IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft работи над собствени чипове за сървърите си

За разлика от Apple Microsoft планира да продължи да използва готови процесори от „трети страни” в комбинация със своите

10:16 | 21.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След Apple и друг ключов играч в IT индустрията се насочва към Arm процесорите. Този път последствията за Intel може да са още по-големи – Microsoft обяви, че разработва свои чипове.

Успокоителното за Intel е, че към момента усилията на Microsoft са насочени по-скоро към сървърните процесори. Но пазарът реагира мигновено и котировките на Intel се понижиха на борсата в петък, предава Bloomberg. Книжата на производителя на чипове поевтиняха с 6,3% в петък до 47,46 долара за брой, а от началото на годината понижението е с цели 21 на сто.

По-рано подобен ход предприе Apple, който вече пусна първите си лаптопи със собствен Arm-базиран чип M1, който е енергийноефективна алтернатива на Intel и доста бърз според редица тестове.

Този ход е основен ангажимент на Microsoft да се снабди с най-важната част от хардуера, който използва. Конкурентите в пазара за облачните изчисления като Amazon.com Inc. вече също напредват с подобни усилия. Те твърдят, че техните чипове са по-подходящи за някои от нуждите им, което носи предимства в цената и производителността в сравнение с готовите чипове, предоставяни предимно от Intel.

Усилията на Microsoft по-вероятно ще доведат до създаването на сървърни чипове, отколкото на такива за нейните Surface устройства, въпреки че и последното е възможно, казва един от източниците на Bloomberg. Отделът за проектиране на чипове на компанията докладва на Джейсън Зандер, ръководител на облачния бизнес в Azure, а не на Панос Панай, който контролира продуктите на Surface. Представители на Microsoft и Arm отказаха да коментират дали Microsoft работи върху сървърни и компютърни процесори.

„Тъй като силицият е основен градивен елемент за технологиите, ние продължаваме да инвестираме в собствените си възможности в области, като проектиране, производство и инструменти, като същевременно насърчаваме и укрепваме партньорствата с широк кръг доставчици на чипове“, казва говорителят на Microsoft Франк Шоу.

През последните години Microsoft засили наемането на процесорни инженери, привличайки специалисти от производители на чипове като Intel, Advanced Micro Devices Inc., Nvidia Corp. и сред онези, които напуснаха Qualcomm Inc., когато тя изостави усилията си за сървърните чипове.

Понастоящем сървърните чипове на Intel от серията Xeon захранват повечето машини в сърцето на интернет и корпоративните мрежи, генерирайки най-печелившия източник на приходи на компанията. Все още концернът държи около 90% от този пазар въпреки скорошните победи за AMD. Някои модели Xeon струват колкото компактна кола.

„Невероятното търсене на изчислителни машини, подхранвано от нови натоварвания като изкуствения интелект, стимулира повече силициеви експерименти в облака. Надграждайки десетилетия на екосистемни иновации, ние се ангажираме да предоставяме на клиентите най-добрите процесори в света и нови продукти - от графични процесори до AI чипове“, се казва в изявление на Intel. „На този разрастващ се пазар очакваме да спечелим дял в много области като обучението на изкуствен интелект, 5G мрежи, графични карти и автономно шофиране“, се посочва в текста.

За разлика от Apple, която напълно ще се откаже от използването на процесори на Intel в своите компютри през следващите две години, Microsoft планира да продължи да използва готови процесори от „трети страни” в комбинация със своите.
 
Клиенти като Microsoft все повече се насочват към алтернативни решения, за да осмислят планината от данни, които генерират облачните изчисления и смартфоните. Приемането на изкуствен интелект за автоматизирането на този процес предизвика поток от нови дизайни за чиповете. Най-голямата загриженост за собствениците на гигантските центрове за данни зад услуги като Office 365 са разходите за осигуряване на електричество за нарастващия им хардуерен отпечатък. Чиповете, базирани на дизайн на Arm, често са енергийно по-ефективни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Microsoft работи над собствени чипове за сървърите си Който пише rootkit-и как ги чува нещата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още