IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с акции на ЕС избяга от Лондон в първия ден след пълния Brexit

Компаниите се пренасочиха към новосъздадени европейски хъбове и първични фондови борси

17:58 | 04.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Финансовият сектор в Лондон започна да усеща в пълна степен последиците от Brexit през първия борсов ден на 2021 г., след като търговията с акции на компании от страни от Европейския съюз се измести от лондонското Сити към борси в европейските столици, пише Financial Times.

Търговията с акции на компании като Santander, Deutsche Bank и Total се върна на първични борси като мадридската, франкфуртската и парижката, сочат първоначални данни на Refinitiv. Това е рязка промяна за инвеститорите в Лондон, които бяха свикнали да търгуват с акции в Европа, преминавайки граници без ограничения.

Хъбове за търговия с деноминирани в евро акции в Лондон, включително Cboe Europe, Turquoise и Aquis Exchange, бързо пренасочиха бизнеса си към новите си пазари в ЕС, установени в края на миналата година, за да отговорят на края на преходния период след Brexit.

„Това е свидетелство, че след годините на усилена работа всички са подготвени и всичко протича много гладко“, отбелязва Aquis.

Cboe Europe съобщи, че около 60% от общия й бизнес сега е в Амстердам спрямо много малък дял миналата година. Aquis информира, че „на практика цялата“ търговия с деноминирани в евро акции се е изместила към Париж за една нощ. Turquoise, контролирана от Лондонската фондова борса, също регистрира преход на по-голямата част от европейския си бизнес към Амстердам. Много малка част от компаниите са търгували на борсата в града преди края на преходния период.

„Всичките ни системи оперират нормално и, както се очакваше, голямата част от активността със символи EEA сега се осъществява на холандския ни пазар, като тук влиза дейността във всичките ни пазарни сегменти“, коментира Дейвид Хоусън, президент на Cboe Europe, имайки предвид базирани в Европейската икономическа зона борси.

Десетилетия наред базирани в Лондон системи за търговия и големи инвестиционни банки бяха в основата на трансграничната търговия с акции, като до 30 на сто от всички акции в ЕС, търгувани на континента, преминаваха през Ситито.

Но търговската сделка на Великобритания с ЕС до голяма степен пропусна финансовите услуги. Британският премиер Борис Джонсън призна, че споразумението не е отговорило на амбициите му за финансовите услуги. ЕС отказа да признае повечето регулаторни системи във Великобритания като „еквивалентни“ на неговите, принуждавайки целия деноминиран в евро бизнес да се върне в блока.

Тъй като финансовите услуги останаха извън търговските преговори между Великобритания и ЕС, ръководители в областта на търговията с акции в Лондон нямаха големи очаквания към регулаторите на съюза и бяха подготвени за няколко години на търговия така, сякаш Великобритания е напуснала ЕС без сделка.

Брюксел поиска по-голям контрол върху деноминирани в евро активи и настоява да намали зависимостта си от лондонското Сити за финансите – икономическа дейност, която смята за стратегически важна за блока.

Лобистки групи в областта на финансовите услуги и от двете страни призовават ЕС и Великобритания да надградят бързо търговската сделка и да договорят общи надзорни стандарти. Двете страни опитват да изработят меморандум за разбирателство за бъдещо сътрудничество в областта на финансовите услуги до края на март, въпреки че той няма да има същата правна сила като международен договор.

Подчертавайки, че ЕС и Великобритания са различни юридсикции, регулаторите на съюза оттеглиха в понеделник и регистрацията на шест базирани във Великобритания кредитни агенции и на четири регистъра на трансакции – хранилища за данни, които предоставят на властите информация за търговия с деривати и сделки за финансиране на ценни книжа. Сега компании и инвеститори от ЕС ще трябва да използват базирани в съюза институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ама кой ще ги бере тези ягоди.....?Кралицата ли.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Важното е риба да има, ...и ягоди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Chukan Kirilov
преди 3 години
На ви сега риболовни квоти. Покрай бълхата изгорихте юргана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
kane
преди 3 години
...ей ви го бре на - начукааахте си го... нали не искахте да се таковате с чуждестранни дупкиу, ся се тракайте по между си...педерсаасте стиснати лицемерни...гниите си във влажната дупака сами...:))0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още