IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация затъва още по-дълбоко на отрицателна територия

Потребителските цени се очаква да запишат понижение от 0,3% спрямо година по-рано през ноември, което е най-голямото им свиване от януари 2015 г.

17:10 | 30.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската годишна инфлация продължава да се забавя през ноември, притискана от намаляването на ДДС като част от мерките за правителствена подкрепа за икономиката.

Потребителските цени се очаква да запишат понижение от 0,3% спрямо година по-рано през ноември, което е най-голямото им свиване от януари 2015 г. насам, показват предварителните данни на федералната статистическа служба, цитирани от tradingeconomics.com.

На месечна основа свиването е от 0,8%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който съпоставя стойностите с другите държави в Европейския съюз, се е свил с 0,7% на годишна основа, след като записа спад от 0,5% предходния месец, показват данните.

Това е над очакванията на икономисти, допитани от Ройтерс, за понижение от 0,5%.

„Нивото на инфлацията е повлияно, освен други фактори, от намаляването на данъка върху добавената стойност, което влезе в сила на 1 юли 2020 г.“, посочват от службата.

На месечна основа хармонизираните цени намаляват с 1%. Прогнозата на икономистите за Ройтерс бе за понижение от 0,8%.

Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято цел е инфлацията да се движи близо до, но под 2% в еврозоната, готви нов пакет от стимули в помощ на икономиката за справяне с последиците от коронавирусната пандемия.

Очаква се новите помощи да са под формата на още покупки на облигации и субсидирани заеми за банките и по всяка вероятност ще бъдат обявени на срещата на ръководството на банката на 10 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Защо авторката на темата не ползва думата за отрицателна инфлация в статията? Хайде и аз пиша една новина за Елена Илиева: Дефлация е същото като отрицателна инфлация и няма да е грешно ако се използва в тази статия, на места даже е желателно за да не стават повторения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още