IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ готвят санкции срещу Турция заради покупката на руски оръжия

Според източници те ще са насочени срещу държавната агенция за отбранителна индустрия и нейният ръководител Исмаил Демир

11:20 | 11.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп по време на срещата им през 2019 г. <em>Снимка:&nbsp;Alex Edelman/Bloomberg</em></p>

Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп по време на срещата им през 2019 г. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

САЩ планират да наложат санкции на Турция заради покупката на руските противоракетни системи С-400 след години напрежение, започнало с решението на Анкара за руско въоръжение през 2017 г.

Президентът Доналд Тръмп е подписал пакет от мерки, препоръчани от държавния секретар Майкъл Помпейо, съобщават двама източници на Bloomberg, запознати с въпроса. Те обаче не уточняват какво точно ще включват санкциите.

Според източници на Ройтерс ограниченията ще са насочени срещу държавната агенция за отбранителна индустрия и нейния ръководител Исмаил Демир. Те са тежки, но по-ограничени, отколкото някои по-крайни сценарии, начертани от анализатори.

Тръмп, който винаги е наблягал на личното си разбирателство с турския си колега Реджеп Ердоган, досега отхвърляше двупартийните призиви от Конгреса Анкара да бъде наказана за сделката си с Москва.

Дългоочакваната мярка, която по всяка вероятност ще натежи върху отношенията на Турция с идващата администрация на президента Джо Байдън, се очаква да бъде обявена в петък.

От Националния съвет за сигурност към Белия дом, финансовото министерство и държавния департамент не са отговорили на молба за коментар.

Турската лира поевтиня, след като новината за готвените санкции бе съобщена от Ройтерс. Минути преди 10:30 ч. българско време турската валута поевтинява с 1% спрямо долара до 7,9629 лири.

Според Анкара закупената от Москва противоракетна система е необходима на страната, като се имат предвид конфликтите, с които е заобиколена. Турция също така многократно е обвинявала съюзниците си в НАТО, най-вече САЩ, че не са ѝ предложили алтернативи – като системата Patriot, при приемливи условия.

Досега за Турция покупката на руските ракети имаше едно основно последствие – че тя на практика я изключва от програмата за изтребителите F-35 на САЩ. Страната планираше да закупи около 100 самолета производство на Lockheed Martin Corp. Тя все още произвежда някои компоненти за тях, но се очаква участието ѝ да намалее през 2022 г.

За САЩ основно притеснение е това, че системите С-400 може да бъдат използвани за събиране на разузнавателна информация за способностите на F-35.

Отношенията между Турция и САЩ са напрегнати по множество направления отвъд покупката на руски оръжия. Вашингтон подпомагаше сирийските кюрди, които Анкара определя като терористична организация. Също така двете страни сблъскаха позиции и заради конфликта с Гърция и Кипър за морските граници в Източното Средиземноморие.

По-рано тази седмица стана ясно, че Европейският съюз ще разшири санкциите срещу турски граждани и компании, свързани със сондажите за природен газ в Средиземно море, съобщи Ройтерс, като се позовава на проект на документ, който да бъде разгледан на Европейския съвет в четвъртък (10 декември).

ЕС вече има списък с лица, чиито активи са замразени заради дейностите в Средиземно море. В него обаче попадат основно директори от държаваната петролна компания Turkish Petroleum Corporation (TPAO). Кипър обаче настоява за по-голям обем от лица, които да бъдат наказани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"За САЩ основно притеснение е това, че системите С-400 може да бъдат използвани за събиране на разузнавателна информация за способностите на F-35." Е , и ... ? За Бога братя не купувайте ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още