IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция подновява сондажите за газ в Средиземно море

"Оруч Рейс" ще проучва площи за петрол и природен газ до лятото на 2021 година, гласят плановете на Анкара

20:23 | 23.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският кораб "Оруч Рейс" ще поднови сондажните си дейности в Средиземно море на 29 декември, съобщава S&P Global, позовавайки се на съобщения на турското правителство. Работата ще продължи до лятото на 2021 година.

От информацията не става ясно къде ще бъдат извършвани сондажите. Предишната работа на "Орук Рейс" обаче предизвика силно напрежение между Турция, Кипър и Гърция. Атина обвини Турция, че извършва проучванията в гръцката икономическа зона.

Турция подновява сондажите в Средиземно море в отговор на санкциите, обявени от лидерите на ЕС по време на последния редовен Европейски съвет на 11 декември, пише S&P Global. ЕС наложи ограничения срещу висши служители в държавната TPAO.

Министерството на външните работи вече коментира решението, отбелязвайки, че някои държави в ЕС, без да уточнява имена, "злоупотребяват с членството си" и тласкат отношенията между Турция и общността в "порочен кръг".

На 10 август "Оруч Рейс" започна сондажи във водите около южните гръцки острови, разположени в близост до турския бряг. В края на ноември корабът се върна в пристанището в Анталия след като направи двуизмерни анализи на почти 11 хил. километра площ. Резултатите от това изследване все още не са публични.

Според изявления на турския енергиен министър Фатих Дьомнез част от проучванията край Кипър са показали, че няма икономическа целесъобразност за разработване на находките. Анкара се надява да попадне на находище, както вече направиха Египет, Кипър и Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Някои са готови да отидат на война заради сондаж и добив на газ , а ние си бъркаме в носа :) Ще папаме водорасли или каквото ни продадат тези които са го добивали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още