IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бащата на Борис Джонсън ще поиска да стане гражданин на Франция

Стенли Джонсън изтъква френския си произход пред радио RTL

17:41 | 31.12.20 г. 1
<p>
	Стенли Джонсън. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Стенли Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Бащата на премиера на Великобритания Борис Джонсън – Стенли Джонсън, обяви, че ще поиска да стане гражданин на Франция, за да поддържа връзките си с Европейския съюз (ЕС) след Brexit, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

„Ако разбирам правилно, аз съм французин. Майка ми е родена във Франция, майка ѝ е французойка, както и дядо ѝ. Така че за мен става въпрос за възстановяване на това, което вече имам. И това ме радва много“, коментира Стенли Джонсън пред радио RTL.

„Винаги ще бъда европеец, това е сигурно. Не може да се каже на британците: вие не сте европейци. Европа е повече от единния пазар. Поддържането на равенство с Европейския съюз е важно“, допълва той, но на френски език.

Въпреки че синът му Борис ръководи кампанията за напускане на ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г., Стенли Джонсън първоначално подкрепи оставането на страната в рамките на Съюза, но по-късно каза, че е променил решението си.

Бивш член на Европейския парламент, 80-годишният Джонсън беше един от първите британски държавни служители в Брюксел като член на Европейския парламент и работеше в Комисията. Затова и Борис Джонсън е прекарал част от детството си в Брюксел, където е научил френски език.

Намерението на Стенли Джонсън да стане френски гражданин беше разкрито през март в книгата на дъщеря му Рейчъл Джонсън. Тя пише, че баща й е „напът да стане френски гражданин, тъй като майка му е родена във Версай, а баба му е от Париж“. Тя определя това като добра новина и допълва, че може и тя да стане френски гражданин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Хора без работа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още