IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакерската атака срещу американските власти е започнала преди пролетта

Подкрепени от Русия хакери са заподозрени за извършените пробиви

10:12 | 31.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безпрецедентната кибератака срещу американски правителствени звена, за която беше съобщено този месец, може да е започнала още преди пролетта, обяви американски сенатор, занимаващ се с киберсигурността, предава Ройтерс.

Разследващите в САЩ първоначално смятаха, че атаката срещу правителствените агенции и частни компании е започнала през март или април. Бяха пробиви в Министерството на финансите, Министерството на търговията, Министерството на енергетиката и други. Подкрепени от руската държава хакери са заподозрени за стореното. Русия отрича да е участвала в нещо подобно.

„Първоначалните опити може да са започнали по-рано“, коментира в интервю за Ройтерс сенаторът демократ Марк Уорнър от Вирджиния, който служи като заместник-председател на Комисията по разузнаване към Сената.

По думите му се извършат обширни разследвания на хакерските атаки, но до този момент правителството на САЩ не разполага с категорични доказателства, че са компрометирани класифицирани държавни тайни.

Уорнър твърди, че пропуските в американското и международното законодателство затрудняват проследяването и разследването на подобни мащабни акции, както и че САЩ и техните съюзници трябва да действат, за да засилят контрола.

„Докладването на големи хакерски атаки все още не е задължително за частния и за публичния сектор“, посочва Уорнър. „Времето, необходимо за оценяване на (последните) атаки, се проточва по-дълго, отколкото искахме“.

Според него липсата на американски закони и политики за противодействие на такива големи нападения е плод на „липса на политика, която предшества (администрацията на президента Доналд) Тръмп“. По думите на Уорнър по времето на администрацията на президента Барак Обама хората в правителството и в частния сектор „свирепо отблъснаха“ разговорите за законов контрол над киберпространството.

Най-новата хакерска кампания, разкрита от американските власти в средата на декември, се е случила чрез извършване на пробив в правителствени и частни системи в САЩ чрез тайно подправяне на актуализации, пуснати от базираната в Тексас софтуерна компания SolarWinds, която обслужва клиенти от публичния сектор, военните и разузнавателните служби, твърдят двама души, запознати със случая. Трикът, често наричан „атака на веригата на доставките“, работи, като скрива зловреден код в основни софтуерни актуализации.

Въпреки че държавният секретар Майк Помпейо и източници от американското правителството твърдят, че Русия е основният заподозрян за нападението, самият Тръмп постави под съмнение въпроса и предположи, че зад атаката може да стои Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
абе имах аз съмнения , че тая "изборна победа" на полуумрелия Джо е провокирана отвън ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още