IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Facebook са сключили споразумение да си помагат в случай на разследване

Компаниите имат сделка, свързана с дигиталната реклама и са готови да си съдействат, ако срещу тях бъде заведено антитръстово дело

14:44 | 22.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Facebook и Google са сключили споразумение да си „съдействат и помагат взаимно“, ако бъдат разследвани за сделката да работят заедно в областта на онлайн рекламата, сочи нередактирана версия на съдебен иск, заведен от 10 щата срещу Google миналата седмица, пише Wall Street Journal.

В документа се цитират вътрешни документи на компаниите, които са били силно редактирани. Медията е разгледала част от най-новата версия на документите по делото без редакциите.

Десетима главни прокурори републикаци, водени от Тексас, са отправили обвинение, че двете компании са сключили сделка през 2018 г., в рамките на която Facebook се е съгласила да не се конкурира с инструментите за онлайн реклама на Google в замяна на специално отношение, когато ги използва.

Google е използвала езика на „Междузвездни войни“, за да даде кодово име на сделката, сочат документите по делото, като в случая е използван изразът „Jedi Blue”.

Според делото Google и Facebook са били наясно, че споразумението им може да доведе до антитръстови разследвания и са обсъждали как да се справят с тях. Това е включено в абзац, който е последван от значителни редакции.

Първоначалната версия включва елементи, в които се посочва, че компаниите ще си „сътрудничат взаимно в отговор на всяко антитръстово действие“ и „незабавно и напълно ще информират другата страна за всяка комуникация с правителството, свързана със споразумението“.

В договора на двете компании „думата [РЕДАКТИРАНО] се споменава поне 20 пъти“, гласи делото Нередактираният текст включва думата „антитръстов“ на въпросните места.

Говорител на Google твърди, че подобни споразумения, свързани с антитръстови заплахи, са изключително чести.

„Твърденията са неточни. Ние не манипулираме аукциона“, коментира говорителят, допълвайки, че сделката не е била тайна, а Facebook е участвала и в други търгове за реклами. „Няма нищо ексклузивно в участието на Facebook и те не получават данни, които не са предоставени и на останалите купувачи“.

Редактираните съдебни документи, подадени миналата седмица, не споменават главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг. Според първоначалната версия Сандбърг е тази, която е подписала сделката с Google. Първата версия цитира и имейл, който е бил изпратен до главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг и до други директори и който гласи: „Това е голяма сделка в стратегически план“.

Подобно на Google, Facebook също оспорва обвиненията, посочвайки, че споразуменията за наддаване за реклама промотират избора и имат ясни ползи за рекламодателите, медиите и малките бизнеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Тоест ще изчезват емейли, ще се губят разни данни, договори и прочие.И тяхната ммм...ка долна д..а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Google и Facebook са сключили споразумение да си помагат в случай на разследване Гарван гарвану око не вади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още