IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият регулатор в САЩ ще съди Ripple за нарушения срещу инвеститорите

Компанията обяви, че регулаторът счита криптовалутата ѝ за ценна книга, която не е регистрирана като инвестиционен договор

12:50 | 22.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Изпълнителният директор на Ripple Брад Гарлингхаус. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Изпълнителният директор на Ripple Брад Гарлингхаус. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Ripple, финтех компанията, най-известна с криптовалутата рипъл (XRP), обяви, че очаква да бъде съдена от Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) по обвинения, че е нарушила законите за защита на инвеститорите, съобщава CNBC.

SEC ще заведе дело срещу Ripple, изпълнителния директор на компанията Брад Гарлингхаус и съоснователя ѝ Крис Ларсен. Регулаторът твърди, че компанията е нарушила законите срещу продажбата на нерегистрирани ценни книжа, когато е продавала XRP на инвеститори.

Гирлингхаус посочва, че очаква делото да бъде заведено преди Коледа. В изявление той казва, че искът на SEC е „коренно погрешен“ и поставя под въпрос неговата законност.

„XRP е валута и не трябва да се регистрира като инвестиционен договор“, пояснява той. „Всъщност Министерството на правосъдието и службата за финансови престъпления на Министерството на финансите вече установиха, че XRP е виртуална валута през 2015 г.  Други регулатори на Г-20 направиха същото. Никоя друга държава не е класифицирала XRP като ценна книга“, коментира той.

„SEC разреши на XRP да функционира като валута повече от осем години и ние поставяме под въпрос мотивацията за предприемане на това действие само дни преди промяната в администрацията. Вместо да осигури ясна регулаторна рамка за криптовалутите в САЩ, (председателят на SEC) Джей Клейтън необяснимо реши да съди Ripple, като оставя реалната правна работа на следващата администрация“, посочва Гирлингхаус.

Клейтън миналия месец заяви, че ще напусне поста председател на SEC в края на годината, преди изтичането на мандата му през юни.

Регулаторът не е отговорил на запитването за коментар.

С пазарна капитализация от над 20 млрд. долара XRP е една от най-ценните криптовалути в света. Тя е създадена и се разпространява от Ripple през 2012 г. и е предназначена да улеснява бързите трансгранични плащания.

Според Ripple SEC твърди в иска си, че XRP е ценна книга и че Ripple нарушава американските закони, като не е регистрирал токена в списъка с ценните книжа.

Агенцията спечели подобни дела срещу стартиращите Block.one и Kik, които според нея са нарушили законите за ценните книжа, като са събрали пари чрез спорен метод за набиране на средства, известен като първоначално предлагане на монети.

Ripple твърди, че XRP - като биткойн, трябва да се класифицира като валута и не трябва да се регистрира като инвестиционен договор. За последно компанията се оценява на 10 млрд. долара и получи подкрепата на японския гигант за финансови услуги SBI Holdings, испанската банка  Santander и водещите компании за рисков капитал Andreessen Horowitz, Lightspeed и Peter Thiel’s Founders Fund.

Етикетът „сигурност“ е от значение, защото може да постави XRP под строги нови правила и това може да повлияе силно на Ripple. Въпреки че твърди, че е независима от криптовалутата, Ripple притежава 55 млрд. от общо 100 млрд. съществуващи XRP токени. Компанията дори печели от продажбата на някои от своите XRP всяко тримесечие.

Ripple заплаши да премести централата си извън САЩ заради това дело, като Лондон, Швейцария, Сингапур, Япония и Обединените арабски емирства са потенциални нови дестинации.

XRP спадна рязко след новината. Криптовалутата изгуби 17% във вторник и се търгува около 46 цента.

Подобно на много други дигитални валути, XRP поскъпна тази година, тъй като големите инвеститори и компании се насочиха към криптовалути на фона на несигурността, свързана с коронакризата.

Цената на биткойна, който достигна нов рекорд над 23 000 долара миналата седмица, потъна с повече от 5% във вторник до около 22 620 долара. Етерът, втората по големина криптовалута по пазарна капитализация, поевтиня с над 7% до 595 долара.

Преди дни американското финансово министерство предложи ново правило за биткойн, целящо да запълни регулаторните пропуски в изпирането на пари. Правилото би принудило криптоборсите да предприемат допълнителни стъпки за съответствие при изпращане на средства до т.нар. нехоствани портфейли, които не се държат на борса или от банка. Министерството на финансите даде на обществеността само 15 дни, за да коментира плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Какви ценни книжа бе, тия слабоумни ли са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още