IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е Джак Ма?

Основателят на Alibaba и Ant Group не е виждан публично от октомври

12:39 | 04.01.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

В последните часове се появиха подозрения, че китайският милиардер Джак Ма, който е основател на Alibaba и Ant Group, е изчезнал, пише Джесика Юн за Yahoo Finance.

56-годишният бизнесмен не е виждан публично от повече от два месеца, сочи статията, цитирана и от Business Insider.

Напоследък вниманието е силно насочено към Ма, след като Китай нанесе удар на бизнес империята му. В края на декември китайски регулатори започнаха антитръстово разследване на Alibaba, най-голямата компания за електронна търговия в страната. През ноември пък Пекин представи серия от нови регулации, които наложиха отменянето на огромното първично публично предлагане на финтех компанията на Ма – Ant Group.

Новите правила бяха въведени само няколко седмици, след като Ма открито критикува финансовата регулаторна система в Китай. Това се случи по време на конференция в Шанхай, проведена през октомври.

Блеър Силвърбърг, главен изпълнителен директор на стартъпа Capital, през ноември коментира пред Busines Insider, че новите правила са били въведени, така че „правителството да наложи властта си над Джак Ма“.

През ноември Ма беше заменен като съдия в африканско шоу за таланти, на което самият той е основател – Africa’s Business Heroes”, писа Financial Times. От шоуто не са отговорили веднага на запитването за коментар, изпратено от Business Insider, а говорител на Alibaba твърди, че Ма не може да бъде сред съдиите на финала на шоуто, който е заснет през ноември, но все още не е пуснат, а причината за това е „конфликт на графици“.

„Нямаме какво повече да добавим“, посочва говорителят.

През 2019 г. Ма се оттегли от поста си на председател на Alibaba. До съвсем скоро той беше най-богатият човек в Китай, чието състояние достигна повече от 60 млрд. долара. Нетното богатство на Ма понесе удар за 12 млрд. долара през последните два месеца, след като Китай затегна правилата за финтех индустрията. Днес състоянието му възлиза на 50,6 млрд. долара, благодарение на което той е четвърти по богатство в азиатската страна според Bloomberg Billionaires Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Whitestar
преди 3 години
Присъствието на Джак ***, като явление в Китай е положителен признак за свободата на икономиката. Потенциалът на Народната Република тепърва ще показва възможностите си, така че хората с нюх в тази област със сигурност ще продължат да са нещо полезно и в световен мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Събрание, директора пита "Другари, има ли въпроси?". Става Вуте и пита " Дека е лебо,дека са ни парите, дека ни е имото..."Следващо събрание, директора пак пита "Другари, има ли въпроси?". Мълчание. "Бе другари, не се стеснявайте, питайте ако нещо е неясно."Става един и пита "Дека е Вуте?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
pioner
преди 3 години
По леко с обидите. Явно не си наясно, че Европа и САЩ на които се възхищаваш са измислили този икономически феодализъм в който живеем. Това дали се кланяш на Безос, Мъск, Гейтс, Путин, Дзинпин,Тръмп или Байдън няма никъва разлика. Икономическото робство е едно с ралични имена, но хора като теб никога няма да го видят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
хахахахахаха, пожелават ти китаец за шеф ... ей такъв като тоя :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Кой ги хране бе комунист жалък!!!Такива като него хранят режима. Излиза че понеже не искат като всички потъпквани китайци да споделят божествеността на великия китайски вожд и аре у дупката. Китай не ви е нито САЩ, нито Европа. Там е феодална диктатура на една комунистическа върхушка, която експлоатира 1 милиард китайци на ръба на ежедневното оцеляване. Останалите около 700 милиона са горе-долу по-добре но пак само докато изповядват божествения статут на Първия вирусодарител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
melon
преди 3 години
леле, дано човекът е добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
pioner
преди 3 години
Не се научиха да не хапят ръката която ги храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Как къде - играе морски шах с Джефри Епстейн...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още