IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn изнася част от производството за Apple извън Китай

Това се случва по искане на американския технологичен гигант

16:35 | 26.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Foxconn прехвърля сглобяването на някои модели iPad и MacBook от Китай във Виетнам по искане на Apple, твърди източник, запознат с плановете и цитиран от Ройтерс.

Това се случва в момент, в който американската фирма диверсифицира производството си, за да минимизира влиянието на търговската война между САЩ и Китай.

Междувременно отиващата си администрация на американския президент Доналд Тръмп продължава да насърчава фирмите от САЩ да прехвърлят производството си извън Китай. По време на мандата на Тръмп Съединените щати наложиха по-високи мита за внос на произведена в Китай електроника. Освен това ограничиха доставката на компоненти, произведени при използването на американски технологии, до китайски фирми, които страната смята за риск за националната сигурност.

Тайванските производители, притеснени от възможността да се окажат между чука и наковалнята, се местят или обмислят прехвърлянето на част от производството си извън Китай, насочвайки се към страни като Виетнам, Мексико и Индия.

Foxconn изгражда линии, на които ще сглобява таблетите iPad и лаптопите MacBook, в завод в североизточната част на Виетнам. Те ще заработят през първата половина на 2021 г., твърди източникът, който е пожелал да остане анонимен.

Тези линии ще изтеглят част от производството в Китай, допълва той, без да разкрива колко голяма ще бъде тази част.

„Ходът е по искане на Apple”, посочва източникът. „Тя иска да диверсифицира производството след избухването на търговската война“

„Във връзка с политиките на компанията и по търговски чувствителни причини не коментираме нито един аспект от работата ни за който и да е клиент или негови продукти“, посочва Foxconn в изявление.

Apple не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Тайванската Foxconn, чието официално име е Hon Hai Precision Industry, във вторник обяви, че ще инвестира 270 млн. долара в създаването на ново звено, наречено KuFang Technology. Според източника този ход има за цел да помогне за експанзията в Виетнам. Освен това ще произвежда други продукти като компютърни клавиатури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
От цялата работа намаза Виетнам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още