IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: С азерския газ вече разполагаме с ново ниво на сигурност при доставките

Премиерът и енергийният министър посетиха модернизираната компресорна станция „Петрич“, по която вече минават първите количества газ от Азербайджан

12:10 | 01.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България разполага с ново ниво на сигурност на доставките на природен газ, като страната осъществява големи инвестиции в енергийната сфера, за да бъде геостратегическа държава, която да може да транзитира всякакъв газ през 100% българска инфраструктура по пътя ѝ към пълна диверсификация, заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение на модернизираната компресорна станция „Петрич“.

През станцията вече преминават първите доставки на природен газ от Азербайджан за България, което е важна крачка за реализацията на основната стратегическа цел на правителството за диверсификация на източниците на природен газ за българския пазар на конкурентни цени, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Крайната доставена цена на газа от Азербайджан ще даде възможност на българското държавно енергийно дружество „Булгаргаз” ЕАД да подаде заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за намаляване на цената на природния газ за българския пазар за месец януари. 

Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която също бе на място, лично се увериха в постигнатия реален резултат от политиката на българското правителство за енергийна диверсификация. Действията на кабинета в тази посока са свързани с приоритетната цел да се гарантира сигурността на снабдяването с природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова определи като исторически момент днешния ден.

„Това е мечта на много българи, която се радвам, че успяхме да реализираме“, изтъкна от своя страна Теменужка Петкова.

Борисов подчерта, че до момента не е имало възможности за осъществяване на тази идея, въпреки че е имало идеи, желание и амбиции.

„Претенденти много, но никой не го е направил. Не е било правено, защото не е лесно. Изискват се усилия, политическа воля и умения. Всички интерконектори са направени по време на нашето управление“, изтъкна премиерът.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов припомни, че ценообразуването с „Газпром“ беше предоговорено и бяха възстановени над 200 млн. лв. на българските потребители. Заработи газовата борса и вече се търгуват количества, което е голяма стъпка в либерализацията на природен газ.

„Доставките от Азербайджан също са значимо събитие и голям успех“, категоричен е Павлов.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов посочи, че първите количества природен газ от Азербайджан за България са резултат от сключения договор между „Булгаргаз“ и азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR. От 31 декември 2020 г. до 1 октомври 2021 г. доставките ще се реализират по временен маршрут до входен пункт Кулата – Сидирокастро на българската газопреносна мрежа, след което с изграждането на интерконектора Гърция-България доставките ще продължат по точката на свързване между TAP и IGB – Комотини, Гърция.

Бойко Борисов и Теменужка Петкова направиха оглед на напредъка на строително-монтажните работи на площадката за модернизация на КС „Петрич“, които следва да приключат в началото на настоящата година. Дейностите са част от мащабния проект за модернизация на компресорните станции от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз”.

В рамките на първия етап на проекта на КС „Петрич“ беше монтиран един газотурбокомпресорен агрегат, производство на американската компания Solar Turbines и отговарящ на екологичните стандарти. През втория етап от модернизацията на КС „Петрич“ ще бъде монтиран и втори агрегат. Модернизираните компресорните станции позволяват значително да бъде увеличен капацитетът на  точката на междусистемно свързване  Кулата/Сидирокастро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 години
"Понижението е с 3% на фона на увеличение от около 17% на междунродните пазари през последния месец"https://***.capital.bg/biznes/energetika/2021/01/01/4158840_prirodniiat_gaz_poevtiniava_zaradi_dostavkite_ot/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Моабет да става
преди 3 години
Дайте конкретна цена на азерсикият газ и какви са обемите.И сметки колко ще падне цената на Булгаргас.Щото иначе обещанията са като намаленията в магазините по празниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 3 години
Веднага си признайте кой го мечта това харчене за нищо!Това е мечта на много българи, която се радвам, че успяхме да реализираме, изтъкна от своя страна Теменужка Петкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още