IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън не мисли да бърза с премахването на митата срещу Китай

Първо трябва да бъде направена повторна оценка на сделката с Пекин от първа фаза и да бъдат проведени консултации със съюзниците, смята бъдещият президент

13:24 | 02.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Следващият американски президент Джо Байдън няма намерение да бърза с премахването на 25-процентните мита върху китайски внос, които настоящият държавен глава Доналд Тръмп наложи. Същото важи и т. нар. първа фаза от търговското споразумение с Пекин на сегашната администрация, което предвижда покупки на американски стоки и услуги за 200 млрд. долара през 2020 г. и 2021 г.

Това става ясно от интервюто на Байдън с колумниста на в. New York Times Томас Фридман.

„Няма да правя никакви незабавни ходове и същото важи и за митата“, каза Байдън.

По думите му първо трябва да бъде направена повторна пълна оценка на споразумението с Пекин от първа фаза и да бъдат проведени консултации със съюзниците в Азия и Европа по темата, за да може САЩ да изградят кохерентна стратегия.

„Най-добрата стратегия за Китай, смятам, е тази, която събира всички наши – или поне тези, които сме свикнали да са наши – съюзници около една позиция“, смята Байдън. Той посочва, че един от основните му приоритети през първите седмици на неговото управление е именно повторното сближаване с традиционните съюзници на САЩ.

Според следващия президент когато става въпрос за Китай всичко опира до преимущества, но според него Вашингтон все още няма такива.

„Искам да съм сигурен, че ще се борим със зъби и нокти, като инвестираме в Америка на първо място“, каза Байдън. Той посочи енергетиката, биотехнологиите, новите суровини и изкуствения интелект като области, готови за мащабни правителствени инвестиции за проучвания. „Няма да участвам в нови търговски споразумения с никого, докато не направим големи инвестиции у дома и в нашите работници“, коментира той.

В рамките на търговското споразумение от първа фаза между САЩ и Китай бе договорено Китай да увеличи покупките си на американски стоки и услуги до най-малко 200 млрд. долара през тази и следващата година.

Сделката също така предвижда оставането в сила на мита от 25% върху китайски индустриални стоки и компоненти за 250 млрд. долара, използвани в американската промишленост. Също така налице остават и китайски мита върху американски внос за над 100 млрд. долара.

Пред в. New York Times Байдън коментира и темата за Иран. Той коментира, че възнамерява да се придържа към позицията си за вдигане на санкции срещу страната, ако Техеран се върне към стриктното спазване на ядреното споразумение.

Миналият месец иранският външен министър Мохамед Джавад ариф заяви, че страната му ще се придържа стриктно към договора от 2015 г., ако Байдън вдигне ограниченията, което по думите му може да стане с „три указа“.

Според него най-добрият начин за постигане на стабилност в региона е решаване на въпроса за ядрената програма.

Ако Иран се сдобие с ядрена бомба, допълни Байдън, то това ще окаже огромен натикс върху Саудитска Арабия, Турция, Египет и другите страни също да получат такава. „А последното проклето нещо, което искаме в тази част на света, е трупане на ядрен капацитет“, посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"байдън" в момента каквото и да "мисли" , няма никакво значение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още