IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания: Хора с тежки алергични реакции да не слагат ваксината на Pfizer

Подобни реакции са обичайни за новите ваксини, заявиха от британската здравна служба

15:56 | 09.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британският медицински регулатор посъветва като превенция хората, получавали тежки алергични реакции в миналото, да не се ваксинират с ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19, след като двама души са съобщили за странични ефекти ден след поставянето й, предаде Ройтерс.

Великобритания започна масово ваксиниране на населението си във вторник, като с приоритет са възрастните хора и всички лица на първа линия в борбата с вируса.

Медицинският директор на Националната здравна служба Стивън Поуис каза, че двама служители на здравната служба са съобщили за алергични реакции след поставянето на ваксината. 

„Както е обичайно да се прави за новите ваксини, регулаторът е препоръчал като превенция хората със значителна анамнеза за алергични реакции да не си поставят ваксината, след като има сигнали за двама души с неблагоприятни ефекти след ваксинация“, каза Поуис.

„И двамата се възстановяват добре“, съобщиха от здравната служба.

Британският регулатор ще търси допълнителна информация, а Pfizer и BioNTech заявиха, че ще подкрепят разследването.

Британската агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) беше първата в света, която одобри ваксината, разработена от германските компании BioNTech и Pfizer, миналата седмица, докато Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) продължават да правят оценка на данните.

Pfizer заяви, че хората с анамнеза за тежки алергични реакции са били изключени от късните етапи на тестването на ваксината, но основното клинично изследване показва, че ваксината като цяло се понася добре, без да има сериозни опасения за нейната безопасност, се казва в изявление на компаниите.

„Фактът, че знаем толкова скоро за тези две алергични реакции и че регулаторът се е задействал по този въпрос, за да издаде предпазни съвети, показва, че системата за мониторинг работи добре“, каза Поуис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
тебе мушнаха ли те вече бе , педро ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
а стига бе ... ти да не си сменил курса ?! за кви представления говориш , я глей как яко се мре ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Ваксината за обикновенния грип вече е новата ваксина за Ковид облечена в нови дрехи и съхранявана в супер хладилници. Велибритания и Русия явно са най закъсали щото бързат да излязат от преставлението което ни спретнаха световните лидери последната една година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
penman
преди 3 години
дърти к.омуняги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
penman
преди 3 години
За дърти ***, като долу коментиращите, ваксината е ненужна - така и така скоро ще изчезнат, както изчезна и "социализъма", които строихме 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
нещо гледам , няма опашка за ваксините ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
а ко стана ве тез зеха че го удариха "на съвест" ? На нашия cеляндyp Маймучев целта му била 75% и гевроатлантиците се разбеляха кат девствени ковретини за кожеви инжексии че им бъркам в атлантическите задни дворове ..... :)) Първия ваксинирал се некролог на 90, втория същото на 81г. да добре ама наще не стигат до там ве, по съвсем други причини които Еврогеййовете им причиняят .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още