IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел: Въпреки различията, постигнахме решения по важни теми

Страните от ЕС ще могат да ползват "мостови технологии", сред които природен газ, за изпълнение на заложените екологични цели

14:20 | 11.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

"Знам, че понякога има дълбоки рани между членовете на ЕС", коментира германският канцлер Ангела Меркел след края на Европейския съвет в Брюксел. Това беше последната среща на европейските лидери, която се провежда под председателството на Германия. Следващият ротационен председател на Европейския съвет ще бъде Португалия.

Меркел посочи по време на пресконференция, излъчвана във видеосистемата на ЕК, че снощните преговори и постигнатите споразумения по бюджета , както и за намаляването на емисиите въглероден диоксид до 2030 година показват, че е възможно да бъде намерено споразумението между 27-те членове на общността, дори и различията да са големи.

Темата за климатичните цели до 2030 година е сред най-важните за България, защото целите засягат пряко Маришкия басейн и въглищните централи, на които разчитаме за производството на 40% от потребяваната енергия.

Според Politico завишените цели са обвързани с премахването на въглеродния диоксид от горите и земеделските земи. За първи път Брюксел включва възможностите за съхранение на въглероден диоксид от горските масиви, което според еколози ще намали действителните съкращения на въглероден диоксид.

В своето финално решение лидерите на ЕС записаха, че енергийната трансформация ще се извърши по възможно "най- разходноефективен начин", като страните ще бъдат солидарни помежду си, така че целите да не тежат на нито една от тях.

Лидерите гарантират, че ще усилията ще бъдат съобразени с националните различия и етапите, от които се тръгва.
За първи път от ЕС посочват, че за изпълнението на мерките са допустими "мостови технологии", като например природен газ.

С този текст ЕС ще допусне средства от европейските фондове да бъдат насочени и към други варианти, освен възобновяемите източници. Ядрената енергия не е изрично спомената, но как точно ще бъдат изпълнени мерките е въпрос на следващи дискусии, подчерта председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в заключителната пресконференция след заседанието.

Преди началото на съвета България и Чехия настояваха за възможността средствата за енергийна трансформация да могат да бъдат харчени и за алтернативи на въглищата в лицето на газови централи и ядрени мощности.

Днешното решение ще промени доста планове в България, като например е възможно централите в Маришкия басейн да преминат на газ, а и изграждането на нови ядрени блокове, което не е ограничено от европейските власти и в момента, да бъде финансирано от еврофондове.

За да бъдат финансирани целите ще бъдат разработени "зелени облигации". ЕС очаква и впрягането на частни инвестиции за постигането на въглеродната неутралност на общността до 2050 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ами време е да си оди ... стига вече бездетна геронтокрация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Прехода към зелена енергия и заместваето на въглищата с газ ще облагодетелства най вече Русия, тъй като до сега ЕС не е успял да диверсифицира доставките на газ. Няма как САЩ и Великобритания да са съгласни с това. Меркел трябва да внимава щото играе опасна игра. САЩ не са Русия,Китай или Турция. Канцлера е майстор в маневрите, но тука работата става дебела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още