IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Туризъмът ще върне нивата от 2019 г. при 40% ваксинация на населението

Акцент в зимния сезон са базата на къщи за гости, малки семейни и корпоративни хотели, посочи председателят на Института за анализи и оценки в туризма

10:42 | 01.12.20 г. 4
Р. Драганов: Туризъмът ще върне нивата от 2019 г. при 40% ваксинация на населението

За туристическия бизнес е от ключово значение да започне работа на 22 декември, когато изтича заповедта на здравния министър за борба с разпространението на коронавируса. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес.

Драганов също така коментира, че секторът е категорично против предложението на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти. Българският туризъм не беше победен преди и сега също няма да бъде, заяви той. 

Гостът изказа предположение, че при старт на системата за ваксинация и след като поне 40% от населението бъде ваксинирано, българският туризъм ще си възвърне нивата, близки до тези през 2019 г., в рамките на четири седмици.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма е на мнение, че предстоящият зимен сезон ще работи по същия начин, по който работеше летния - на базата на къщи за гости, малки семейни и корпоративни хотели.
„Дори със заповедта на министъра 8 декември ще се реализира, като за целия месец декември се очаква да пристигнат в България над 430 хиляди чужденци", съобщи експертът.

Според него кризата се отрази и ще продължава да се отразява най-вече на индустриалния туризъм, който работи на масовия пазар с чартърни полети и нискобюджетни туристи, като „използва външен персонал и вносни хранителни продукти, обикновено с ниско качество“.

"Индустриланият туризъм не притежава "човешки облик" - той сам по себе си е неустойчива форма на отдих и поради тази причина провали полетитите на туроператорите, които от своя страна заземиха самолетите си и туристически агенции не можаха да сработят, оставяйки хотелите им празни", посочи доц. Драганов.

По думите му този апсект на туристическия бранш е подготвен така, че да планира в дългосрочен аспект и преди две седмици вече са излезли брошурите на големите европейски туроператори за 2022 година.

"Те не са по-различни от тези за следващата година. Вече е отворена продажбата, като цените за 2022 г. са със 7% по-ниски, докато в предходни години намаленията са стигали до 30%. Но въпреки че индустриалният туризъм върви напред - в рамките на организирани пътувания на нискобюджетни туристи, това не е туризмът на индивидуалния доволен посетител, който плаща добри пари за това, което получава", смята председателят на новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес.

Какво поиска туристическия бранш от министъра на туризма Мариана Николова? Какви са политиките за децентрализация в туризма. Кой ще контролира дали се спазват мерките срещу коронавируса в  хотели, ресторанти и съоръжения? Какво е бъдещето на българския туризъм в постпандемичиния период? Защо Конфедерация на българския туристически бизнес настоява за административни функции?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
а населението както не рачи да се вакринира под секви предтекстове и причини, щот тва са абсолютни тъпотии с тия измислени вируси и ваксини еее утре ше пуснат Ковид 21 айде нова ваксина, Ковид 23 айде пак нова и те така "На Всеки Километър до края на света" че и да си плащаме да ни утрепат .... :)) Аааайде нема нужда, Драганов Туризма поприключи май ми се струва през идните 2 петилетки не знам и дали ше дочекаш нивата от 2018та кат те глеам .... сори, нищо лично само бизнес и преценка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
termit
преди 3 години
Мога да говоря за летен туризъм,където 2018 беше най-силния сезон от поне 15г.Така,че такива нива са много малко вероятни дори без Ковид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Не съм убеден. На хората ще им е писнало от това да си седят вкъщи по време на блокадите. Повечето биха отишли на почивка, макар и по-скромна. А България е именно бюджетна дестинация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
termit
преди 3 години
Големи глупости.След ваксинация на 40% ще е необходимо поне 2 години за възтановяване на икономиките и поне още 2 за ТУРИЗМА.Нива от 20182019г евентуално през 2024.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още