IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Санкциите на САЩ са враждебна атака срещу суверенитета на Турция

Истинската цел е да се спре напредъкът, който Турция поде в отбранителната индустрия, и отново да се окаже зависима от Вашингтон, смята президентът

22:55 | 16.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че американските санкции, наложени срещу Турция заради покупката на руската противоракетна система С-400, са „враждебна атака“ върху нейните суверенни права и отбранителна индустрия. Според президента ходът на Вашингтон ще се провали.

Рестрикциите включват забрана за всички американски лицензи за износ, замразяване на активи и налагане на визови ограничения за президента на Дирекцията за отбранителна промишленост на Турция Исмаил Демир и трима други служители.

В първия си публичен коментар по въпроса Ердоган заяви, че проблемите, произтичащи от тези санкции, ще бъдат преодоляни и обеща да ускори усилията за независима отбранителна индустрия на Турция. Той също така отправи критика срещу Вашингтон за това, че наказва свой съюзник в НАТО, съобщава Ройтерс.

„Що за съюз е това? Що за партньорство е това? Това решение е открита враждебна атака срещу суверенните права на нашата държава“, каза той в телевизионно обръщение.

„Истинската цел е да се спре напредъкът, който нашата държава поде в отбранителната индустрия наскоро, и отново да се окажем абсолютно зависими от тях (САЩ – бел. ред.)“, допълни той.

Според Ердоган ще има проблеми, но всеки нов проблем „ще ни отвори врата за решение“.

Според Анкара решението да купи руското въоръжение не е било избор, а по-скоро необходимост, тъй като страната не е била способна да се сдобие с техника от съюзник в НАТО при изгодни условия.

Ердоган посочи още, че Турция все още произвежда близо 1000 части за изтребителите F-35, въпреки че заради покупката на С-400 бе изключена от програмата.

Санкциите бяха обявени в деликатен момент в отношенията между Турция и САЩ. Администрацията на отиващия си президент Доналд Тръмп изглежда се опитва да затрудни максимално своя наследник Джо Байдън, след като поеме поста през януари.

Директорът по комуникациите на Ердоган – Фахретин Алтън, заяви, че санкциите ще бъдат бреме за Байдън, но Анкара е убедена в решимостта на Вашингтон да поправи „тази груба грешка, без да се бави“.

Алтън също така допълни, че санкциите карат Вашингтон да изглежда като ненадежден партньор в НАТО.

По време на днешното си изказване Ердоган показа и кадри на новата турска ракетна отбранителна ракетна система HISAR-A+, която по думите му се бави заради ембарго на части, внасяни в Турция. Той обаче не посочи за внос от коя държава става въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Нещо си объркал сайта.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 9
money12345
преди 3 години
Аз съм професионален кредитор на частни заеми. Регистриран съм да предоставям заеми при много ниска ставка от 3% годишно. Работя с екип от експерти като служители и издавам заеми за същия ден. Всички видове заеми като кредити за оздравяване, заеми за консолидиране на дългове, заеми за автомобили, превозни средства, камиони, бизнес заеми, финансиране / финансиране, ипотеки, студентски заеми, селскостопански заеми, строителни заеми и много други.Изпълнителен директор и основател.Rockstone Corporation.ИМЕЙЛ: rockstonecorporation1***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Ердо не знае ли че няма значение кви оръжия си купуваш, а е по важно кой ти е съюзник. Асад и той има Ц400 но от Сирия нищо не остана, даже самия Ердо е окупирал една част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още