на САЩ китайските директни вложения в държавен дълг на САЩ намаляват през всеки от последните пет месеца и сега са на най-ниското си ниво от близо пет години. Делът на новия дълг на САЩ, закупуван от Китай, е по-малък от обичайното от десетилетия.

Китай също така се опитва да замени САЩ като предпочитана дестинация за чуждестранния капитал. Лидерите му активно се опитват да убедят глобалните инвеститори да преконфигурират портфейлите си в посока по-голямо тегло за китайските ценни книжа, особено безрисковия държавен дълг. А някои финансови министерства, държавни инвестиционни фондове и големи глобални мениджъри на активи обмислят пренасочване на капитала през тази година към по-високодоходния китайски държавен дълг.

Понастоящем 10-годишните американски държавни облигации носят под 1% годишно, което предполага значителна отрицателна реална възвръщаемост за десетилетието до падежа им. Настоящият паричен режим на Фед, включващ по-ниски лихвени проценти и по-висока инфлация за по-дълги периоди, предвещава продължаващи загуби. Инвеститорите все повече ще се затрудняват да конструират портфейлите си, ако не могат да използват ДЦК за ефективно намаляване на риска.

Китайските 10-годишни облигации имат доходност от около 3,25%, което дава възможност за положителна реална възвръщаемост. В исторически план юанът не беше добро място за съхранение на стойността, което кара международните инвеститори да са предпазливи. През петте години преди Ковид кризата курсът му отслабна с 15% спрямо долара на фона на засилена волатилност. Глобалните инвеститори не бяха склонни да предпочетат китайския държавен дълг за сметка на американските книжа.

Чрез целенасочена и забележима промяна през последните тримесечия обаче Китай упорито придвижва курс нагоре, позволявайки на валутата му да поскъпне с над 8% спрямо долара. Фискалната и монетарната подкрепа за китайската икономика стана по-малко експанзионистична. Ясното и съгласувано послание към глобалните инвеститори е: Инвестирайте в Китай за по-добра и по-сигурна възвръщаемост. Способността на Китай да поддържа инвеститорския интерес зависи от дългосрочната сила на неговата икономика, към която трябва да има известен скептицизъм. Но настоящата реалност на силен,  стабилен и устойчив във времето китайски растеж придобива голяма популярност сред инвеститорската общност.

Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ще измести ли Китай САЩ като топ инвестиционна дестинация? Парите са като електрическият ток.Движат се в посока на богатите за сметка на бедните,..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още