IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязко влошаване на бизнес климата през ноември

Най-голям спад има при строителството и търговията на дребно, показва анкетата на НСИ

16:05 | 30.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Рязко влошаване на бизнес климата през ноември отчита Националния статистически институт (НСИ). През септември и октомври стопанската  конюнктура вървеше нагоре въпреки нарастващия брой заразени с коронавирус, но през единайсетия месец на 2020 г. спадът в общия показател на бизнес климата е с 4,1 пункта надолу спрямо нивото си от октомври. Най-сериозно понижение на показателя е регистрирано в строителството и търговията на дребно.

Последното сериозно влошаване в оценките на компаниите относно стопанската конюнктура бе през пролетта и в началото на лятото.

bk1 bk1

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ запазва приблизително нивото си от предходния месец. Анкетата отчита леко намаление на настоящата производствена активност, като и очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени. Най-сериозното затруднение за бизнеса остава несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене от страната, факторът „други“ и недостатъчното търсене от чужбина. Относно продажните цени мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца. 

promi6l promi6l

През ноември бизнес климатът в строителството се понижава с 9,9 пункта заради намаление на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и с влошени очаквания за строителната активност през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем за дейността в сектора, следвана от недостига на работна сила. Регистрирано е и нарастване на негативното въздействие на фактора „други“, който измества на четвърто място затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени в сектора строителните предприемачи очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

str str

При търговията на дребно също има спад с 9,9 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Песимистични са и прогнозите им за обема на продажбите  и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Основната пречка за развитието на бизнеса остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени по-голяма част от търговците предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

turg turg

През ноември бизнес климата при услугите запазва нивото си от октомври. Прогнозите на мениджърите за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца се влошават, като и очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца са песимистични. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и факторът „други“ продължават да са основните фактори, ограничаващи дейността, като през последния месец се наблюдава нарастване на отрицателното влияние на първите два фактора. По отношение на продажните цени в сектора на услугите преобладаващите очаквания на мениджърите са те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

uslugi uslugi

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Има ли нормален човек да очаква обратното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още