IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навални призова ЕС да наложи санкции на руски олигарси, приближени до Путин

Руският опозиционер настоява сред тях да са Роман Абрамович и Алишер Усманов

17:32 | 27.11.20 г. 4
<p>
	Алексей Навални.&nbsp;<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Алексей Навални. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Лидерът на руската опозиция Алексей Навални, който оцеля при опит за убийство през август и твърди, че Кремъл е замесен в него, призова Европейския съюз да наложи санкции на олигарси милиардери, включително собственика на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович, предава Bloomberg.

Навални каза пред членовете на Европейския парламент в петък, че насочването на санкциите само към официални представители, свързани с атаката с използването на невропаралитичен агент, няма да окаже влияние върху руското ръководство. Вместо това ЕС трябва да наложи забрани за пътуване и да замрази активи на Абрамович и на други магнати, приближени до президента Владимир Путин, като Алишер Усманов, смята Навални.

„Докато най-скъпата яхта на господин Усманов се намира в Барселона или Монако, никой в Русия или в Кремъл няма да приеме европейските санкции за сериозни“, каза опозиционерът във видео връзка пред комисията по външна политика на базираната в Страсбург институция.

През октомври блокът с 27 страни членки наложи санкции на шестима руски представители заради отравянето на Навални, включително Александър Бортников, ръководител на Федералната служба за сигурност, и Сергей Кириенко, първи заместник-началник на канцеларията на президентската администрация.

„Бих казал, че няма никакъв смисъл да се налагат санкции на полковници или някои хора, които определено не пътуват много по света и не притежават много недвижими имоти или банкови сметки в Европа“, заяви Навални.

Той си спечели милиони последователи с онлайн изяви, в които критикува корупцията по високите етажи на властта в Русия и преди време призова за санкции срещу кръга около Путин. Усманов влезе във видео спор с Навални от 156-метровата си яхта през 2017 г. заради разследване за дарения във фонд, който облагодетелствал тогавашния премиер Дмитрий Медведев. По-късно милиардерът спечели дело за клевета срещу Навални.

Говорители на Усманов и Абрамович са отказали коментар.

Наказателните мерки на ЕС заради Навални са поредният ход от серията спорове между съюза и Русия, включително заради анексирането на Крим от Москва, военната подкрепа за украинските сепаратисти през 2014 г. и отравянето през 2018 г. на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал на британска почва.

Преди шест години в рамките на по-голям пакет от санкции заради руската агресия срещу Украйна ЕС постави в черен списък някои олигарси, близки до Кремъл.

ЕС предприе действия срещу Русия, след като Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди, че Навални е бил отровен с „Новичок“ на 20 август, когато провел кампания в подкрепа на противници на Путин за изборите в Сибир. По-късно той беше откаран в Германия за лечение. Кремъл отрече да е замесен в атаката, а някои официални представители заявиха, че Навални е бил отровен на път за Германия или на германска земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Последствия нефтяной войны с Россией: нищета арабов, долги Саудитов и банкротства в СШАhttps://youtu.be/VEbpAF5q8mk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Навални призова ЕС да наложи санкции на руски олигарси, приближени до Путин Ако някой олигарх го поръча: "ето Путин виноват...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
тоя отдавна не е господар на *** си ... тъй че , каквото му поръчат туй ше каже ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Асо Пика
преди 3 години
мъжки ..... не си взе поука от последната ти случка .... скоро май ще хванеш експреса с еднопосочен билет за оня свят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още