IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в топ 3 на ЕС по използване на изкуствен интелект в компаниите

Европейците не са добре защитени от умните машини, трябва да има промени в законодателството, коментират от Европейската агенция за основните права

13:44 | 14.12.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Средно 42% от европейските компании прибягват до услугите на изкуствен интелект. Чехия (61%), България (54%) и Литва (54%) са страните, в които изкуственият интелект е най-разпространен, са изводите на Европейска агенция за основните права, базирана във Виена.

Експертите отчитат, че изкуственият интелект е особено ценен от рекламния отрасъл за насочване на рекламата към определени онлайн потребители чрез алгоритми. Коронавирусната пандемия ускори неговата още по-широка употреба, коментират те в доклад, предаде БТА.

Специалистите от агенцията са направили 90 интервюта с обществени и частни организации в Испания, Естония, Финландия, Франция и Нидерландия.

Европейските държави трябва да засилят разпоредбите на законодателството си, за да защитят основните права спрямо изкуствения интелект, който може да бъде източник на грешки и дискриминация, които в момента трудно могат да се оспорят, препоръчват от Европейската агенция за основните права.

"Голяма част от интереса, свързан с изкуствения интелект, се фокусира върху неговия потенциал в подкрепа на икономическия растеж. По-малко внимание се обръща на начина, по който той може за засегне основните права", посочват експертите.

Според тях изкуственият интелект е събирателно понятие, с което се обозначават технологиите, които позволяват на машините да имитират известна форма на реален интелект и да "учат", анализирайки средата, в която се намират, вместо просто да изпълнява прости инструкции. Този тип софтуер, който обединява голяма палитра от приложения (гласови асистенти, системи за гласово разпознаване, системи за лицево разпознаване, по-усъвършенствани роботи, автономни автомобили), в момента се използва както от държавни власти, така и в медицината, частния сектор и образованието.

"Един от рисковете е хората да възприемат сляпо новите технологии, без да оценят тяхното въздействие, преди да започнат да ги използват", предупреди Давид Рейшел, един от авторите на документа.

Според него изкуственият интелект може също така да накърни личния живот, като разкрие например хомосексуалността на даден човек в база данни.

Изкуственият интелект може да доведе и до дискриминация на трудовия пазар, ако например работи със заложени критерии, изключващи определени категории от населението на базата на тяхното име или адрес.

Когато европейските граждани получават погрешна медицинска диагноза или пък им се отказва социална услуга, те не винаги знаят, че решението е взето по автоматизиран начин от компютър. По този начин гражданите не са в състояние да го оспорят или да внесат жалба.

Не трябва да се забравя, че може да има и грешки, защото изкуственият интелект, създаден от човека, не е безгрешен, предупреждават експертите. Така например неотдавна британски апелативен съд прецени, че програмата за лицево разпознаване, използвана от полицията в Кардиф, "демонстрира" расови или сексистки предразсъдъци.

"Технологиите еволюират по-бързо от закона. Ние трябва сега да се уверим, че бъдещата регулаторна рамка на ЕС за изкуствения интелект е базирана недвусмислено върху спазването на човешките и основните права", подчертава директорът на Европейската агенция на основните права Майкъл О'Флаерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
V.At.
преди 3 години
Не знам защо, но си мисля, че за Европа по-голям проблем са "регулаторните рамки", а не "изкуствения интелект". Не знам да има предупреждение от рода: Решенията на ЕК може да са опасни за Вашето здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Dreamer
преди 3 години
Поради липса на естествен интелект, го заменяме с изкуствен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
""Изкуственият интелект може да доведе и до дискриминация на трудовия пазар, ако например работи със заложени критерии, изключващи определени категории от населението на базата на тяхното име или адрес."Ми ако търсиш шлосери във Видин, не гледаш хората без работа във Варна... *** локумарството е тая статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Тук трябва да има някаква грешка или изобщо да не е точно. Няма как една огромна част от компаниите да са без наети, една друга не марка част да са с до 5 души, а да се твърди, че 54% използват изкуствен интелект!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
България е в топ 3 на ЕС по използване на изкуствен интелект в компаниите И в топ 1 по използването му в политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още