IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо толкова много американци гласуваха за Тръмп?

Политическата поляризация в САЩ се задълбочава, подкрепена от агресивно налаганата дезинформация сред избирателите

22:34 | 27.11.20 г. 18
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка:&nbsp;Erin Schaff/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Erin Schaff/The New York Times/Bloomberg

Неправилният (катастрофален) подход на президента на САЩ Доналд Тръмп спрямо коронавируса вероятно е основната причина, довела до разминаването му с втори мандат. И все пак е изненадващо, че Тръмп спечели повече гласове от който и да е действащ президент в американската история, въпреки че не подходи особено отговорно срещу здравна криза и последвалия икономически крах, пише New York Times.

Защо маржът на новоизбрания президент Джо Байдън е толкова невзрачен в щатите, които в крайна сметка му поднесоха победата? И защо Тръмп получи силна подкрепа в онези щати, които бяха и все още са едни от най-силно засегнатите от пандемията?

Демократите, които се борят да осмислят всичко това, са приклещени в поредния кръг на взаимни обвинения: Те бяха или твърде прогресивни за несигурните избиратели с амбициозните си политики, като борбата с климатичните промени, или недостатъчно прогресивни, за да вдъхновят избирателите да ги подкрепят. 

Съществуват три основни фактора, отговорни за станалото - логиката на политическата поляризация; мощта на американската икономика преди появата на пандемията; и успехът на стратегията на Тръмп да рестартира всичко въпреки растящия брой на заразените с коронавирус.

Тази шокираща стратегия се окача, че работи в полза на републиканците, дори и да не е била полезна за самия президент.

Как може Доналд Тръмп, който е отговорен за един от най-големите управленски провали в американската история, да спечели такава солидна подкрепа на последните президентски избори?

Тръмп притежава способността да използва враждебността, създадена от партийната поляризация и да пренасочи вниманието на своите привърженици от източниците на достоверна информация към откровени лъжи. Този път не му достигна шанс, но това показва, че поляризацията не е разрушила напълно способността на американската демокрация да се самокоригира.

Въпреки това желанието на Тръмп да вдигне икономиката на крака чрез намаляване на данъците, натрупване на огромни дефицити и дългове и натиска върху Фед относно лихвите успя да му спечели одобрението на милиони американци.

Но отговора на президента срещу коронавируса хвърли икономиката в дълбока бездна. И тук става интересно, особено за демократите.

Тръмп абдикира от отговорност, прехвърляйки тежестта върху щатите, повеждайки словесна война с губернаторите и кметовете – особено с демократичните такива, които отказват да рискуват живота на своите граждани, като позволят повторното отваряне на икономиката.

Тръмп успя да убеди своите привърженици да излязат навън, като превърна отказа да носи маска в символ на свободата и освобождаването от деспотизма на здравните експерти. Той определи ограниченията за бизнеса, училищата и социалните събития като заговор, целящ неговата загуба на президентските избори.

Демократите трябваше да представят конкурентна стратегия за противодействие срещу нападките от страна на републиканците. В крайна сметка бизнесът и безработните не получиха никакъв конкретен план. Демократите дори не успяха да изтъкнат провалите и грешките на администрацията на Тръмп и републиканците по отношение на здравната криза.

Вместо това те стартираха поредица от оплаквания срещу небрежността и липсата на компетентност на Тръмп, които задълбочиха икономическите проблеми на Америка. Посочването на виновника не помогна на безработните да започнат отново работа, нито на бизнеса да се върне към рентабилност. 

Непростимо е републиканците да заблуждават хората да се върнат на работа, рискувайки живота си в името на парите и просперитета. И все пак тяхната кампания на дезинформация убеди милиони американци, че рискът в случая е минимален и че демократичните щати държат затворени своите училища, а работниците там стоят в домовете си, без пари и гладни.

Тръмп загуби изборите основно заради онези хора, които не се поддадоха на провокациите. Хората, които работеха от домовете си, а децата им учеха чрез таблети и лаптопи.

Именно заради задълбочаващата поляризация всяка значима идея в САЩ ще продължи да бъде ожесточено оспорвана, а грубите провали и грешки ще остават ненаказани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ми сигурно въпросът ти е доста "просT" ... та затова са минусите ... :))) чакай и аз да ти сложа един , да не се деля от групата за оценки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ами импе , в пенсилвания апелативният съд туко що е отхвърлил икането на клоунът да блокира изборният процес . "избирателите, а не адвокатите, избират президента. изборите се решават бюлетини ... каза съдът ... :)))становището е написано от съдия Стефанос Бибас, който е назначен в съда от рижият китеник . Бибас се присъедини от други двама назначени от републиканците съдии в единодушен състав от 3:0 ... :)))обвиненията изискват конкретни твърдения и след това доказателства . тук нямаме нито едното, нито другото , пише Бибас ... :)))кой на кого ще се подиграва ... ?! във филаделфия е същото , в мичиган тоже ... пълен крах за оранжадата , тотално дегазиране ... утече ... ако не го тропосат данъчните здраво , може да се пробва '24 пак ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Явно някой е много просT за да слага минуси на въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Къде точно видя, че е спечелил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
Императорът
преди 3 години
Инвесторът, кога ще разберете, че Тръмп е президент, докато Върховният съд не вземе решение по заведените дела за фалшификация на изборите, доказателствата за която фалшификация се трупат в геометрическа прогресия? Впрочем колкото по- усърдно подвеждате хората сега, толкова по-дълго ще ви се подигравам, ако Тръмп си остане в Белия дом, а деградиралия му опонент се озове в един друг дом - с кофти обитатели и дебели решетки по прозорците !!! Вярно ли е например, че вчера изборните резултати в Пенсилвания са били отменени, заради съвсем основателни съмнения, подкрепени със сосни доказателства - за масови машшшшшинации, измами и фалшификации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
honaniga
преди 3 години
Автора на тази статия е далеч от действителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
дядя Вова
преди 3 години
Защо толкова много американци гласуваха за Тръмп? Ъмм, що Бидона е само skin..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още