IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разединена Великобритания излиза от орбитата на ЕС и влиза в неизвестното

За поддръжниците Brexit е бягство от обречен и доминиран от Германия проект, който е изостанал далеч зад водещите световни сили на САЩ и Китай

22:51 | 31.12.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство излиза от орбитата на Европейския съюз по-късно днес, загърбвайки бурна 48-годишна връзка с европейския проект в замяна на несигурно бъдеще, което ще формира съдбата на хората от следващите поколения.

По същество Brexit ще настъпи в полунощ в Брюксел или 23:00 по лондонско време, когато Обединеното кралство фактически ще прекъсне членството си в блока след официалното напускане на 31 януари, пише Ройтерс.

В продължение на пет години неистовите обрати в сагата за Brexit доминираха в европейския дневен ред, оказвайки натиск върху стерлинга и подбивайки репутацията на кралството като стълб на западната икономическа и политическа стабилност.

Подкрепян oт поддръжниците за нова независима Великобритания, Brexit отслаби връзките между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, които заедно съставляват икономика за 3 трилиона долара.

„Brexit не е край, а начало“, каза 56-годишният премиер Борис Джонсън пред парламента, само часове преди той да одобри търговската му сделка с ЕС. Джонсън увери Европа, че Обединеното кралство ще остане "типичната европейска цивилизация".

Но кампанията за Brexit мълчи за детайлите за това какво иска да изгради с новата „независимост“ на Обединеното кралство - или как ще го направи, докато взема назаем рекордни суми за справяне с кризата с COVID-19.

BREXIT

На референдума от 23 юни 2016 г. 17,4 милиона гласоподаватели, или 52 процента от населението, подкрепиха излизането на страната от ЕС, докато 16,1 милиона, или 48 процента, поискаха оставането в блока. Оттогава малцина са променили мнението си. Англия и Уелс гласуваха за излизане, но Шотландия и Северна Ирландия гласуваха против.

Напускането някога беше замислената мечта на „евроскептиците“. Великобритания се присъедини през 1973 г., преживявайки времена на икономически затруднения, а преди две десетилетия британските лидери спореха дали да се присъединят към еврото. 

„Обединеното кралство беше загубило своята сила и излезе на тогавашния общ пазар, наистина, от съображения за самозащита - мислехме, че това е най-доброто бъдеще за нас, не можехме да видим друг път напред“, каза Джонсън.

„Сега виждаме глобално бъдеще за себе си“, каза британският премиер, който спечели властта през 2019 г. и, противно на очакванията, сключи договор за развод с ЕС и търговска сделка, като постигна най-голямото консервативно мнозинство от Маргарет Тачър насам на изборите през 2019 г.

За поддръжниците Brexit е бягство от обречен и доминиран от Германия проект, който е изостанал далеч зад водещите световни сили на САЩ и Китай.

Противниците от своя страна казват, че Brexit е глупост, която ще отслаби Запада, ще елиминира онова, което е останало от глобалното влияние на Великобритания, ще подкопае икономиката й и в крайна сметка ще го превърне по-малко космополитен набор от острови.

След като Обединеното кралство напусне единния пазар или Митническия съюз в четвъртък, почти сигурно ще има някакви смущения по границите. Повече бюрокрация означава повече разходи за тези, които внасят и изнасят стоки през границата между ЕС и Обединеното кралство. Най-трудният период ще бъде от средата до края на януари, когато обемите на търговия отново се увеличат.

Напускането след почти половин век членство означава промяна на всичко - от паспорти за домашни любимци и правила за шофьорски книжки за британците в Европа до законите за личните данни.

В същото време подкрепата за независимостта на Шотландия се е повишила, отчасти поради Brexit и отчасти поради COVID-19, заплашвайки 300-годишния политически съюз между Англия и Шотландия.

Шотландският лидер Никола Стърджън заяви, че референдумът за независимост трябва да се проведе в началото на следващия мандат на парламента, който започва през следващата година.

„Всичко, което мога да почувствам, е чувство на облекчение - облекчение, че се е случило, облекчение, че сме излезли, но това не е радост, защото има аспекти на тази търговска сделка, които наистина са ужасни“, каза активистът за Brexit Найджъл Фараж, който изрази опасения, че Шотландия ще се опита да се откъсне.

След сключването на търговска сделка на Бъдни вечер, която изглади най-големите сътресения между преговарящите, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен цитира Уилям Шекспир и Томас Елиът.

„Раздялата е толкова сладка скръб“, каза тя. „Това, което наричаме начало, често е краят. А да се сложи край означава да се създаде начало“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 5
evlogi
преди 3 години
В краткосрочен план УК ще има според мен някои неудобства и затруднения,но в по-дългосрочен,като имам предвид какъв бюрократичен *** се очертава ЕС, мисля че решението им ще се окаже печелившо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
импе , марионетките на върха на ЕС за затуй турени там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 3 години
Опс- анекса на споразумението е тук https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2020/EN/COM-2020-857-F1-EN-ANNEX-1-PART-1.PDFгрешката е моя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 3 години
Бърбърито утече- разбиха му целия бизнес, изграден на създаване на стоки- напр. чанти- в Италия, които БЕЗ лога и търговски марки, пристигаха в складовете на бърбъри, британците им слагаха само логото си и после обратно ги препродаваха на ЕС пазар като британски луксозни стоки:) Сега тези стоки ще имат мито при влизането си в ЕС, защото:"Член ORIG.7: Недостатъчно производство1. Независимо от буква в) от член ORIG.3 (1) [Общи изисквания], продуктът не трябва да бъде се счита за произхождащ от страна, ако производството на продукта в страна се състои само от един или още от следните операции, проведени върху материали без произход:л) поставяне или отпечатване на марки, етикети, лога и други подобни отличителни знаци върху продукти или техните опаковка; стр. 30-31 от тукhttps://***.gov.uk/guidance/transporting-goods-between-great-britain-and-the-eu-from-1-january-2021-guidance-for-hauliers.bgИ кой ще е луд да си купува британска луксозна стока с цена, по-висока от обичайното заради митата, вместо да си купи същата стока, напр. на Версаче, Долче и Габана или други марки, с произход ЕС:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 3 години
ЧНГ на всички коментиращи тук. Живи и здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Императорът
преди 3 години
Факт е, че ЕС се оказа едно.... НЕДОНОСЧЕ както каза Тошо при друг повод !!! ЕС очевидно е управляван от слабоумни, които при това а напълно безотговорни, неизбрани от никого и каквито и безобразия да извършат, няма да им се търси сметка. Само за 20-а година бяха извършени толкова идиотизми, че дори обратняците, начело с Рошавият, изглеждат свръхадекватни и свръх-прагматически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Разединена Великобритания излиза от орбитата на ЕС и влиза в неизвестното Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още