IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стана ли биткойнът валутно убежище в условията на пандемия?

Неминуемо в един момент цената на криптовалутата ще бъде обект на корекция, но засега няма балон, посочи Димитър Пенчев

22:32 | 25.11.20 г. 14
Стана ли биткойнът валутно убежище в условията на пандемия?

Ралито на биткойна започна още през средата на годината след така наречения "халвинг", когато производствената цена достигна 8 хиляди долара за един биткойн. Подобен скок се случва на четири години и беше доста очаквано от всички криптоетнусиасти, тъй като не позволява единичната цена да падне под това равнище. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" Димитър Пенчев, експерт по криптовалути.

"Наскоро и PayPal разреши пазаруването с биткойн, което също от своя страна допринесе за стремглавото поскъпване на валутата, паралелно с коронакризата“, посочи той и потвърди, че се  забелязва засилен интерес от институционалните инвеститори поради липсата на друго валутно убежище на фона на слабия долар.

По думите на Димитър Пенчев биткойнът е все още "прекалено подценен".

"Когато се премине един такъв връх от 20 хиляди долара, какъвто се очаква днес, след това движението на криптовалутата става необятно и трудно може да се прогнозира кога ще се спре да се увеличава".

Според експерта по криптовалути неминуемо в един момент цената на биткойна ще бъде обект на корекция, но в момента "не се намираме в балон, какъвто беше през 2017 г.".

"Преди три години цената прекалено рязко се покачи и пазарите имаха съвсем нормална ответна реакция, редуцирайки я на предишните ѝ нива - това се наблюдава не само на криптопазарите, но и на фондовите борси. Но разликата сега спрямо 2017 г. е, че когато има силен фундамент, инвеститорите не търсят бързите печалби, а гледат в дългосрочен аспект", поясни Димитър Пенчев.

По отношение на втората по капитализация криптовалута етър експертът разкри, че е сравнително по-различна от биткойн и нейният ръст се дължи главно на започналите тази година DeFi-та, т.е. децентрализирани P2P борси без наличието на посредник.

Димитър Пенчев изрази скептицизъм по отношение на ъпгрейда "Proof of Stake" от предходния "Proof of Work".

"При първата система на работа притежателят на най-много етъри печели най-много, като степента на децентрализацията се заличава", отбеляза той.


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Вчера си продадох биткойните. Може и да съм избързал но много хора започнаха да говорят за купуване напоследък, пък и тази статия в инвестор сякаш е добър знак че продадох.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
отивам, мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
nikolaimitev87
преди 3 години
https://***/5bitcoin5 Най-добрия сайт за печелене на крипто валута ,играйте игри и печелете с безплатната валута от сайта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
не, стана ваксина срещу инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още